MAKALELER / Romalılarda Da Evde Köpek Besliyorlarmış





Romalılarda Da Evde Köpek Besliyorlarmış:

 

1--Köpek insanın en eski dostlarından biri. 28.000 yıl önce köpeklerin ataları insanlara yakın yaşamaya başlamış ve 15.000 yıl önce de kurt evcilleştirilmişti.

 

2--Köpek o zamandan bu yana insanlarla daha uyumlu hale geldi. Örneğin dilimizi anlamaya başladı, bizi uzaktan tanımayı öğrendi hatta fotoğraflarda ayırt etmeyi de. İnsanoğlu zaman içinde kurda benzeyen ilkel köpek minik Chihua- hua’dan dev dogo köpeğine kadar sayısız köpek ırkı yarattı.

 

3--Tarihi belgelerden bilindiği kadarıyla, insanoğlu antik dönemlerden beri, köpeği sadece av hayvanı olarak değil evde kucak hayvanı olarak da besledi. Mesela Plinius ve Claudius Aelianus, Roma İmparatorluğu’ndaki elitler arasında özellikle minik köpeklerin sevildiğini anlatır. Hatta kucak hayvanlarından sözü edilen mezar yazıları bile bilinmekte.

 

3.1--Araştırmacılar kısa bir süre önce bir Roma elitine ait bir köpeğin en eski kalıntılarını buldular. Cordoba’daki Llanos del Pretorio Roma nekropolünde gün ışığına çıkarılan mezarların birçoğuna köpekler gömülmüş. Bunlardan bazıları günümüzdeki av köpekleri gibi büyükken, diğerleri çok daha küçükler.

 

3.2--Bu köpek yuvarlak kafatası, yassı burnu ve kısa bacaklarıyla günümüzdeki Pug veya Pekinez köpeklere benziyor. Bu açıdan bakıldığında Roma elitlerinin bu kucak köpeği, şaşırtıcı bir şekilde modern bir görünüme sahip. “Diş minesindeki ve kemiklerdeki izotop analizlerine göre bu köpek o bölgeye ait değildi, Cordoba’ya gelmeden önce başka bir yerde yetiştirilmiş olmalı” diyor araştırmacılar.

 

3.3--Diğer ilginç bir nokta da ölen köpeğin dişi ve hamile olması. Araştırmacılar bunu köpeğin kemikleriyle birlikte bulunan fötüs kemiğinden anladılar. Kemiklerdeki yaralanma izleri ise köpeğin yaralanarak ya da kurban edilerek öldüğünü gösteriyor. Yani bir olasılıkla sahibine eşlik etmesi için birlikte gömülmüş olabilir.

 

Kaynak:CBT-Nilgün Özbaşaran dede--Who let the dogs in? Lap dogs, canid sacrifices and funerary practices in the Roman cemetery of Llanos del Pretorio (Cordoba, Spain), Archaeological and Anth- ropological Sciences, 10.03.2020.




Makalenin İzlenme Sayısı : 9

Eklenme Tarihi : 23.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.