MAKALELER / Ormanı Yerel Toplulukların Mülkiyetine Vermek





Ormanı Yerel Toplulukların Mülkiyetine Vermek:

 

1--Meksika - Otuz yıl önce, Meksika’nın güneyindeki Oaxaxa eyaletinde yaşayan Zapotec yerlileri, ormanın işletmesini yürütmek için verdikleri mücadeleyi kazandı. Daha önce, devletten ruhsat alan kamu şirketleri ormanı istedikleri gibi sömürüyordu.

 

1.1--Yerliler yavaş yavaş kendi kereste işletmelerini kurup ormanı korumanın yollarını araştırdı.Şimdi kasabada kereste toplayan, mobilya üreten ve ormanlık arazilerin bakımını yapan işletme 300 kişiyi istihdam ediyor. Uluslararası ormancılık uzmanlarına göre Ixtlân, yerel halka verilen orman mülkiyeti ve yönetimi konusunda örnek oldu.

 

2--Meksika’daki yerel halka ait orman işletmeleri artık Yucatân Yarımadasındaki maun ağacı ormanlarından batıdaki Sierra Madre’nin meşe ağaçlarına kadar çeşitlilik gösteriyor. Ixtlân dâhil 60 işletme, sürdürülebilir ormancılık uygulamalarını değerlendiren Almanya’daki Orman Koruma Konseyi tarafından onaylandı. Meksika Sürdürülebilir Ormancılık Konseyi’nden Sergio Madrid’e göre, Meksika’daki diğer ormanların %60 ila 80’inin kontrolü de yerel topluluklara ait.

 

3--Yasaların gevşek olduğu gelişmekte olan ülkelerde bir ormanı koruma altına almak, yasadışı bir şekilde ağaç kesmeyi ya da ormanların tarım veya inşaat için yok edilmesini durduramıyor.

 

4--Uluslararası Orman Araştırmaları Merkezi’nin (Çenter for International Fo- restry Research) eski başkanı ve artık Ford Vakfı’nda çalışan David Kaimowitz, “Yerel topluluklar ormanları korumayı üstlenmezse, ormanlar korunamaz. Devlet bu işi onlar için yapamaz” diyor.Washington’da bulunan çevre koru¬ma grubu Haklar ve Kaynaklar Girişimi (Rights and Resources Initiative) ta-rafından yapılan bir araştırmaya göre gelişmekte olan ülkelerdeki ormanların dörtte birinden fazlası artık yerel toplu-luklar tarafından işletiliyor.

 

5-- Yağmur Ormanları Federasyonu (İfain- forest Alliance) için çalışan Pedro Vidal Garda, topluluğun sahip olduğu 19 bin hektarlık ormanda kaçak ağaç kesimiyle ilgili sorular karşısında gülüyor. “Yasadışı iş yapmaya kalkan herkes katı bir şekilde cezalandırılır. Komite bu konuda çok sert” diyor.

 

5.1--Geçen sene topluluğa bağlı işletmeler 230 bin dolar kâr elde etti. Bunun % 30’u işletmelere yatırım olarak geri döndü, % 30’u ormanı korumaya ayrıldı ve geri kalan % 40’ı da emekli maaşları, düşük faizli kredi ve başkentte oku-yan öğrencilerin konaklama masraflarını ödemek için kullanıldı.İşletme çalışanlarının ve yöneticilerinin çoğu eski nesil ormancıların eğitim almış oğulları ve kızları.

 

Kaynak:Sabah Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 8

Eklenme Tarihi : 23.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.