MAKALELER / Gençler Daha Yalnız Hissediyor





Gençler Daha Yalnız Hissediyor:

 

1--Yalnızlık hissinin yaygınlığı ülkeden ülkeye değişiyor. Azerbaycan’da yetişkinler arasında % 4,4 gibi düşük bir oranda olan yalnızlık hissi, Danimarka gibi ülkelerde % 20’lere kadar çıkıyor.

 

2--İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Manchester Üniversitesi, Brunel Üniversitesi ve Exeter Üniversitesinden araştırmacılarla iş birliği ile 2018 yılında gerçekleştirdiği ve dünyanın dört bir yanından 55.000’den fazla insanın katıldığı dev anket, yalnızlıkla ilgili şaşırtıcı sayılabilecek bulguları da ortaya çıkardı.

 

2.1--Yalnız olan biri hayal edildiğinde akla gelen, yalnız yaşayan ve kimseyle görüşmeyen yaşlı biridir. BBC Yalnızlık Deneyi adı verilen ankette de, 75 yaş üzerindeki katılımcıların % 27’si sıklıkla kendini yalnız hissettiğini söylüyor.

 

2.2--Ancak, sıklıkla yalnız hissettiğini belirtenlerin oranı 16- 24 yaş aralığındaki katılımcılarda % 40’ı buluyor.

 

3--İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yapılan bir araştırma da, gençlerin, 65 yaş ve üzerindeki kişilere kıyasla yalnız hissetme daha yatkın olduklarına işaret ediyor. Ayrıca, ABD’de yapılan Cigna Yalnızlık Endeksi çalışması da, diğer yaş gruplarına göre Z kuşağının (1995 sonrası doğanlar) en yüksek yalnızlık oranına sahip oldu-ğunu gösteriyor.

 

4--Bu yıl içinde YouGov araştırma şirketinin düzenlediği bir ankette, Y kuşağının (1980-1995 doğumlular), önceki kuşaklara oranla daha çok yalnız hissettiğine işaret ediyor. Ankete göre, her Y kuşağına dahil her 10 kişiden 3’ü sıklıkla ya da daima yalnız hissediyor.

 

5--2016’da Japon hükümetinin düzenlediği hikikomori (sosyal ilişkilerini kesmiş, evinden çıkmayan kişiler) anke-ti, 15-39 yaşları arasındaki Japon merdümgiriz (asosyal) sayısının 2010’da yapılmış anketle kıyaslandığında iki katına çıkarak 541.000’i bulduğunu gösteriyor

 

6—Yorum:Toplumların yalnızlaşması toplumu daha depressif yapabilir ve bunun bir ekonomik işgücü maliyeti var.Yalnızlaşmaya karşı alınabilecek önlemler olarak ; gerek sosyal medyanın gençler arasında daha az ve nitelikli kullanımını teşvik etmek-geniş aile üzerine yayınlar yapmak-çok çocuğu teşvik etmek-yaşlı-gençlik köyleri kurmak vs olabilir.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 5

Eklenme Tarihi : 23.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.