MAKALELER / Dut-Sağlığa Faydaları





Dut-Sağlığa Faydaları:

 

1--58 katılımcının katıldığı randomize bir çalışmada, dutun yüksek kolesterol üzerinde faydalı etkileri olabileceği gözlemlendi. Altı hafta boyunca her gün dondurularak kurutulmuş 45 gram dutun tüketildiği bu sürecin sonunda kötü kolesterol seviyesinde önemli düşüşler yaşandığı, genel kolesterol seviyesinin düştüğü, iyi kolesterol seviyesinde ya da trigliseritlerde ise hiçbir düşüş yaşanmadığı gözlemlendi. Bunun sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda dutun kalp damar hastalıkları riskini azalttığı düşünülüyor.

 

2--Yine dutta mevcut olan karotenoidler ise katarakt ve maküler dejenerasyonun önlenmesinde yardım eder

 

3--Dut, en fazla C vitamini içeren meyvelerden biridir. Öyle ki 140 gram hacmindeki bir kâse dutun içerisinde günlük C vitamini ihtiyacınızın %85’ini karşılayacak oranda C vitamini bulunur. Örnek vermek gerekirse bu oran, orta boydaki bir portakalın içinde bulunan C vitaminine eşittir. C vitamini, vücudumuzdaki hücrelerin gelişimi, iyileştirilmesi ve bakımında çok önemli bir rol oynar.

 

4--Kalorisi düşük--Dut, kalori ya da karbonhidrat alımlarını kısıtlamak isteyenler için çok önemli bir besin kaynağıdır. 100 gram dutta yaklaşık 9.8 gram karbonhidrat ve toplamda 43 kalori bunulur. bulunur.Yüksek oranda polifenol bulunur.

 

5--Dut, polifenolün en önemli besin C/N kaynaklarından biridir. Ahududu gibi diğer taneli meyvelerde olduğu gibi dutta da antosiyanin, benzoik asit, flavonol gibi birçok biyoaktif bileşen bulunur. Polifenollerin iltihap karşıtı ve anti-oksidatif özellikler de dahil olmak üzere birçok faydası bulunduğu düşünülmektedir.

 

5--Kansızlığa çare--Dut, içerisinde yüksek oranda demir bulunduğundan anemi tedavisinde oldukça faydalıdır. Aynı zamanda yorgunluk ve baş dönmesi gibi anemi belirtilerini de tedavi etmeye yarar.

 

6--Göz sağlığını koruyucu--Dut da havuç gibi görme yetiniz için son faydalı bir besindir. Görüşünüzü iyileştirmeye ve gözlerinizi retinal dejenerasyona ve görüş kaybına sebep olan serbest radikallerden korumaya yararlar. Dutta bulunan zeaksantin, gözlerinizi oluşturan hücrelerdeki oksidatif stresi alır.

 

7--Zihni güçlendirir--Araştırmalara göre dut beynin yaşlanmasını önlüyor, genç ve zinde olmasını sağlıyor. Aynı zamanda beynin kalsiyum ihtiyacını da karşılayarak güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlıyor. Dut, Alzheimer başlangıcında da hastalığı geciktirici bir rol oynuyor.

 

8--Dut, içlerinde bulunan alkaloidler sayesinde makrofajları harekete geçirerek bağışıklık sistemini de geliştirir. Makrofajlar bağışıklık sistemini her an tetikte tutmaya yarar. Dutta aynı zamanda C vitamini de bulunur; bu da bağışıklığı güçlendiren bir unsurdur.

 

9--Kemik yoğunluğunu artırır--Dutta bulunan K vitamini, kalsiyum ve demir, kuvvetli bir kemik dokusu ve kemiklerin güçlenmesi için en önemli kombinasyondur. Bu besinler kemik erimesini yalnızca durdurmaz aynı zamanda e çevrilmesine yardımcı olduğu gibi osteoporoz, artrit vs gibi kemik rahatsızlıklarını da önler.

 

10--Karaciğeri güçlendirir--Dut, karaciğerdeki kanın beslenmesine ve temizlenmesine yardımcı olduğundan bir kan toniği olarak düşünülebilir. Dutun karaciğeri güçlendirme özelliğinin yanı sıra içerisinde bulunan sağlıklı tutar..

 

Kaynak:HBT-S:189-8.11.2019

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 2

Eklenme Tarihi : 23.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.