MAKALELER / Gürültü-Ses Yalıtımı Teknik Rapor-Genel-Bina






Bina Gürültü-Ses Yalıtımı Teknik Rapor-Genel:

 

1--Sıhhi Tesisatta  Gürültü Kontrolu:


1—Genel olarak musluktan önceveya  hidrofor çıkışına basınç düşürücü koymak.


2—Yüksek katlı binalarda  Şok emici boru kullanımı için


2.1-Temiz su borları olarak plastik boru kullanmak 


2.2-Pis su borusu olarak da döküm boru kullanmak.

 

3—Genel olarak Rezervuara dolan suyun gürültüsüne karşı içi ses yutucu malzemeyle kaplı rezervuar kullanımı yada kalın et kalınlıklı(Döküm) rezervuar kullanımı

 

4—Genel olarak Borularda su akışına bağlı gürültü için borulamayı lastikli metal  kelepçeler ile yapmak

 

5—Genel olarak Duvar boru geçişlerinde  sönümleyici malzemeye(kauçuk geçişli parçalar kullanmak) bağlı titreşim izolasyonu yapmak.


6-- Genel olarak Pompa-Boru bağlantılarında lastik kompansatör    


7-- Genel olarak pompa-kaide bağlantısında lastik takoz  kullanmak.


8—Kazan dairesi vs için Boru tesisatından oluşan gürültü için esnek ekleme parçaları –kompansatörler kullanılmalı veya, boru üzeri minimum boru çapı kalınlığında kauçuk hazır boru kılıfları ile kaplama yapılması-Farklı boru çapları arasındaki redüksiyonların dik değil eğimli olması.boru askılarında yaylı amortisör kullanımı.

 

9--Tesisatın döşemeyi veya duvarı delip geçtiği yerdeki boşluklar teması önlemek için dinamik sertliği düşük ses yutucu prefabrik boru yalıtım malzemesi ile  yangın güvenliği de dikkate alındığında  taşyünü ile de yalıtılabilir.

 

2--Konutlar-Ofisler İçin İnşaat İmalatı Açısından Gürültü Kontrolu:

 

1—Genel olarak Daire arası-iç duvar  veya bina arası- dış duvarları ve özellikle bitişik  duvarları ses yutucu olarak  iki tuğla arası yumuşak Strafor(beyaz-EPS)  ile örmek

 

1.1--Sandaviç duvarların arasına yada alçıpan plakaları arasına 10 cm cam yünü doldurmak suretiyle iç duvarlarda iyi bir ses yalıtımı sağlanabilir.

 

1.2—Çift veya kalın duvarlar,tek-ince duvara göre daha iyi gürültü yalıtır.

 

2—Genel olarak Spor salonu-Kazan Dairesi-Makine Dairesi-Jeneretör Odasının İç Duvarlarını Ses Yutucu olarak


1--Adepan levha ile kaplamak veya  


2--Kauçuk Membran(Panetti) ile kaplamak  ve üstüne çimentosuz perlitli sıva yapmak.Gerekirse onunda üstüne kırmızı(yangına karşı) yada beyaz alçı sıva yapmak.

 

3—Döşemenin şapını perlitli şap olarak atmak  ses yutucu malzeme-adepan levha veya kauçuk membran ile kaplamak ve Asmolen döşemede BİMS kullanmak. Asmolen Köpük yasaklandı.

 

4--Ahşap parke altına 5 mm kauçuk membran döşemek parke üstünü Halı ile kaplamak      

 

4--Pencereleri  plastik-ahşap 16 mm-12 mm aralıklı çift cam ile kaplamak.

 

5--Çatıyı ses yutucu malzeme olarak 1-Ahşap ile inşa etmek içten şilte içi 10 cm cam yünü ile kaplamak.Ters tavanı alçıpen ile kaplayıp,mertek üstünü kiremit ile kaplamak

 

6--Bina çevresine sık yapraklı ağaç-çalı dikmek

 

7—Makine-mahal yerleşimlerinde prosesin el verdiği ölçüde, aynı gürültü seviyesindeki makina ve ekipmanı-mahalleri ayrı bir bölümde toplama yoluna gidilmelidir.Tasarımda ; mesela bir laboratuar veya bir dinlenme odasının vs gürültü seviyesi az bir mahalin bitişiğindeki odada güçlü gürültü kaynakları yer almamalıdır.

 

3—İşyeri- Endüstriyel Ortam İçin Önlemler:

 

1—Genel olarak Spor salonu-Kazan Dairesi-Makine Dairesi-Jeneretör Odasının İç Duvarlarını Ses Yutucu olarak


1--Adepan levha ile kaplamak veya 


1--Kauçuk Membran(Panetti) ile kaplamak  ve üstüne çimentosuz perlitli sıva yapmak.Gerekirse onunda üstüne kırmızı(yangına karşı) yada beyaz alçı sıva yapmak.

 

2—Döşemenin şapını perlitli şap olarak atmak  ses yutucu malzeme-adepan levha veya kauçuk membran ile kaplamak ve Asmolen döşemede BİMS kullanmak. Asmolen Köpük yasaklandı

 

3--Ahşap parke altına veya duvarları 5 mm kauçuk membran veya keçe döşemek parke üstünü Halı ile kaplamak      

 

4—Spor salonu-makine gürültüsüne karşı Cihazın-aletin  Etrafına üzeri Piramit Sünger-halı-kauçuk membran  İle Kaplı yada iki tarafı delikli perfore sac kaplı içi 10 cm taş yünü kaplı yazı tahtası büyüklüğünde iki ayaklı paneller ile kapalı hale getirmek 

 

5-- Ağır makinelerin altına

 

5.1—Jeneratör-havalandırma fanı vs 2-3 cm kalınlığında Kauçuk takozlar koymak ve yere basan yerin etrafını marnagoz köpüğü sıkamak.

 

5.2--Pomapaların vs titreşimli Makinelerin altına titreşimin zemine geçmesine karşı kauçuk takoz veya kauçuk takozlu yay koymak

 

5.2--20 cm donatılı kaide yapmak ve 1--kaideyi kum havuzuna oturtmak veya  2—kaidenin 10 cm iki parçalı olarak dökmek ve iki parça arasına adepan levha koymak.

 

6--Jeneratör odalarının içinde oluşan gürültüye karşı oda içini yoğun 5 cm kalınlığında taşyünü levha ile kaplamak üzerine 6 cm yüksekliğinde ayaklı 10 cm vs delik çağlı delikli perfore saclar iliştirmek.

 

7—Jenertatörün sustırucusuna  çift susturucu takıp susturucu ağzını binadan 20 cm dışarıda dikey olarak yukarı bakacak biçimde yerleştirmek 

 

5—Kompresör-Jeneratör-Havalandırma fanı vs çelik konstrüksiyon kabin içine alıp-kabini çi içini  yoğun 5 cm kalınlığında taşyünü levha ile kaplamak üzerine alanın % 30 delik olan 10 cm vs delik çaplı çift taraflı olarak delikli perfore saclar iliştirmek.

 

6—Bazı Cihaz-Makinalar İçin Gürültü Yalıtımı:

6.1--Hava Kompresörü için.. Cihaz kaidesi+Yay+Temel  bloku uygulaması  

6.2--Eğimli Pres için……….. Cihaz kaidesi+Kauçuk Taban  veya Temel bloku uygulaması 

6.3--Torna/Freze için… …… Cihaz kaidesi+Kauçuk Taban veya Temel bloku uygulaması

6.4--Testere Bıçağı Yüzyeyine Bakır Disk Takmak

6.5--Tornada çakının veya parçanın makine bağlantı altında bakır tabla kullanmak(bakır tabla-pleytler oldukça iyi sönümleme yapmakta)

7--Çok gürültülü cihazları çift camlı kabin içine almak .

7.1-- Üretim işlemlerinin izin verdiği yerlerde yüksek gürültülü makineler daha sessiz olanlardan ayrılmalıdır. Böylece yüksek gürültü kaynaklarını ayrı odalara yerleştirmek suretiyle veya etkili şekilde kapatılmış kapıları olan odalarda bulundurulabilir.

7.1.1--Çok sayıda yüksek gürültülü makinalar ayrı bir odada toplanmalıdır.Bu durumda oluşacak gürültü şiddeti genellikle birkaç desibel daha yükselir. Ancak bu yükselme oda yüzeylerinde yapılacak uygun işlemlerle en aza indirilebilir.

 

7--Bazı Özellik Gösteren İşyerleri İçin Gürültü Kontrolu:

7.1--Düğün Salonlarında:

 

7.1.1--Ses düzeyini ölçüp-sınır değerin altında uyarı verip-orkestranın ses düzeyini aşağı çekmeyi mükün kılan elektronik ses ölçüm-uyarı otomasyon sistemi kurmak

 

7.1.2--Düğün salonları-Spor salonlarında,salon içini ses yutucu malzemeyle-adepan levha ile içten mantolama+perlitli sıva+alçı sıva yapmak

 

7.2--Lunaparklar-Çaybahçeleri-Gazinolar için:

 

7.2.1--İç mekanları ses yalıtımı (adepan levha/kauçuk membran) +perlitli sıva+alçı sıva ile içten mantolama yapmak

 

7.2.2--Çevresel anlamda Ses perdesi kullanmak.(Bol yapraklı ağaç-sarmaşık duvar kaplama-çam vs duvarı-ses yutan ayaklı panel(üzeri taş yünü kaplı onunda üzeri perfore delik açılmış sac- Alanının yaklaşık olarak %30'u delinmek suretiyle açılmış plaka (perfore saç))

 

7.3—Fabrikaların-sitelerin bina bahçesine,yoğun bol yapraklı ağaçlandırma yağmak

 

7.4--Eşit yüksek gürültü kaynağı beraber yerleştirildiğinde toplam gürültü seviyesi 3 dB kadar yükselir. Buna göre ayrık yerleştirme düzeni gürültü açısından daha iyidir.

 

7.5—Sadece ses yalıtım malzemesi ile örtülme 3 db -10 dB.Ses emici kaplama kaplama10 dB - 25 dB,  tek delikli perfore sac ile  25 dB' - iki delikli perfore sac arası-içi cam yünü şilte ile doldurulmuş panel ile ses yalıtımı yapmak 25 dB'den fazla ses yalıtımı sağlar.

 

 

Projemizde yukarıdaki yazılı önlemleri alacağımızı kabul ve beyan ederiz:

Müteahhit-Yapı Denetim-Şantiye Şefi






Makalenin İzlenme Sayısı : 423

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.