MAKALELER / Gluten Allerjisi





Gluten Allerjisi:

 

1--Glütensiz diyet” son günlerin en moda sözcüklerinden biri, . Öyle ki, 2016 yılında glütensiz ürünlerin toplam pazar değeri tüm dünyada 3,5 milyar, 2018 yılında ise 4,5 milyar dolar oldu. Uzmanlar 2023 yılına gelindiğinde bu rakamın 6.5 milyar doları bulmasını bekliyorlar.

 

1.1--ABD’de toplam nüfusun üçte biri glütensiz ürünleri tercih ediyor. Sadece 2013-2015 yılları arasında, bu ülkede glütensiz ürün tüketiminin 67% arttığı açıklandı. İngiltere’de de durum farklı değil. Bu ülkede yaklaşık 8.5 milyon kişinin glütensiz diyet uyguladığı tahmin ediliyor.

 

1.2--Öte yandan, bilimsel olarak kesinlikle glütensiz diyet uygulama zorunluluğu gösterilmiş olan Çölyak hastalığının toplumda görülme sıklığı sadece 1, glüten intoleransı denilen durumun görülme sıklığı ise sadece %6.

 

2-- Glüten ile ilgili değerlendirme yaparken öncelikle 3 durumu bilmek gerekir.,6 Bunlardan ilki Çölyak hastalığı, İkincisi buğday alerjisi ve üçüncüsü de glüten  intoleransı veya hassasiyeti.

 

2.1--Çölyak hastalığı ömür boyu devam eden “otoimmün” - yani kendi bağışıklık sistemimizin kendi dokularımızı yabancı sayıp hasar verdiği - bir hastalık. Bağışıklık sisteminin aktivasyonu sonucu, bağırsağı çevreleyen hücreler zarar görmekte ve besinlerin sindirim ve emiliminde sorunlar oluşmakta.

 

2.2--Bu hastalık toplumun sadece %1 'inde görülmekte. Çölyak hastalığı ilk olarak DanimarkalI pediatrist William Dicke tarafından ikinci dünya savaşında tanımlanmış. Savaş sırasında buğday kıtlığı yaşanmış ve bu süreçte malnütrisyonu - beslenme bozukluğu olan çocukların iyileştiği gözlenmiş. Bu gözlemden yola çıkarak az sayıda beslenme bozukluğu olan malnütrisyon - çocukta tedavide buğday kesilmiş ve glütensiz diyet uygulanan bu çocuklar iyileşmişler.

 

2.3--Aslına bakarsanız Çölyak hastalığının tarihçesi çok daha eskilere dayanıyor. Birinci yüzyılda Yunan Doktor Areteaus of Cappodocia tarafından Anadolu’da tarif edildiği söyleniyor. '

 

2.3.1--Çölyak hastalığı tedavi edilmesi gereken bir hastalık olup ciddi sonuç doğurabiliyor. Hastalık tedavi edilmediğinde ishal, karında şişkinlik, karın ağrısı kramp, hazımsızlık hissi, kilo kaybı, yorgunluk, demir, B12 ve folik asit eksikliği, kansızlık, osteoporoz, deri lezyonları, hormon bozuklukları ve bu hastaların ıe takiplerinde lenfoma gibi ciddi komplikasyonlar görülebiliyor.

 

2.4--İkinci önemli durum ise buğday alerjisi. Bu kişiler buğday ürünleri yediklerinde deniz ürünleri gibi kimi yiyeceklere karşı alerjisi olanlara benzer bulgular görülüyor. Bu kişilerde alerji olan ürünler tüketildikten hemen sonra nefes almada zorluk, deride kızarıklık, ürtiker ve hatta boğulma hissi gibi ciddi bulgular ortaya çıkıyor

 

Kaynak:HBT-Güncel Tıp-Mustafa Çetiner

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 16

Eklenme Tarihi : 12.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.