MAKALELER / Obezite-Bütün Diyetler Aynı Sonucu veriyor





Obezite-Bütün Diyetler Aynı Sonucu veriyor:

 

1--Araştırmalar sadece çok az insanın kalıcı biçimde zayıflayabildiğin gösteriyor. Zayıflama ko-nusunda başarısız olanlar zayıflama ve yeniden kilo alma arasında bir kısır döngü yaşıyorlar. Bu konuda hangi diyetin uygulandığının da önemi yok. Low-Carb’dan Atkins, Dash veya Paleo-Diyete kadar genel¬de hepsi birçok insanda başarısızlıkla sonuçlanıyor.

 

1.1--Peki ama başarılı olan diyet var mı? Ve hangi diyet kalp-dolaşım sağlığı açısından en yararlısı? McMaster Üniversitesi’nden Bradley Johnston şimdi bu konuyla ilgili en kapsamla meta araştırmayı değerlendirdi. Araştırmacı 22.000 fazla kilolu ve şişman kişinin katıldığı 121 araştırmayı inceledi.

 

1.2--Tüm katılımcılar en az 12 ay süreyle 14 meşhur diyet biçiminden bir tanesini uyguladılar. Bunların arasında Atkins, South Beach ve Zone gibi Low-Carb diyeti ve Ornish veya Conley gibi Low-Fat diyetleri de yer alıyor.Ayrıca % 55-60 oranında karbonhidrat ve % 21-30 oranında yağın alındığı Akdeniz diyeti ve Weight Watchers ve kan basıncının düşürülmesini hedefleyen DASH gibi daha kolay uygulanabilir diyetler de yapıldı.

 

2--Altı ila on iki ay sonra tüm katılımcıların beden ağırlığı, kan basıncı ve kolesterol değerleri ölçüldü.

 

3--Sonuçlara göre altı ay sonra tüm katılımcılar hangi diyeti uyguladıkları fark etmeksizin, ortalama olarak beş kilo verdiler.

 

3.1--Kan basıncı için en iyi sonuç Atkins, Akdeniz diyeti ve Dash diyetiyle alındı. Kolesterol seviyesi ise en çok Akdeniz diyetiyle düştü.

 

3.2--Üç diyet grubuyla da normal beslenmeye oranla daha iyi tansiyon değerlerine ulaşıldı.

 

3.3--Bu konuda tüketilen et veya sebze miktarı da büyük bir fark yaratmıyor. Atkins gibi et ağırlıklı diyetler de Akdeniz, DASH veya Ornish gibi sebze ağırlıklı diyetler kadar iyi sonuç veriyor.

 

3.4--Fakat burada sorun şu: Pozitif etkiler kalıcı olmuyor. On iki ay sonra katılımcıların çoğu yeniden kilo aldı, yani ilk ağırlıklarından sadece iki kilo eksik geldiler. Dahası kalp-dolaşım fak-töründe de normal beslenme arasında önemli bir fark ortaya çıkmadı.

 

3.5--Sadece Akdeniz diyetinde çok az da olsa sağlıksız LDL kolesterol seviyesi için çok zayıf bir pozitif etki söz konusu.

 

3.6--Sonuçlar neredeyse tüm diyet biçimlerinin bir yıl sonra sadece çok az bir kilo kaybı sağladıkları anlama geliyor. Diyetler arasındaki farklar genelde küçük ve önemsiz. Zayıflama ve sağlık açısından hangi diyetin uygulandığı fark yaratmıyor yani. Bu şu anlama geliyor:Önemli olan hangi diyetin uygulandığı değil, belli bir beslenme biçimini kalıcı olarak takip edebilmek sağlık üzerinde olumlu etki yapıyor.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 10

Eklenme Tarihi : 12.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.