MAKALELER / Gıda Kaynağı Olabilecek Böcekler





Gıda Kaynağı Olabilecek Böcekler:

 

1--Mopan Tırtılları— mopan tırtılları Afrika’nın güney kesimlerinde önemli bir besin kaynağıdır. Milyon dolarlık büyük bir iş sahası olan bu böceklere bölgedeki kadınlar ve çocukların temel geçim kaynağı diyebiliriz.

Genellikle tuzlu suda kaynatılıp güneşte kurumaya bırakılan tırtıllar aylar boyunca buzdolabına gerek duymaksızın depolarda saklanabilirler. Bu da onları kıtlık zamanının vazgeçilmezi yapıyor. Ayrıca inanılmaz derecede besleyici, öyle ki 100 gram biftekte 6 mg demir bulunurken 100 gram mopan tırtılı tam 31 gram demir içeriyor! Potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko, manganez ve bakır açısından da zengin olan mopan tırtıllarıyla önümüzdeki yıllarda sıkça karşılaşacağız gibi du¬ruyor.

 

2--Witchetty Kurdu--Avustralya yerlileri olan Aborjinlerin önemli besin kaynaklarından biri olan witchetty kurdu çiğ tüketil¬diğinde badem tadında, kömürde hafifçe pişirildiğinde tavuk kızartması tadında olan besleyici bir kaynaktır. Ayrıca omega-9 doymamış yağ asitlerinden olan oleik asit bakımından da gayet zen¬gin ve sağlığa faydalıdır.Aslında genel kanı birçok güvenin larva formunun witchetty olabileceği yönünde olsa da Endoxyla leuco- mochla adlı güvenin larvası gerçek vvitchetty grub’tur.Bu kurtlar Avustralya'daki okaliptüs ağaçlarını kökle¬rinden ve topraktan toplanıyorlar.

 

 

3--Afrika Palmiye Buğday Biti--Afrika’da palmiye ağaçlarının gövdelerinde toplanan bu dev böceklerin boyu 10 cm, genişliği ise 5 cm! Vücutları çok yağlı olduğu için tavada kolayca kızartabiliyor, ayrıca çiğ yemek de mümkün.Potasyum, çinko, demir ve fosfor bakımından çok zengin olan bu böceklerin bilimsel ismi ise rus phoenicis.

 

4—Termitler--Çoğunluğu Afrika’da bulunan bu büyük beyaz karıncaların besleyici özellikleri onları elverişli birer gıda haline getiriyor. Erişkin bir termitin %38’i proteinden oluşur, Venezuela’da bulunan özel bir termit türünde ise bu oran %64’e çıkıyor! Demir, kalsiyum, esansiyel yağ asitleri ve triptofan gibi aminoasitler-ce zengin olan termitler kızartabiliyor, güneşte kurtula¬biliyor ve buharda pişirilerek sunuma hazır hale getiriliyor.Dünya’da yaklaşık 3000 adet termit türü bulunmasına rağmen ülkemizde sadece 3 termit türü bulunuyor.

 

5—Chapulin--Sphe- narium cinsi çekirgeler olan Chapulin’ler Meksika’nın güneyinde çokça tüketilen böceklerden.Genellikle tatmin edici bir çıtırdama için kızartılan Chapu- linler, sarımsak, limon suyu, tuz ve acı biber tozuyla karıştırılarak servis ediliyor, %70’i proteinden oluşan bu çekirgeler aynı zamanda önemli birer protein kaynağı.Araştırmacılar ilaç sıkmak yerine böcekleri toplamanın hem bitkiler için daha sağlıklı olduğunu hem de yerel halk için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtiyorlar.

 

6--Un Kurdu--Hayvan yemi olarak da kullanılabilen un kurtları listemizin bizlere en aşina olan üyesi, Batı dünyasında da tüketilen un kurtları içerisindeki bakır sodyum, potasyum, demir, çinko ve selenyum ile rakipsiz, zengin bir besin kaynağı!

 

7-- Osuruk Böceği

 

8—Yorum:Kamu kurumlarının gıda amaçlı böcek üretimi ve tüketimi ile ilgili alt yapıyı kurmaları oldukça önemli.Zira mevcut kaynakların ihtiyacı nasıl karşılayacağı ciddi problem.

 

Kaynak:HBT-51-17.03.2017

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 10

Eklenme Tarihi : 12.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.