MAKALELER / Güneş Enerjisinin Kapalı Olimpik Yüzme Havuzlarında Kullanımı2





Güneş Enerjisinin Kapalı Olimpik Yüzme Havuzlarında Kullanımı2:

 

1—Kaynak çalışmada, güneş enerjisinden yararlanılarak Antalya, Adana, İstanbul ve Ankara illerindeki kapalı olimpik yüzme havuzlarının ısıtılmasında kullanılan düzlemsel güneş ışınımı toplayıcılarının, ihtiyaç du-yulan enerji miktarına göre optimum toplayıcı alanı-nın saptanmasına yönelik teknik ve ekonomik analizi yapılmıştır.

 

1.1--Bu süreçte ‘Bir Değere Getirilmiş Ma¬liyet’ yöntemi ekonomik analiz için kullanılmıştır. Kapalı olimpik yüzme havuzlarının ısıtılmasında yersel optimizasyon yapılarak, güneş enerjisi veya doğalgaz kazanı sistemi ile ısıtmadaki ekonomiklik araştırılmıştır.

 

2--Antalya şehrinde 1600 m2 toplayıcı kullanıldığında toplam maliyetler minimuma inmektedir. Bu durumda güneş enerjisinden faydalanma oranı %64,7 dir ve yıllık toplam enerji maliyetleri % 16,2 oranında azalmıştır.

 

2.1--Adana şehrinde 1600 m2 toplayıcı kullanıldığında toplam maliyetler minimuma inmekte ve güneş enerjisinden faydalanma oranı %63,3 olmakta böylece yıllık toplam enerji maliyetleri % 14,8 ora-nında azalma göstermiştir.

 

2.2--İstanbul şehrinde ise 1800 m2 toplayıcı kullanıldığında toplam maliyetler minimuma düşmektedir. Bu toplayıcı alanında güneş enerjisinden faydalanma oranı %54,9 dur ve yıllık toplam enerji maliyetleri %7 oranında inmektedir.

 

2.3--Ankara şehrinde 1700 m2 toplayıcı kullanıldığında ancak toplam maliyetler minimuma inmektedir. Bu durumda güneş enerjisinden faydalanma oranı %54,3’tür ve yıllık toplam enerji maliyetleri ise % 10,8 oranında azalmıştır.

 

3--Seçilen tüm illerdeki havuzlar için hesaplanan optimum alana sahip düzlemsel düneş toplayıcıları kullanılarak toplam yıllık maliyetler %7-16 oranında azaltılmaktadır.

 

3.1--Bu oranın düşük olmasının nedeni güneş enerjisi tesisatının ilk yatırım masraflarının ol-dukça yüksek olmasıdır. Güneş enerjisi alanındaki gelişmelere paralel olarak gelecekte bu masraflar da azalacağından toplam yıllık maliyetlerin daha da aşağılara çekilebileceği açıkça görülmektedir.

 

Kaynak: Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 98, s. 31-38,2007- Uğur AKBULUT -Olcay KINCAY -Fatih KÖŞKER



Makalenin İzlenme Sayısı : 8

Eklenme Tarihi : 12.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.