MAKALELER / İdrar İle Ayda İnşaat Yapmak





İdrar İle Ayda İnşaat Yapmak:

 

1--Ay’da kalıcı yerleşim inşasına oldukça önemli. Planlar arasında Ay’daki bir yörünge istasyonu dışında Ay’ın üzerinde de bir ana istasyon inşası var. Ancak bu inşaatlar hiç de kolay değil.

 

1.1--Bunun için astronotları ışından ve vakumdan koruyan ve aynı zamanda da sıcaklık oynamalarına, mikro meteoritlere ve ışınlara karşı dayanıklı olan uygun bir yapı malzemesi gerekli. Bunun dışında yapılar için gerekli malzemelerin de Ay’da bulunan hammaddelerden üretilmeleri gerekiyor.

 

2--Çünkü uzaya malzeme taşımak son derece masraflı. Bilim insanları bu yüzden Ay’daki regolitlerden uygun tuğlalar üretmek için çalışıyorlar. Bunlar güneş enerjili fırınlarda pişiriliyor ya da 3D baskıyla biçimlendiriliyor. Ama şöyle bir zorluk var: Ay regolitlerini 3D baskı ile duvara dönüştürmek için su ve yumuşatıcı bir maddeye ihtiyaç duyulmakta.

 

2.1--Ancak bu sayede malzeme baskı sırasında iyi bi-çimlenebiliyor ve sertleştikten sonra da çatlamadan dayanıklı hale gelebiliyor. Dünyada bu iş için naftalin veya polikarboksilat kullanılıyor. Fakat bu bağlayıcı maddeleri Ay’da bulmak imkansız gibi bir şey.

 

3--0stfold Üniversitesi’nden Shima Pilehvar ve ekibinin şöyle bir önerisi var: Ay’da bulunan astronotların idrarını bağlayıcı madde kaynağı olarak kullanılabilir. Bu beden sıvısının iki bileşimi su ve üre.

 

3.1--Bir litrelik insan idrarının yüzde 9 ila 23 gramı üreden oluşuyor. Ve ürenin hidrojen köprülerini kırdığı ve böylece su bazlı karışımların viskozitesini azalttığı biliniyor. Yani bir yapı malzemesini daha macunumsu, pürüzsüz ve daha yumuşak hale getiriyor. Bu nedenle araştırmacılar ürenin bir tür yumuşatıcı gibi davrandığını ve aynı zamanda bu tür jeopolimerlerin su gereksinimlerini azaltabileceğini tahmin ediyorlar.

 

3.2--Ürenin bağlayıcı madde olarak ne kadar iyi işlediğini öğrenmek isteyen araştırmacılar, Ay tozunu üre, naftalin ve polikarboksilat ile karıştırarak, 3D yazıcıyla biçimlendirdiler.

 

4--Sonuçlara göre üreyle karıştırılan Ay tozuyla biçimlendirilecek kadar yumuşak ve biçimini koruyacak kadar da dayanıklı bir malzeme elde edildi. “Üre tıpkı bildik bağlayıcı malzemeler kadar kullanışlı” diyor araştırmacılar.

 

4.1--Üre, nispeten yüksek bir başlangıç sıkıştırma dayanıklılığı gösteriyor; bu da malzemeyi 3D baskı için çok uygun hale getiriyor. Araştırma ürenin Ay’daki inşaatlarda kullanılabileceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

 

Kaynak:HBT-212-17.04.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 10

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.