MAKALELER / Tuz Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor2





Tuz Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor2:

 

1--Birçok insan gerçekten de gereğinden fazla tuz tüketiyor.Aşırı tuz tüketimi tansiyonu yükselterek, kalp enfarktüsü ve inme gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca tuzun ergenlik dönemini geciktirdiği ve belleğimizi zayıflattığı da biliniyor.

 

2--Son zamanlarda gerçekleştirilen araştırmalar ise aşırı tuzlu yiyeceğin alerji riskini yükselttiği ve oto bağışıklık hastalıklar riskini artırdığı göstermiştir. Belli başlı cilt parazitlerine bağlı enfeksiyonlar ise tuz yüzünden hızlanıyor.

 

3--Tuzun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi tartışılıyor olsa da, yüksek sodyum klorit değerlerinin farklı bağışıklık hücreleri popülasyonları üzerindeki etkisi henüz tam bilinmiyor.Bu konuyu aydınlatmak isteyen araştırmacılar farelerle bir dizi deney yapmışlar. Fareler ilk önce bir hafta boyu aşırı tuzlu yiyecekle beslendi. Daha sonra farelerin, Escherichia coli bakterilerine bağlı idrar yolu enfeksiyonuyla nasıl başa çıktıkları izlendi.

 

3.1--Sonuç olarak aşırı tuzlu yiyeceklerle beslenen farelerdeki enfeksiyonun diğer farelere kıyasla çok daha ağır geçtiği saptandı. Benzer tablo listeria ile yaşanan sistematik enfeksiyonlarda da görüldü.

 

4--Araştırmacılara göre, aşırı tuzlu beslenen farelerin bağışıklık sistemi bu hastalık etkenleriyle daha zor mücadele ediyor. Bu durum farelerin bedenlerindeki bakteri miktarıyla anlaşıldı. Bu farelerin karaciğerlerinde ve dalaklarında hasta edici bakteriler yüz ila bin misli fazla çıktı.

 

4.1--Araştırmacılar böbreklerin tuza gösterdikleri etkinin önemli rol oynadığını söylüyorlar. Tuz deposu işlevini gören cildimiz dışında fazla tuz bedende depolanamıyor. Bunun yerine böbrekler fazla tuzu filtre ederek idrarla dışarı atılmasını sağlıyorlar.

 

5--Fazladan tuz atımı sırasında, glükokortikoidleri öncü maddelerini işleyen belli başlı enzimlerin üretimi düşüyor. Bunun sonucunda ise stres hormonu, kortizon gibi etkiyen biyomoleküller açığa çıkıyor. Bunlar tıpta iltihap gibi bağışıklık reaksiyonlarının baskılanmasında kullanılıyor. Bu açıdan bakıldığında söz konusu maddelerin birikimi bağışıklık sistemindeki zayıflamayı açıklıyor.

 

Kaynak:HBT-211-10.04.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 14

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.