MAKALELER / Yurtdışında Yabancı Dil Öğrenmek, Beyni Anadil Gibi Şekillendiriyor





Yurtdışında Yabancı Dil Öğrenmek, Beyni Anadil Gibi Şekillendiriyor

 

1--Yetişkinlik döneminde bir ülkenin dili yerinde öğrenildiğinde, beyin bu yeni dili tıpkı anadil gibi işliyor. Gerçi bu durum uzun süredir tahmin ediliyordu ama Amerikalı bilim insanları bu etkiyi ilk kez beyin etkinlikleriyle gösterdiler. Ayrıca yeni bir yabancı dil öğrenilirken verilen bir ara da, dil bilgisinin akla iyice yerleşmesine yardımcı oluyor (PLoS ONE).

 

2--Georgetown Üniversitesi’nde Michael T. Ullman ile çalışan ekip, katılımcılara uydurma bir dil öğretmiş. Katılımcıların bir kısmı bu dili kelime ve gramer alıştırmalarıyla, diğerleri ise sanki yabancı bir ülkede dil öğrenir gibi yapay bir çevrede öğrenmiş. Birkaç gün sonra katılımcıların hepsi bu dili öğrenmişlerse de beyindeki işlem süreçlerinde farklılıklar ortaya çıkmış sadece 


 2.1--doğal koşullardaki alıştırmalar, gramerin anadilindekine benzer bir şekilde işlenmesine yol açmış.Beş ay sonra, eğitime verilen aranın işlem süreci üzerinde ne şekilde etkidiği araştırılmış. Öğrenilenin yapay bir dil olması nedeniyle katılımcılar doğal ortamında alıştırma yapamamışlar. Fakat buna rağmen gramerin işleniş süreçleri, öncesinden daha çok anadilindeki gramer süreçlerine benzemiş.

 

3--Tabii ki araştırmanın birinci evresinde yabancı dili yapay ortamda öğrenenler, daha avantajlı durumdaydı diyen araştırmacılar, yabancı dil öğrenilirken verilen aranın dil bilgisini- tıpkı bisiklet veya bir müzik aleti kullanmayı öğrenme sırasında olduğu gibi kalıcı kıldığını tahmin ediyorlar.

 

3.1--Çünkü katılımcıların başarıları artmak yerine sadece beyindeki süreçler ölçülebilir derecede değişmiş. Sinirbilimciler etkiyi gösterebilmek için EEG tekniğinden yararlanmışlar.

 

Kaynak:HBT--Nilgün Özbaşaran Dede




Makalenin İzlenme Sayısı : 15

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.