MAKALELER / En Zengin Tür Çeşitliliği Toprakta





En Zengin Tür Çeşitliliği Toprakta:

 

1--Tür çeşitliliği ağaç taçlarında, derin denizlerde ve mercan resiflerinde oluşsa da hiçbir yerde ayaklarımızın altındaki kadar çok farklı tür bulunmuyor.

 

2--Araştırmacılar dünya genelinde en fazla tür çeşitliliği barındıran yerin toprak olduğunu açıkladılar.

 

3-- İsviçre Federal Orman, Kar ve Peyzaj Araştırma Enstitüsü’nde (WSL) Mark Anthony yönetiminde çalışan ekip, bakterileri, virüsleri, mantarları ve diğer bazı organizmaları incelemiş. Bunların çoğu besin döngüsü veya karbon depolaması için önemliyken diğerleri de ağaçların patojenleridir. Tahminlere göre bilinen tüm memeli türlerinin sadece % 3,8’i toprakta yaşıyor. Oysa mantarların % 90’ı, bitkiler ve köklerin % 86’sı ve salyangoz gibi yumuşakçaların % 20 toprakta yaşamak.

 

4--Bakteri ve virüslerin değerlendirilmesinin zor olduğunu söyleyen araştırmacılar, konuyla ilgili yayınları taradılar. Ve büyük bir bilimsel boşluğun bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Mesela toprakta yaşayan bakteri oranı için bölgeye göre yüzde 25-88’lik bir oran verilmiş. Bilim insanları çalışmanın henüz bir başlangıç olduğunu, daha birçok araştırmanın gerekli olduğunu söylüyor.

 

Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran Dede-Enumerating soil biodi-versity, PNAS, 2.07.2023.




Makalenin İzlenme Sayısı : 10

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.