MAKALELER / Ahlak Çökmüyor-Şartlara Göre Adaptasyon Gösteriyor





Ahlak Çökmüyor-Şartlara Göre Adaptasyon Gösteriyor:

 

1--Columbia Üniversitesinden psikolog Adam Mastroianni ve meslektaşı Harvard Üniversitesinden psikolog Daniel Gilbert bu yorumların ne derece doğruyu yansıttığını anlamak için kolları sıvadılar. Bu konuda yapılmış onlarca yıllık araştırma sonuçlarını inceleyen Mastroianni, en az 70 yıldır bu yöndeki yakınmaların kesintisiz devam ettiğine dikkat çekiyor.

 

1.1--Ancak çalışmalardan aynı zamanda farklı bulgular da elde ediliyor; görüş bildiren insanlar çağdaşlarının ahlaki yapılarıyla ilgili değerlendirmelerinde bir değişikliğe tanık olmadıklarını bildiriyor. Bu sonuçlara bağlı olarak Mastroianni ve Gilbert ahlaki çöküşün bir yanılsamadan başka bir şey olmadığı sonucuna varıyor.

 

2--59 ülke ahlaki çöküşe inanıyor.Ahlaki değerlerin zayıflamakta olduğu yolundaki yay¬gın görüşü incelemek üzere Mastroianni ve Gilbert 1949 ve 2019 yılları arasında ABD’de ahlaki değerler konusunda yapılmış olan araştırmaları incelediler. Katılımcıların çoğunun ahlakın bozulduğunu bildirdikleri görüldü. 59 farklı ülkede de benzer sonuçların alındığını tespit ettiler.

 

2.1--İki psikolog ayrıca 2020 yılında kendileri de bir dizi araştırma yürüttüler. ABD'deki katılımcıların çoğu insanların eskiye göre “daha yalancı, kaba, merhametsiz.Mastroianni ise ahlaki çöküş yanılgısının çok önemli toplumsal ve siyasi sonuçları olduğunu düşünüyor. Örneğin 2015 yılında yapılan bir kamu yoklamasına göre ABD’deki insanların %76’sı, hükümetlerin önceliği çökmekte olan ah¬laki değerleri yeniden inşa etmeye vermeleri gerektiğine inanıyor

 

3--NEBİ SÜMER YORUMU--Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesinden ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Nebi Sümer de eskinin şimdiden daha iyi olduğunu düşünmüyor: “Benim şahsi görüşüm genel bilimsel görüşle aynı. Ahlak çökmüyor, ahlaki standartlar yerini toplumsal düzen ve ilişkilere göre işlevsel olarak adaptasyon gösteriyor. Ahlakın çöktüğü görüşü sosyal psikolojide declinism olarak bilinen, eskinin daha iyi olduğu ve toplumsal toplumsal siteminin ve kurumların çöktüğü yanlılığına dayanan bir algı. Eski gerçekte şimdiden daha kötüyüdü, en azından şimdiden daha iyi değildi!”

 

Kaynak:HBT-386—31.08.2023

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 14

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.