MAKALELER / Demans-Hafif Egzersiz Yaşlılarda Bilişsel İşlevi Artırıyor





Demans-Hafif Egzersiz Yaşlılarda Bilişsel İşlevi Artırıyor:

 

1--Japonya’daki Tsukuba Üniversitesi ve California’daki Irvine Üniversitesinden araştırmacılar tarafmdan yapılan çalışmalar da yürüyüş ve yoga gibi kısa süreli hafif egzersiz seanslarının bile beyni uyarabildiğim ve bilişsel performansta geçici iyileşmeler sağladığını göstermişti. Yine de uzun süreli hafif aerobik egzersizin insanlarda beyin fonksiyonu üzerindeki etkisi ve altta yatan ilgili mekanizmalar henüz keşfedilmemişti.

 

2--GeroScierıce dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada Elde edilen bulgular, egzersiz grubunun kontrol grubuna kıyasla yürütme işlevinde önemli bir gelişme kaydettiğini ortaya koydu. Veriler yaşa göre analiz edildiğinde, hafif egzersizin faydalarının özellikle yaşlı yetişkin grubunda (68-78 yaş arası) belirgin olduğu görüldü. Bu sonuçlar, üç aylık hafif egzersizin bile beynin işlevsel ağlarını güçlendirebileceğini ve prefrontal korteksin Stroop testi sırasında daha verimli kullanılmasını sağlayabileceğini gösterdi.

 

3--Bilişsel işlevlerdeki iyileşme, yürütme işlevlerini kontrol eden beyin bölgesi olan prefrontal korteksin etkinliğinin artmasıyla ilişkilendirildi

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Özlem Ak




Makalenin İzlenme Sayısı : 6

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.