MAKALELER / Ay’a İnişi Başaran 4. Ülke-Hindistan





Ay’a İnişi Başaran 4. Ülke-Hindistan

 

1--Hindistan’ın Chandrayan-3 aracı, Ay’a inişini ba-şarıyla tamamladı. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), uzay aracının yumuşak inişinden yaklaşık dört saat sonra ilk görüntüleri paylaştı.

 

1.1--Dört fotoğraftan oluşan ilk set, iniş aracının Yatay Hız Kamerası tarafından Ay’ın yüzeyine yaklaşırken çekildi. Kısa bir süre sonra paylaşılan ve İniş Görüntü Kamerası’ndan alınan diğer bir görüntü ise uzay aracının ayağının bir kısmı ve gölgesi de dahil olmak üzere iniş alanı gösteriyor.

 

1.2--Bununla birlikte Hindistan artık ABD, SSCB ve Çin’in ardından Ay’ın yüzeyine başarıyla uzay aracı indiren dördüncü ülke olarak anılıyor. Chandrayaan-3 aynı zamanda tarihte, Ay’ın güney kutbu yakınına inen ilk uzay aracı olma özelliği de taşıyor. Burası, dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının ve uzay ajanslarının ilgisini cezbediyor.

 

2--Bilim insanları, burada gölgelenen kutup kraterlerinin, hapsolmuş su buzu içerdiğini ve bunun çıkarılıp, Ay üzerinde kalıcı bir insan varlığını desteklemek için kullanılabileceğini düşünüyor. Üstelik “Chandrayaan-3, Ay yüzeyinde nispeten düz bir bölge seçti”

 

2.1--Ay kraterleri, gökbilimcilerin bugün görebildiklerinden daha uzağı görmelerine olanak sağlayacak yeni nesil teleskoplar için de ümit vadediyor.

Chandrayaan-3’le birlikte gelen Pragyan adlı küçük bir gezicinin, kısa bir süre içinde heyecan verici bölgeyi keşfetmeye başlaması bekleniyor. Dolayısıyla ilgi çekici başka görüntülerin yakın bir tarihte elimize ulaşması muhtemel.

 

2.2--Ancak ISRO’ya göre hem gezicinin hem de iniş aracının iki haftadan fazla çalışır durumda kalması pek olası değil. Çünkü araçların bataryalarının iki haftalık Ay gecesini atlatması gerekiyor. Sonrasında yeniden keşif yapabilir ve fotoğraf gönderebilir hale gelmeleri bekleniyor.

 

2.3--Chandrayaan-3, Hindistan’ın Ay’ın güney kutbu yakınına ikinci iniş denemesiydi. Ülke ilk ola¬rak Eylül 2019’da Ay’a iniş girişiminde bulunmuş ancak iniş aracındaki bir yazılım arızası nedeniyle Ay’a çarpmasıyla başarısız olmuştu.

 

3—Yorum:Hindistanın aya uzay aracı göndermesinin maliyeti emsallerine göre çok ucuz sadece bir AVM bina maliyetine.

 

Kaynak:HBT-386—31.08.2023




Makalenin İzlenme Sayısı : 11

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.