MAKALELER / Anne Sütü Süper Gıda





Anne Sütü Süper Gıda:

 

1--Anne sütünün bir tür “süper gıda” olduğu artık kesin. Bununla birlikte niçin bu kadar mükemmel olduğu ve içeriklerinin bebeğin gelişimi üzerinde nasıl etkili olduğu ayrıntılı olarak incelenmemişti.Anne sütünün gizi ihtiyacı göre değişen, karmaşık ve dinamik içeriğinde yatıyor. Örneğin ilk başlarda mikro besleyici madde ve biyoaktif maddeler açısından çok zengindir ki bu da yaşamın ilk haftalarında olumlu etki yapabilir diyor Virginia Üniversitesi’nden Andrew F.Paquette, Proceedigns of the National Aca- demy of Sciences.

 

1.1--Çünkü diyor araştırmacı, bu erken evrede, bağırsaklar ve kan-beyin engeli küçük moleküller için nispeten geçirgendir.

 

2--Hangi biyoaktif maddelerin önemli olduğunu bulmak isteyen araştırmacılar, Mek: sika, Çin ve ABD’deki anne sütü örneklerini ve içeriklerini beyin gelişimindeki evrelerle karşılaştırdılar. Bu şekilde erken emzirme döneminde, yani bebek beyninde sinirsel bağlantıların özellikle çok hızlı bir şekilde geliştiği evrede en yoğun olan içeriği saptandı: inosit. Vitamin benzeri bu madde örneğin greyfurt gibi yiyeceklerde de bulunuyor ve bazı organlarda bedende de üretiliyor. Söz konusu maddenin etkisi laboratuvarda, fareler, sıçanların ve insanların sinir hücrelerinde.

 

2.1--İnosit gerçekten de yeni sinir bağlantılarının yani sinapsların gelişimini tetikliyor. Bu mad-denin yoğunluğu ne kadar fazlaysa gelişme daha da güçleniyor. Farelerin beyin hücreleriyle gerçekleştirilen diğer deneyler sayesinde de bu maddenin yetişkin beyinde de sinapsların gelişmesine yardımcı olduğu görüldü.

 

2.2--Araştırmacılara göre inosit, beyinde birçok yönde etkili olan biyo etkin bir madde. Kritik beyin gelişimi evresinde tüm dünyada anne sütünde benzer dozlarda bulunuyor. Bu da yeni doğanın gelişiminde ne kadar önemli bir yeri olduğunu gösteriyor.

 

2.3--İnositin yetişkinler üzerindeki kesin etkisinin öğrenilmesi için yeni araştırmalar gerekiyorsa da yeni bilgiler sayesinde endüstriyel olarak üretilen bebek sütlerinin anne sütüne benzetilmesinde yardımcı olabilecek.

 

Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran Dede

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 10

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.