MAKALELER / Mars Görevi İçin Nükleer İtkili Roket





Mars Görevi İçin Nükleer İtkili Roket:

 

1--NASA Mars'a gitmek için nükleer termal roket motorların kullanıldığı DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) adında bir proje üzerine çalışıyor. Projede kullanılan nükleer termal itki (NTP) sistemi, hidrojen yakıtını nükleer bir reaktörle çok yüksek sıcaklıklara hızla ısıtıp geminin itki gücünü oluşturmak için motorun nozülünden akıtmaya dayanıyor.

2--Radyoaktif sızıntıları önlemek adına roket ancak Dünya'yı etkileyecek bölgenin dışına çıktığında nükleer reaktör devreye giriyor. NASA 2018’de bu teknolojinin küçük ve taşınabilir versiyonlarını test etmişti. 2027'de denemelere başlanması hedeflenen DRACO, Mars görevinden önce Ay'a malzeme taşıma işlerinde kullanılacak.

3--NTP kimyasal olarak itilen roketlere göre birkaç avantaja sahip. İlk olarak, iki ila beş kat daha verimli; böylece uzay gemileri daha hızlı ve daha uzak mesafelere daha kolay seyahat edebilecek.

4--Azalan yakıt ihtiyacı, uzay aracında bilimsel ekipman ve diğer temel malzemeleri depolamak için daha fazla yer anlamına geliyor. Ayrıca nükleer motorlar geminin yörüngesini değiştirerek beklenenden daha hızlı bir dönüş yolculuğu yapmasını kolaylaştırdığı için çeviklik gerektiren iptal senaryolarına daha uygun. Bu faktörler NTP'yi (belki de) Mars seyahati için ideal sistem hâline getiriyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 21

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.