MAKALELER / Bilincin Yasaları







Bilincin Yasaları:

 

1--Beyindeki hücre ağların "bilinçli deneyimleri" nasıl sağladığını kesin olarak bilmiyoruz. Ancak hakim görüşe göre bilinç; nöronlar birbirleriyle etkileşime girdikçe ve ayrı ayrı nöronların işlediği bilgilerin bütünleşmesiyle kolektif bir olgu hâlinde ortaya çıkıyor.

 

2--Bunun nasıl bir mekanizmayla gerçekleştiği belirsizliğini koruyor. Ancak Halje ve ekibinin sıçanlar üzerinde yürüttüğü çalışmaya göre psikedelikler, nöronların etkileşime girme ve topluca davranma şeklini kökten değiştiriyor. Çalışmanın sonuçları Communications Biology dergisinden yayımlandı.

 

3--Ekip, sıçanlarda iki farklı psikedelik çeşidini karşılaştırdı: klasik LSD çeşidi ve daha az bilinen ketamin çeşidi (ketamin daha yüksek dozlarda kullanıldığında anestezik görevi görüyor). Her ild çeşidin de insanlarda psikedelik deneyimlere yol açtığı biliniyor ama beyinde etkiledikleri reseptörler birbirinden farldı.

 

4--Ekip, uyanık hâldeyken psikedelik verilen 9 sıçanın beyinlerinin 128 ayrı bölgesinden gelen elektriksel aktiviteyi, elektrotlar yardımıyla eş zamanlı olarak ölçtü.

 

4.1--Ekip, bu farklılıklara rağmen, her iki psikedelik çeşidinin de beyin hücrelerinin alctivitesi üzerinde benzer etkilere sahip olabileceği hipotezinden yola çıktı. Sonunda gerçekten de her ild uyuşturucu çeşidinin de birden fazla beyin bölgesinde çok benzer ve ayırt edici bir beyin dalgası modeline yol açtığım ortaya çıkardılar

 

5--Beyin dalgaları alışılmadık derecede hızlıydı: Saniyede yaklaşık 150 kez salınıyorlardı. Aynca farklı beyin bölgeleri arasında şaşırtıcı bir şekilde senkronizelerdi. Benzer frekanstaki kısa salınım patlamalarının bazı beyin bölgelerinde normal koşullarda da ara sıra meydana geldiği biliniyor ama bu durumda uzun süreler boyunca meydana geldiler.

 

6--Ekip ilk olarak, dalgayı tek bir beyin yapısının ürettiğini ve dalganın daha sonra başka yerlere yayıldığını varsaydı. Ancak toplanan veriler bu senaryoyla tutarlı çıkmadı. Aksine, tespit edebildikleri tüm beyin bölgelerinde dalgaların neredeyse aynı anda inip çıktığını gördüler. Buna "faz senkronizasyonu" deniyor. Bu kadar uzun mesafelerde böylesine sıkı bir faz senkronizasyonu bilindiği kadarıyla daha önce hiç gözlemlenmemişti.

 

7--Ancak LSD'nin ve ketaminin yol açtığı aksiyon potansiyeli aktiviteleri, önemli ölçüde farklılık gösterdi. Bu nedenle, genel psikedelik bilinç durumuyla doğrudan ilişkilendirilmeleri mümkün olmadı. LSD söz konusu olduğunda beynin tüm bölümlerinde nöronlar inhibe edildi; yani nöronlar daha az aksiyon potansiyelini ateşledi. Ketamin söz konusu olduğunda ise etkiler hücre türüne göre değişiyordu: Bazı büyük nöronlar inhibe edilirken, daha küçük bir nöron türü ise daha fazla ateşlendi.

 

8--Dolayısıyla psikedelik bilinç durumuyla muhtemelen en güçlü şekilde bağlantılı olan şey, senkronize dalga fenomeni (nöronların toplu hâlde davranış sergilemesi).Nöron düzeyindeki sistem dinamikleriyle bilinç arasındaki bu olası bağlantı, araştırmayı gerçekleştiren Par Halje’ye göre büyüleyici bir şey. Halje, bilincin, ayrı ayrı nöronların faaliyetinden ziyade birleşik bir kolektif duruma dayandığını öne sürüyor.

 

9--Bununla birlikte, bu bağlantı hâlâ oldukça spekülatif çünkü bu fenomen henüz insan beyninde gözlemlenmedi. Ayrıca, insanları diğer hayvanlarla kıyaslarken dikkatli olmak gerekiyor: İnsanların yaşadığı "psikedelik tribi"nin sıçanlarla hangi yönlerden aynı olduğunu tam olarak bilmek elbette imkânsız.

 

10—Yorum:Bilincle ilgili muhtemel yasa maddeleri:

 

1—faz senkronizasyonu:nöron iki ayrı nöron tarafından üretilen bilgi fonksiyonun faz farkı-diferansiyelinin sıfır olması:

2—Nöronlar tarafından üretilen bilginin tüm beyin tarafından integrasyonu

3—halografik karakter.parçanın bütünü-bütünün parçayı temsil etmesi

4—kaotik karakter:başlangıç şartlarına duyarlık ve öngörülmezlik.

5—örneğin yukarıda belirtilen şartlara uyan tüm beyin görme algısı fonksiyonun faz farkının sıfır olması ve tüm beyin için makro denklemin integrasyonu ve bu fonksiyonun kaotik ve halografik karakteri görme bilincinin şiddetini ortaya koyabilir-bilinci dalga fonksiyonu olarak kabul etsek bu dalganın bir şiddeti ve birde frekansı vardır.Her canlının frekans aralığı farklı olabilir.

5.1--Nöronların tam senkronizasyonunda birlik bilinci-enel hak durumu oluşur ve frekans yükseldikçe birlik bilincine doğru ilerlenir. ve bu dalga fonksiyonu canlıların gelişmişliğine göre çeşitli bilinç şiddeti aralığında olabilir. Örneğin bilinci 400 pi(bilincin şiddetinin birimi olarak tanımlanırsa) olan bir sürüngen ile enelhakta zirveye varan-tam uyanıklık hali bilinç şiddeti örneğin 100.000 pi olabilir mi Ve bu işlem bilinci mümkün kılabilir mi.

 

Kaynak:Popular Scıence




Makalenin İzlenme Sayısı : 38

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.