MAKALELER / Matematik Eğitimi Müzik Eğitimi ile Daha Verimli Oluyor





Matematik Eğitimi Müzik Eğitimi ile Daha Verimli Oluyor:

 

1—Antalya Belek Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden Dr. Ayça Alan, akademik veri tabanlarında 1975-2022 yıllan arasında konuyla ilgili yayımlanan araştırmaları taradı Anaokulu öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar 78.000 genci kapsayan, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilmiş 55 çalışmaya ulaştı ve bunların sonuçlarını bir araya getirdi.

 

1.1--Dr. Alan, meta-analizine üç çeşit müzik müdahalesini dâhil etti: Standart müzik dersleri (çocukların şarla söylediği, müzik dinlediği ve müzik yaptığı tipile müzik dersleri), enstrümantal müzik dersleri (çocukların bireysel veya grup olarak enstrüman çalmayı öğrendiği dersler) ve müziğin matematik derslerine yedirildiği entegre müzik-matematik dersleri.

 

1.2--Analize konu olan araştırmalarda öğrenciler, müzik derslerine katılmadan önce ve katıldıktan sonra matematik testlerine tabi tutulmuş; puanlarındaki değişim bu derslere katılmayan öğrencilerle karşılaştırılmıştı.

 

2--Analiz sonucunda ister ayrı müzik dersleri olsun ister matematik derslerinin bir parçası olarak müzik kullanılsın, öğrencilerin matematikte daha fazla ilerleme gösterdiği tespit edildi. Ancak en büyük etkiyi yaratan entegre dersler oldu.

 

2.1--Entegre ders alan öğrencilerin yaklaşık %73'ü, müzik müdahalesi almayan öğrencilerden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi.

 

2.2--Enstrüman çalmayı öğrenen öğrencilerin yaklaşık %69’u ve normal müzik dersi alan öğrencilerin %58'i de müzik müdahalesi almayan öğrencilere göre daha fazla gelişme gösterdi.

 

2.3--Sonuçlara bakılırsa müzik, matematik dallan arasında en fazla, aritmetik öğrenmeye yardımcı oluyor. Ayrıca yaşı daha küçük öğrenciler üzerinde ve daha basit matematik kavramlarım öğrenenler üzerinde daha etkili oluyor

 

3--Dr. Alan, genel olarak müzik eğitiminin matematik başarısı üzerinde küçük ila orta düzeyde bir etkisi olduğu, entegre derslerinse büyük bir etkisi olduğu sonucuna varıyor.

 

3.1--Dr. Alan, "Matematik ve müzik öğretmenlerini birlikte ders planlamaya teşvik etmek, öğrencilerin matematikle ilgili kaygılarını hafifletmeye yardımcı olurken başarıyı da artırabilir" diyor.

 

Kaynak:Popular Scıence

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 26

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.