MAKALELER / ChatGPT nin Özellikleri





ChatGPT nin Özellikleri:

 

1--OpenAI, 2015 yılında ABD merkezli bir yapay zekâ şirketi olarak kuruldu. Yolculuğuna kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak başlayan OpenAI’ın bağışçıları arasında Sam Altman ve Elon Musk gibi isimler vardı. 2019 yılı bu şirket için bir dönüm noktası oldu, artık kâr amacı güdüyordu ve Microsoft gibi büyük bir teknoloji şirketi ile ortaklık kurmuştu. Bu ortaklık, OpenAI’a milyar dolarlar seviyesinde bir finansman imkânı sağladı ve şirketin yükselişine hız kattı.

 

1.1--Bugün, OpenAl dünyaca ünlü bir şirket ve popülaritesi günden güne artıyor. Bunda baş rolü, doğal dil yetenekleri insanı şaşırtacak derecede iyi olan ChatGPT oynasa da şirketin tek muhteşem ürünü bu değil. Hayal gücümüzü zorlayan ve gerçeklik ile fanteziyi birleştiren resim sentezleme yetenekleriyle DALL-E’i de bu şirketin ürünlerinden.DALL-E ile Metinler Resme Dönüşüyor

 

1.1.1--Adını, sanatıyla hayranlık uyandıran İspanyol ressam Salvador Dali’den ve Disney’in sevilen karakteri Wall-E’den alan DALL-E, kullanıcıların tarif ettiği resimleri üretme yeteneğine sahip. Bu noktada, DALL- E’yi internetten resim bulan arama motorlarıyla karıştırmamak önemli; çünkü o, tamamen kendine has yeteneğiyle, özgün eserler ortaya çıkarıyor.

 

1.1.2--Dilerseniz DALL-E’den, absürt ve hayal gücünüzün sınırlarını zorlayan fotoğraflar geliştirmesini de isteyebilirsiniz. Örneğin, “bisiklet sürerken muz yiyen bir fil (!)” gibi bir istekte bulunduğunuzda, DALL- E size aşağıdaki gibi ilginç varyantlar sunabilir.

 

2--ChatGPT özellikleri:

 

2.1--Canlı sohbet yeteneği: ChatGPT ile yazışırken gerçek bir insanla konuşuyormuşsunuz gibi doğal ve . akıcı cevaplar alabilirsiniz. ChatGPT konuşmada yazılanlan hatırlayarak konu takibini sağlayabiliyor.

 

2.2--Dil çevirisi becerisi: Türkçe dâhil olmak üzere desteklediği birçok dil arasında kolaylıkla çeviri yapabilir. ChatGPT dil engellerini ortadan kaldırarak iletişimi daha da kolaylaştırıyor.

 

2.3--Özetleme yeteneği: Uzun metinleri sizin için özetleyebilir. Metindeld karakterlerin duygusal durumlannı analiz edebilir ve önemli noktalan vurgulayarak size zaman kazandırabilir.

 

2.4--Yazım ve dil kontrolü: Metinlerdeki yazım hatalarını tespit etme ve dilbilgisi düzeltmelerini yapma konusunda size yardımcı olabilir.

 

2.5--Kod analizi yeteneği: ChatGPT, kod yazma yeteneğiyle sizi şaşırtabilir. Farklı yazılım dilleri arasında çeviri yapabilir, verilen bir kodun ne işe yaradığmı açıklayabilir ve hatta kodunuzdaki hatalan veya optimize edilebilecek noktalan sizinle paylaşabilir. Geniş bir yazılım kütüphanesine sahip olan ChatGPT; Python, Java, Kotlin, C# ve PHP gibi birçok dili destekliyor.

 

2.6--İçerik oluşturma yeteneği: Belirlediğiniz bir konuyla ilgili istediğiniz uzunlukta metinler oluşturabilir. Makaleler, piyesler, şiirler, hikâyeler ve hatta arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz yeni oyunlar dahi ortaya çıkarabilir. Yenilikçi ve özgün düşünme yeteneğinizin sınırlarım zorlamanız için mükemmel bir ortak!

 

2.7--Basit hesaplamalar: Basit matematiksel problemleri çözerek size yardımcı olabilir.

 

3--ChatGPT’nin Teknik Özellikleri:

 

3.1--ChatGPT, arka planda OpenAI’ın üretken dil modelleri ailesinden olan GPT 3.5 ve 4 modellerini kullanıyor. Bu modeller, çok büyük sayıda parametre içeriyor çok büyük verilerle eğitiliyor.

 

3.2--GPT 3.5’in 175 milyar parametreye sahip olduğu bildirilmiş iken, GPT 4 hakkında henüz açıklanan bir bilgi bulunmuyor. Yine de uzmanlar 1 ila 100 trilyon arasında parametreye sahip olduğunu tahmin ediyor.

 

3.3--GPT 4, başarı açısından GPT 3.5’i geride bırakarak daha üst düzey bir performans sunuyor. Ayrıca, çoklu model özelliğiyle de selefinden ayrışıyor. Örneğin yazıya ek olarak resim formatındaki verileri de işleyebiliyor.

 

3.4--ChatGPT’nin eğitim süreci etkileyici ve bir o kadar da zahmetli bir serüveni içeriyor. Model, öncelikle web sayfaları, e-kitaplar ve bilimsel makaleler gibi yaklaşık 45 TB’lık bir veri kümesi ile ön eğitime tabi tutuldu. Bu aşama, modelin temellerini atmada büyük bir öneme sahip. Hem zaten modelin adı da bu eğitim sürecinden geliyor:

 

Kaynak:Bilim ve Teknik

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 12

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.