MAKALELER / Çileğin Sağlığa Faydaları-Alzheimere Faydalı





Çileğin Sağlığa Faydaları-Alzheimere Faydalı:

 

1—Çilek tüketimiyle kalp ve damar hastalıklarına yol açan toplam kolesterol, LDL kolesterol ve yüksek tansiyon gibi çeşitli unsurlar arasındaki bağlantıya daha önceki klinik deneylerde tanık olunmuş, çileğin beyin sağlığı üzerindeki etkileri de klinik ve topluma dayalı araştırmalarda enine boyuna incelenmişti

 

1.1--Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre çileğin kalp ve damar hastalıklarını tetikleyici unsurların etkisini azalttığını ortaya koyuyor. Öyle ki, beslenme düzeninde basit bir değişiklik yapıp çileğin gündelik beslenmeye eklenmesi daha yaşlı yetişkinlerde bu tür olumlu sonuçlar doğurabilir,” diyor.

 

2--Günlük C vitamini ihtiyacını karşılar.Baharın müjdecisi olan ve günümüzde hemen hemen yıl boyunca ulaşılabilen bir meyve olan çilek, içinde barındırdığı çok sayıda biyoaktif bileşen nedeniyle çok değerli bir besin kaynağıdır. Bir kişinin günlük C vitamini gereksinimi yaklaşık 60-75 mg arasında değişmekte. 10-12 adet çilekten oluşan ve 90 mg C vitamini içeren bir porsiyonu bu gereksinimin %100’ünü karşılamanın yanı sıra, çileğin içeriğinde kalp sağlığını koruyucu folik asit, potasyum, lif, fitosteroller ve polifenoller gibi besleyici öğeler de bulunuyor.

 

3--Alzheimer için de yararlı-Rush Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışma çilek ve çileğin içeriğindeki temel biyokimyasallardan biri olan pelargorıidin adlı maddenin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını azalttığına işaret ediyordu. Uzun erimli gözlemsel çalışmalar da çilek tüketenlerde bilişsel güçsüzlük oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koyuyordu.

 

Kaynak:HBT-385-24.08.2023




Makalenin İzlenme Sayısı : 22

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.