MAKALELER / Kağıt Verimini Artırmak-Ağaçlar- Crıspr Gen Teknolojisiyle





Kağıt Verimini Artırmak-Ağaçlar- Crıspr Gen Teknolojisiyle:

 

1--Science dergisinde yayımlanan bir makalede bilim insanlan, ağaç liflerinin sürdürülebilir üretiminin önündeki en büyüle engellerden biri olan düşük lignin seviyelerine karşı, CRISPR gen düzenlemesi teknolojisi yardımıyla yeni bir çözüm ürettiklerini duyurdu.

 

1.1--Tahminleme modelleri kullanarak ağaçlarda lignin seviyelerini düşürmenin yanı sıra karbonhidratların lignine oranını artırmaya yönelik algoritmalar geliştiren ekip, bulgulardan yola çıkarak kavak ağaçlan üzerinde gen düzenlemeleri uyguladı.

 

1.2--Gen düzenlemeleri sonucunda ortaya çıkan kavak ağaçların, normale kıyasla yarı oranda lignin içerdiği ve karbonhidratın lignine oranı yönünden de iki buçuk kata yakın bir artış gerçekleştiği belirtildi.

 

2--Bu geliştirmelerin, başta kâğıttan, çocuk bezine kadar pek çok ürünün üretimini daha yeşil daha verimli ve daha ucuz hale getireceği öngörülüyor. Bu şekilde üretilen kavak ağaçlarının global ölçekte yaygınlaşmasının, kağıt hamuru üretimiyle ilişkili sera gazı ortaya çıkış miktarım %20 oranında azaltabileceği düşünülüyor.

 

Kaynak:Popular Scıence

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 36

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.