MAKALELER / Doğal Soğutma Klima-Pasif Soğutma Uygulamaları





Doğal Soğutma Klima-Pasif Soğutma Uygulamaları:

 

1-- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi’nde Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri (SEES) programı öğretim üyesi mimar Dr. Bertuğ Özarısoy,Geleneksel mimaride iç mekanlardaki bu soğutma talebinin çok yaratıcı bir şekilde çözülmüş olduğunu vurgulayarak, Osmanlı dönemi mimarisinde cumbaların bu amaçla yapıldığına dikkat çekiyor.

 

2--Üserhuus kompleksinde ayrıca Akdeniz bölgesindeki konutlarda, özellikle Madrid ve Barselona’daki evlerde yaygın olarak görülen dış pancurlar, kepenkler ve gölgelikler de uygulanmış.

 

2.1--Sonuçta oturma ve yatak odalarındaki sıcaklığı kontrol edilebilir bir düzeye indirilmiş. Bunun yanı sıra evlerde mutfak ve oturma odalarında açık-plan tasarımının uygulanması, havalandırma sistemleri yeni plana göre güncellenmesi ve iyileştirilmesi mutfakta sıcaklığın 5°C düşmesine yol açabilmiş

 

2.2-- Özarısoy, örneğin rüzgarlandırma bacası adı verilen ve Ortadoğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılan soğutma sis-teminin iç sıcaklığın düşürülmesinde çok etkili olduğunu gözlemliyor.

 

2.2.1--Bu bacalar yükseklerdeki daha soğuk rüzgarı yakalayarak binanın içerisine yönlendiriyor; içerdeki daha sıcak havayı dışarı itiyor. Ne var ki havalandırma bacaları yeni yapılmakta olan evlere kolaylıkla entegre edilirken, bunları mevcut evlere uygulamanın hem maliyeti yüksek, hem de daha karmaşık işlemler gerektiriyor.

 

2.3-- Oregon Üniversitesi’nden Alexandra Rempel geceleri pencereleri açmanın, gündüzleri de panjurları kapatmanın iç mekanlarda en az 14°C derecelik bir düşüş yaratabileceğini ortaya koyuyor.

 

2.3.1--Rempel özetle şöyle konuşuyor: “Sıcak hava evlere iki kaynaktan girer. Biri insanlar, aydınlatma, elektrikli aletler ve cihazlar; İkincisi pencerelerden giren güneş ısısı. Dolayısıyla güneş ışığının evlere girmesini önlemek sıcaklığı kontrol altında tutmak için en iyi stratejidir.

 

2.3.2--Dış panjurlar ve kepenkler çok yarar sağlar. Ancak iç kalın perdelerin de kapalı tutulması fark yaratır.”Rempel ve ekibi yapılması gerekenleri basitçe şöyle anlatıyor: “Gece bastırdığı ve sıcaklık düşmeye başladığı zaman pencereler açılmalı ve havanın evin içinde dolaşması sağlanmalı.

 

2.3.3--Gerekirse yeni pencereler açılmalı ve pencerelere güvenlik düzenekleri monte edilmeli. Pencereler sabaha kadar açık tutulmalı. Dışarıdaki hava iç mekandaki havanın sıcaklığına yaklaştığı zaman pencereler ve panjurlar kapatılmalı.”

 

3--Özarısoy güneş panellerinin evlerin çatılarına yerleştirilmesini de yanlış buluyor. Bu panellerin insanların yaşamadığı bölümlerin çatılarına monte edilmesini öneriyor. Örneğin garaj bölümlerinin çatılarına. Zira güneş ışınlarından ısınan paneller, ısıyı çatı aracılığı ile evlerin içine iletebiliyor. Bu arada enerji depolama aygıtlarının da evlerdeki dolaplarda, merdiven altlarında tutulması da sakıncalı. Bunlar da evlerin içine ısı yayıyor.

 

4--Özarısoy diğer pasif soğutma önlemlerini şöyle sıralıyor:

 

1--Zemin izolasyon uygulaması da pasif soğutmada bir faktör

 

2--Evlerin tavanları olabildiğince yüksek tutulmalı

 

4--Kompozit kaplama gibi imitasyon mazlemeler- den uzak durulmalı, doğal malzemeler tercih edilmeli

 

5--Pencereler rüzgarı alacak şekilde açılabilmeli-pencereler üstlerinde açıklıklar bulunmalı

 

7--Evlerin özellikle batı cephesi önemli, zira Akdeniz bölgesinde güneşin en yoğun olduğu saatler 14:00-16:30 arası olduğu için bu saatlerde panjurların kapalı tutulması ciddi fark yaratabiliyor

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 11

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.