MAKALELER / Kentlerin Üstü Isındığı Gibi Altı da Isınıyor-Riskler Çökme Olabiliyor





Kentlerin Üstü Isındığı Gibi Altı da Isınıyor-Riskler Çökme Olabiliyor:

 

1--Beton ve asfalt, güneşten ve havadan yansıyan sıcaklığı depoluyor ve özellikle de geceleri dışarı veriyor. Aynı zamanda klimalardan çıkan sıcak hava da havamızı ısıtıyor. Bu kentsel ısı adası etkisiyle bir şehirde hava sıcaklığı çevre bölgelere göre birkaç derece daha fazla olabiliyor.


Ve bu ısı adası etkisinin daha önceleri pek önemsenmeyen bir tarafı daha var: Bu etki kentin altına kadar giriyor. Garajlar, bodrumlar ve metrolar tüm bu altyapılar sürekli sıcaklık yayıyor.

 

1.1--Bu durumun yeraltında ne şekilde etkidiğini Northwestern Üniversitesinden Allesandro Rotta Lorla ve ekibi, son üç yılda Chicago’da incelediler. Araştırmacılar burada kent merkezinde, Loop bölgesinde ve Grant Parkı’nda 23 metre derinliğe kadar sıcaklık sensorları yerleştirdi.

 

3--Ölçüm sonuçları şöyle: Chicago’nun merkezindeki yeraltı sıcaklığı, yeşil alanlara kıyasla on beş derece daha sıcak. On metre derinlikte sıcaklık 26 dereceye kadar çıkıyor. 23 metre derinlikte ise yeşil alanlara kıyasla hala 16-18 derecelik bir sıcaklık farkı söz konusu.

 

3.1--Daha önceki ölçümler de kentlerdeki yeraltının on yılda bir ortalama olarak 0,1 ila 2,5 derece daha fazla ısınmaya devam ettiğini göstermiştir.

 

4--Gerçi biz sadece Chicago’yu örnek olarak gösterdik ama bu yeraltındaki ısınma neredeyse dünya genelindeki tüm yoğun yapılaşmalı kentlerde mevcut’ diyor araştırmacılar. Yeraltındaki ısınmanın elbette ki olumsuz sonuçları da var: Yeraltındaki ısınma farklı deformasyonlara neden oluyor.

 

4.1--Örneğin Chicago’da 17 metre derinliğe kadar yeraltını karakterize eden ince taneli kil ve balçık tabakalarının ısı etkisi altında büzüştüğü tespit edildi.

 

4.2--Sonuç olarak, şehir merkezindeki binaların temelleri altında yavaş ilerleyen bir çökme söz konusu. Ortalama olarak iki milimetrelik bir çökme var ama çok sıcak olan bölgelerde yeraltı sekiz milimetreye kadar çökebilir.

 

4.3--Kireçtaşı, kum veya sert kil ise tam tersi olarak şişmeye neden oluyor. Özellikle çok sıcak bölgelerdi bu tür yeraltı yapısı on iki milimetre kadar yükselebiliyor.

 

5--Bu yeraltındaki iklim değişimi sinsi bir tehlike oluşturuyor. Çünkü diyor araştırmacılar, simülasyonlarımız yeraltındaki deformasyonlar, altyapımızda sorunlar yaratabilir.

 

5.1--Çünkü yeraltındaki kaymalar, malzemede gerilmelere yol açıyor ki bunlar en kötü durumlarda çatlaklara yol açabilir. Tabii bu yapıların hemen yıkılacağı anlama gelmiyor ama zamanla duvarlar ve temellerde hasarlar meydana gelebilir.

 

5.2--Özellikle de şehirlerdeki eski binalar bu olumsuzluktan en çok etkilenecek olan yapılardır. Bilim insanları önlem olarak örneğin yeraltındaki yapıların daha iyi izole edilmesini öneriyorlar. Bunlar yeterli olmazsa jeotermal teknolojilerden yararlanılabilir.

 

Kaynak:HBT-383-10.08.2023




Makalenin İzlenme Sayısı : 11

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.