MAKALELER / Çevre Açısından En Az Zararlı Beslenme Vegan Beslenme





Çevre Açısından En Az Zararlı Beslenme Vegan Beslenme:

 

1--55.000 kişinin denek olarak katıldığı bir çalışmada vegan beslenmenin çevreye verdiği zararın et ağırlıklı beslenmeye göre %30 daha az olduğu görüldü


2--57.000 farklı yiyecek maddesinin, nerede ve nasıl yetiştirildiklerine bağlı olarak karbon ayak izleri derecelendirildi. Ve vegan beslenmenin çevre üzerinde en az olumsuz etkiye sahip olduğu görüldü. Gıda maddesinin nerede ve nasıl yetiştiridiğinin sonuçları etkilemediği de kaydedildi.

 

3--Sera gazı salımı söz konusu olduğunda, veganların, yüksek et tüketenlerden %25 daha az zarar verdiği görüldü.Veganların arazi kullanımı açısından %25, su kullanımı açısında % 46, su kirliliği açısından % 27 ve biyoçeşitlilik açısından %34 daha masum olduğu tespit edildi.

 

3.1--Hatta düşük oranda et tüketenlerin bile çevreye verdiği olumsuz etki, yüksek oranda et tüketenlerin yalnızca %70’i dolayındaydı. Bu bile çok önemli. Zira çevre zararını azaltmak için vegan veya vejetaryen olmaya gerek olmadığı, et ürünlerini daha az tüketmenin bile fark yaratacağı net olarak anlaşıldı.

 

4--Bilim insanları bu sonuçlar çerçevesinde, beslenme sisteminin küresel sera gazı saliminin %30’dan, tatlı su tüketiminin %70’inden,tatlı su kirliliğinin %78’inden sorumlu olduğunu öngörüyor.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 10

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.