MAKALELER / Yapay Zeka Espiriden Anlıyormu





Yapay Zeka Espiriden Anlıyormu:

 

1--ChatGPT gibi yapay zeka sistemleri ikna edici metinler, resimler ve şakalar üretebilir. Bununla birlikte yapay zeka içerikleri tam anlamıyla kavrama yetisinden henüz yoksun.

 

2--Ailen Institute for Al kurumundan Jack Hessel ve ekibi, şimdi yapay zekada mizah anlayışının ne durumda olduğunu incelediler. Araştırmacılar ABD’deki “The New Yorker” dergisinin “Karikatür Altyazı Yarışmasını çeşitli yapay zeka sistemiyle test ettiler. Bunlar mizahı bir alıntı veya cümle ile tasvir edilenin bağlamından alan karikatürlerdi. Karikatürlerden bir örnek: Resim tipik bir konferans salonunu gösteriyor, masada oturan insanların farklı hayvan kafaları var.

 

2.1--Karikatürün altındaki yazılardan biri şöyle: “Halka hala hiçbir yan etkisinin olmadığını anlatıyoruz.” Bizim çok kolay anlaşılır bir espridir bu. Görünüşe göre bu bir ilaç firmasında bir toplantı ve abartılı karikatürler bu sektördeki vurgunculuğu ve örtbas etme çabasını ortaya koyuyor.

 

2.2--Yapay zekanın görevi, önerilen beş cümleden en uygun olanı seçmek ve ardından esprinin anlamını açıklamaktı. New Yorker çizgi filmleriyle ilgili ilginç olan nokta, görüntüler ve onlara eşlik eden ifadeler arasındaki bağlantının dolaylı ve esnek olması. Bu nedenle de bu bağlantıyı anlamak daha karmaşık düşünme becerisi gerektirir. Her biri beş metin içeren 705 farklı karikatür, test için girdi olarak kullanıldı.

 

2.3--Görüntüleri tanıyabilen ve yorumlayabilen üç yapay zeka sistemi (CLIP, OFA, T5-Large) ve üç ana dil modeli GPT- 3, GPT-3,5 ve GPT-4 test edildi.

 

3--Sonuç şöyle: Karikatürle ilgili cümleleri sınıflandırırken yapay zeka sistemleri % 62’lik bir başarı oranı gösterdiler. Oysa insanların % 94’ü karikatüre doğru metni seçti.

 

3.1--Dil modellerinde sonuç eski ve yeni sürüme göre farklılık gösteriyor. GPT-3’ün en eski sürümü metnin sadece % 57’sini doğru sınıflandırırken, GPT-4’ün başarı oranı % 85’e çıktıı.

 

4--Sonuçlardan anlaşıldığı üzere yapay zekanın espri anlayışı henüz zayıf, bu konuda öğrenmesi gereken daha çok şey var.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 11

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.