MAKALELER / İzmit Körfez Çalışmaları





İzmit Körfez Çalışmaları:

 

1--Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’nde Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi Susuzlaştı- rılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi ile 720 hektarlık alandan yaklaşık 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek. 120 milyon dolarlık bütçesi olan çamurun dipten borularla çıkarılarak susuzlaştırma tesisine taşınacağı projenin beş yılda tamamlanması planlanıyor.

 

1.1--Bu şekilde İzmit Körfezi ağır metaller, azot, fosfor ve kurşundan da arınmış olacak.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin yeniden hayat bulması ve gelecek nesillere de temiz bir deniz bırakabilme hedefiyle çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda 23 arıtma tesisi kuran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu hamlesi İzmit Körfezi’nde arıtılan atık su oranının yüzde 100’e ulaşmasını sağladı. “Temiz deniz, temiz gelecek” için yola çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tonlarca atık su arıtma çamurunu da bertaraf ederek çevrenin kirlenmesinin önüne geçti.

 

2--Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevreye oldukça büyük önem veriyor. Arıtma tesisi ile denizlere atılan atık suları % 100 arıtmayı başaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi,deniz denetim uçağı ile ede denizleri kirletenlere göz açtırmıyor. Deniz temizleme araçları ile 7/24 esasında çalışmalarını sürdüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tüm bu çalışmaları ile dokuz plajına mavi bayrak astırmayı başardı. Akdeniz ve Ege sahillerini aratmayan temizlikte olan balık popülasyonu artan denizler ile Kocaeli’nin deniz turizmi de canlandı. Bölge özellikle İstanbul başta olmak üzere yakın illerden de ziyaretçi akınına uğruyor.

 

3--İzmit Körfezi’ne yeniden hayat veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda sürdürdüğü çalışmalardan biri de Balıklandırma Projesi. Balık türlerinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin devamı ve halkın denizden daha fazla istifade etmesi için İzmit Körfezi’nde Balıklandırma Projesi’ni başlatan Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında başlattığı çalışma ile 41 bin balık yavrusunu denizle buluşturdu.

 

Kaynak:Para Dergisi



Makalenin İzlenme Sayısı : 6

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.