MAKALELER / Belediye-Şehir-30 km/h Hız Sınırı Şehirlerde Hayat Kurtarıyor





30 km/h Hız Sınırı Şehirlerde Hayat Kurtarıyor:

 

1--İngiltere’de politikacıların gündeminde düşük emisyon bölgeleri ve saatte 32 km'lik (20 mil) hız sınırı var. Başbakan Rishi Sunak, sürücülerin yanında olduğunu açıkladı ve bu tür uygulamaların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

 

2--Trafikte hız sınırı ve yol güvenliği ile ilgili tartışmalarda kanıtların çok önemli bir kısmı, yavaş trafiğin hayat kurtardığını gösteriyor. İngiltere Ulusal Sağlık ve Balam Araştırmaları Enstitüsü tarafından finanse edilip Edinburgh ve Belfast şehirlerinde yürütülen yeni bir çalışma da bunu ortaya koydu.

 

2.1--Edinburgh’da hız sınırının saatte 32 km'ye (20 mil) düşürülmesi, trafikte meydana gelen ölümleri neredeyse dörtte bir oranında; ciddi yaralanmaları üçte bir oranında azalttı.

 

3--Şehir genelinde trafik kazası oranları, ek bir önlem ve polis devriyesi olmaksızın düştü. Program son derece uygun maliyetliydi: Hız sınırı işaretlerinin değiştirilmesi yetti.

 

3.1--Program, yol güvenliğim iyileştirmekle kalmadı, şehir sakinlerinin yaşam kalitesini de artırdı.

 

4--Yeni kısıtlamalardan önce Edinburgh’daki her 100 araçtan 45’i saatte 40 km’den daha hızlı seyrediyordu. Bir yıl sonra bu oran % 31’e düştü.

 

5--Araştırmacılar, kaza sayısının bir yılda %40 azalarak 367'ye düştüğünü ve yaralanmaların %39'lukbir düşüşle 409 azaldığını gözlemledi. Yaralanma rakamlarına bakıldığında ölümlerin %23, ciddi yaralanmaların ise %33 azaldığı görülüyor.

 

6--Araştırma ekibinin üyeleri Edinburgh, Cambridge, East Anglia, St Andrews, Bristol ve Queen’s Belfast üniversitelerinden oluşuyor. Ayrıca yürüyüş ve bisiklet derneği Sustrans ile de iş birliği yaptılar. Araştırmacılar, Edinburgh Belediyesi tarafından 2016 yılında uygulamaya konulan 32 km kısıtlamalarının etkinliğini ölçmek için yerel ve ulusal trafik yetkilileriyle birlikte çalıştı. Yeni kısıtlamalar Edinburgh sokaklarının %80'ini kapsıyor.

 

6.1--Çalışmanın temel amacı, Edinburgh ve Belfast'ta 32 km hız sınırının geliştirilmesi ve uygulanması süreçlerini ve etkilerini değerlendirmekti.

 

7--Belfast'taki hız sınırı uygulaması ise şehir merkezindeki caddelerle sınırlı. Bu uygulama, yaralanmaları ve kazaları %2 azalttı. Peki, buradaki etki neden bu kadar az? Çünkü hem uygulama alanı dardı hem de hız sınırı getirilmeden önce bile bu bölgedeki ortalama trafik hızı zaten düşüktü (saatte 32 km’nin altında).

 

8--Edinburgh Belediyesi bu uygu¬lamaya karşı çıkılacağını tahmin ediyordu. İlk başlarda gerçekten sert eleştiriler de geldi. Ancak bunlar halkın genelinden değil, organize olmuş sürücülerin oluşturduğu basla gruplarından geldi. Taksi şoförleri ve otobüs şirketleri ilk başta uygulamayı hoş karşılamadı. Ancak sonuçta uygulamaya karşı çıkanların sayısı azdı. Belfast'ta da çoğunlukla ticari araç ve teslimat şoförlerinden yükselen sesler oldu ama onların da sayısı çok fazla değildi.

 

8.1--Bulgular, uygulama öncesi dönemin özellikle önemli olduğunu gösteriyor. Uygun tanıtım ve bilgilendirmenin yapılması, kamuoyunun ve siyasetçilerin tutumlarını şekillendirmeye yardımcı oldu.

 

 

Kaynak:Popular Scıence




Makalenin İzlenme Sayısı : 26

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.