MAKALELER / Yenilenebilir Enerjide Durum Özeti-Türkiye





Yenilenebilir Enerjide Durum Özeti-Türkiye:

 

1--Kalyon Enerji, Türkiye’nin tek çöl niteliği taşıyan 20 milyon metrekarelik arazisine Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden Kalyon Karapınar GES’i kurdu. Türkiye’nin Kurulu güneş enerji payını tek başına % 20 oranında artıran Kalyon Karapınar GES, 1.35 GWp’lık kapasitesiyle yıllık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak ve yılda 3 milyar kilovatsaate yakın elektrik üretecek.

 

1.1--Bu projeyi % 85 mertebesinde yerli kaynaklarla ürettikleri güneş panelleri ile taçlandıran Kalyon Enerji, önümüzdeki 7-8 yılda modüler nükleer enerji santralleri üzerine yatırım yapmayı planlıyor.

 

2--Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata Mart 2023’te tam kapasitede üretime ulaşan Kalyon Karapınar GES, Türkiye’nin kurulu güneş enerjisi payını tek başına % 20 oranında artırdı. 1.35 GWp’lık kapasitesiyle Kalyon Karapınar GES Avrupa’nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri.

 

2.1--Yaklaşık 20 milyon metrekare araziye kurulan Karapınar GES, yıllık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yılda 3 milyar kilovatsaate yakın elektrik üretecek. Bu da yaklaşık Türkiye’de yıllık tüketilen elektriğin yüzde Tine denk gelmekte. Böylece yıllık 600 milyon dolar döviz ikamesinin ülkemizde kalma¬sını sağlayacak. Karapınar GES ile yıllık 2 milyon ton karbon salınımının da önüne geçeceğiz.

 

3--2016 yılından itibaren temin edilen teknolojilerde yerli katkı oranları rüzgârda % 55 ve güneşte de Kalyon PV güneş paneli fabrikası ile birlikte % 80’lerin üzerine çıktı

 

4--Ülkemiz yıllık enerji ihtiyacının ortalama neredeyse % 40’mı yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edebiliyorken bu oran dünya genelinde % 15 düzeyindedir.

 

4.1--IEA’nın 2022 raporuna göre Türkiye’de yenilenebilir enerjinin beş yıl içinde % 64 seviyesinde büyüyeceği görülüyor.Bu büyümeyle Türkiye, Avrupa’da yenilenebilir enerjide dördüncü büyük piyasa olurken, dünyada da ilk 10’a girmiş olacak.

 

4.2--Yenilenebilir enerjideki bu büyümenin yüzde 75’i ise rüzgâr ve güneşten gelecek. Önümüzdeki beş yılda yenilenebilir enerjinin % 64 büyümesi, bana göre Türkiye için küçük bir hedef. Türkiye’de yılda tüketilen elektriğin sadece 3’te l’i yenilenebilir enerjiden üretiliyor. Bunu % 64 büyütürsek ne yapar, yenilenebilir enerjinin payı yaklaşık y% 50-55’e çıkar.

 

5--Türkiye 2030 yılına kadar güneş enerjisine 10 bin MW daha ilave güç eklenmesi kararı aldı.Biz Kalyon Enerji olarak 7-8 yılda küçük boyutlu modüler nükleer enerji santralleri üzerine yatırım yapmayı planlıyoruz.

 

5.1--Bunu yaptığımız takdirde bu santraller Türkiye’nin baz yük altyapısını güçlendireceği için, yenilenebilir enerjinin payını daha da artırma imkânı sağlayacak. Çünkü yenilenebilir enerjinin payını artırmak istiyorsanız, sisteminizdeki döner kütle baz yük payını da artırmanız gerekiyor.

 

Kaynak:Z Raporu

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 8

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.