MAKALELER / Aya Uzay Aracını Bir AVM Maliyeti Fiyatına Göndermek-Hindistan





Aya Uzay Aracını Bir AVM Maliyeti Fiyatına Göndermek-Hindistan:

 

1--Uzay araştırmalarının pahalı olduğu doğru fakat bu alandaki çalışmaların sağladığı uluslararası prestij ve diğer faydaların maliyetleri amorti ettiği gerçeğini de göz ardı etmemek gerek. Dahası "pahalı" dediğimizde oldukça görece bir tablo çıkıyor karşımıza.

 

2--Sözgelimi Hindistan’ın Ay görevi Chandrayaan-3, 96,5 milyon dolarlık bir bütçeye sahipti ve bu para, orta halli bir AVM inşaatına denk geliyor.

 

3--Ay’ın Güney Kutup bölgesiyle ilgilenen bir çok özel şirket var.Bu bölgedeki  kraterler donmuş su barındırıyor olabilir. Bu su gerçekten varsa gelecekteki görevlerde içme suyu kaynağı olarak veya çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

 

4--Chandrayaan-3'ün altı tekerlekli iniş aracı ve keşif modülü, Ay toprağının ve kayalarının özellikleri hakkında bilim camiasına veri sağlayacak bilim enstrümanları içeriyor

 

5--Hindistan'ın bir önceki girişimi 2019'da başansızlıkla sonuçlanmıştı. Uzay aracı Ay'ın yörüngesine girmiş ama iniş aracıyla irtibatını kaybetmişti. Söz konusu iniş aracı, Ay'da su arayacak keşif aracım bırakmak üzere son inişini yaparken düşmüştü. Arıza analiz raporuna göre arızanın sebebi yazılım hatasıydı

 

5.1--2019'daki görev 140 milyon dolara mal olmuştu. Görevin amacı, Ay'm Dünyadan görünmeyen kısmında bulunan kraterleri incelemekti

 

6--Hindistan'ın uzay programı yıllardır istikrarlı bir şekilde ilerliyor.l960’lardanbuyana aktif olan program kapsamında Hindistan hem kendisi ve hem de başka ülkeler için birçok uydu fırlattı, 2014'te Mars yörüngesine başarıyla uydu yerleştirdi, önümüzdeki yıl ise ABD iş birliğiyle Uluslararası Uzay İstasyonuna ilk görevini planlıyor.

 

6.1—Hindistanın bu başarısın arkasında güçlü bir yazılım sektörüne sahip olmasıda düşünülebilir.

 

7--Hindistan'ın bölgesel rakibi Çin de uzayda yeni kilometre taşlarına ulaşma yolunda. 2013'te Ay'a iniş yapan Çin, geçtiğimiz Mayıs ayında yörüngedeki kendi uzay istasyonuna üç kişilik bir mürettebat gönderdi. Çin, önümüzdeki on yıl içinde Ay'a astronot göndermek istiyor.

 

8--Pek çok ülke ve özel şirket, Ay yüzeyine uzay araa indirebilmek için yarış hâlinde. Nisan ayında bir Japon şirketinin uzay aracı Ay'a inmeye çalışırken düştü.Kâr amacı gütmeyen İsrailli bir kuruluş da 2019'da bir deneme yaptı ama uzay araa yüzeye çarparak parçalandı.Japonya bir X ışını teleskobu görevi kapsamında 6 Eylül'de Ay'a bir iniş aracı fırlattı.Bir ABD şirketi ise yıl sonundan önce Ay'a iniş araa göndermeyi planlıyor ve bunlardan biri Güney Kutbuna inecek.

 

Kaynak:Popular Scıence




Makalenin İzlenme Sayısı : 16

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.