MAKALELER / Böcek Çiftçiliği Karlı Bir İş





Böcek Çiftçiliği Karlı Bir İş:

 

1--Cırcır böceklerinin işlenerek protein açısından zengin "böcek unu" hâline getirilip gıdalarımıza dâhil edilebilme potansiyelini araştırılıyor. Şu anda Avrupa Gıda Güvenliği iznini bekleyen bu işlem, böceklerin beslenmemize girmesi için kültürel olarak kabul edilebilir bir yöntem sunabilir.

 

1.1--Aslında cırcır böceklerini un hâline getirmeden de yemek keyifli olabilir. Birkaç yıl önce Cheltenham Bilim Festivali'nde bir böcek yeme atölyesi düzenlemiştim.

 

1.1.1--Yerel bir şef, insanların denemesi için çeşitli yemekler hazırladı. Bira hamurunda kızartılmış ve ada çayı yaprakları arasında servis edilen kahverengi cırcır böceklerini insanlar önce meraktan denedi ama çok lezzetli bir atıştırmalık olduğunu görünce bir daha yemeye geldiler.

 

2--İtalyan Cırcır Böceği Çiftliği yılda yaklaşık cırcır böceği üretiyor ama bu sayıyı artırmak çok zor değil. Cırcır böceği üretimi çok verimli.1kg cırcır böceği üretmek için sadece 1,7 kg yem gerekiyor. 1 kg dana eti üretmek için 10 kg yem gerektiğini düşünürsek avantaj ortada.

 

3--Böcek hayvan yemleri, genellikle soya küspesine dayanan geleneksel hayvan yemlerinin yerini alabilir. Soyanın çevresel maliyeti yüksek çünkü yetiştirilmesi için bol miktarda arazi ve su, taşınması için de çeşitli kaynaklar gerekiyor.

 

3.1--Hayvan yemi üretimine ilişkin çalışmaların çoğu domuz ve tavuk gibi çiftlik hayvanlarının beslenmesine odaklansa da kara asker sineklerinin çiftlik balıklarını beslemek için kullanılıp kullanılamayacağı araştırılıyor. Şu anda çiftlik balıklarının yemleri büyük oranda balık unundan oluşuyor.

 

3.2--Çiftlik hayvanlarını beslemek için de kullanılan balık unu, balıkların kurutulup öğütülmesiyle elde ediliyor. Bu, balıkların yemediğimiz kısımları ve denize geri atılamayan yan avlar için iyi bir kullanım alanı. Ancak balık unu üretimi, aşın avlanmaya ve hassas deniz ekosistemlerinin tükenmesine yol açabilir. Yani balık unu yerine sürdürülebilir şekilde yetiştirilen böcekleri kullanmak denizleri korumamızı da sağlayabilir.

 

4--Hayvan yemi olarak yetiştirilen tek tür İcara asker sinekleri değil. Bazı çekirge türleri de çok başarılı bir şekilde yetiştirilebiliyor ve bakımları nispeten kolay. Böcelerde küçük oldukları ve fazla alana ihtiyaç duymadıkları için onları kontrollü koşullarda tutmak, böylece büyümelerini ve üremelerini optimize etmek mümkün.

 

4.1--soluk kahverengi cırcır böceği, evcil hayvanları beslemek için yaygın olarak yetiştiriliyor. Ancak şu sıralar, çiftlik hayvanları için potansiyel bir protein kaynağı olup olamayacağı da inceleniyor.Ayrıca bu böceklerin beslenmemizin daha doğrudan bir parçası hâline de gelebilir.

 

Kaynak:Popular Scıence




Makalenin İzlenme Sayısı : 26

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.