MAKALELER / Refleksoloji Tedavisi-Bilgi





Refleksoloji Tedavisi-Bilgi:

 

1--Refleksoloji; kulak, el ve ayaklarda bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen refleks noktalarına, el ve parmaklarla uygulanan bir baskı tekniği. Hem sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hem de bazı rahatsızlıkların hafifletilmesinde yaygın olarak kullanılıyor.

 

1.1--Seanslar kişiden kişiye değişebiliyor. Refleksoloji, uygulandığı tüm durumlarda tek başına tedavi edici olarak değil, mevcut tedaviyi destekleyici olarak kullanılıyor ve stres başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde etkili oluyor.

 

2--Refleksoloji eğitimleri, Sağlık Bakanlığından geçerliliği tescillenmiş mer¬kezlerde yapılıyor. Yıllardır SPA (Selus Per Aqua) merkezleri ve masaj salonlarında, bir masaj çeşidi olarak kullanılan refleksoloji, 2014 yılında yürürlüğe giren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile “tamamlayıcı tedavi” olarak kabul edilerek sağlık sistemine dahil edildi. Ancak uzmanlar, uygulama standartları ve uygulayıcıların eğitimi konusunda yönetmelilderin henüz yeterli olmadığını belirtiyor.

 

3--El, ayak ve kulaklar, vücudun bir çeşit haritasını taşıyor. Kısacası her organın el, ayak ve kulaklarda yansıdığı bir yer bulunuyor.Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, refleksoloji uygulamalarıyla oluşan elektrokimyasal mesajların nöronlarla ilgili organlara iletilerek düzenli çalışmalarını sağladığını ifade ediyor.

 

3.1--Refleksoloji; enfeksiyonlar, ateş yüksekliği, bacak toplardamarlarında pıhtı sorunu olanlar, akut kalp krizi, kalp pili varlığı, uygulama alanında yara olanlar, kontrol edilemeyen hipertansiyon ve gebeliğin ilk üç ayında uygulanamıyor.

 

3.2--Şahabettinoğlu, sadece refleksoloji masajlarının genellikle 600 lira ile bin 200 lira arasında değiştiğini, bizzat hekimlerin uyguladığı hem teşhise yardımcı ve hem de destek tedavi amaçlı daha detaylı reflekso terapilerin ise 2 bin-4 bin lira arasında değiştiğini de söylüyor.

 

4--Refleksoloji, uygulandığı tüm durumlarda tek başına tedavi edici olarak değil mevcut tedaviyi destekleyici olarak kullanılıyor.

 

4.1--En çok uygulanan şikayetler ise stres ve anksiyetenin azalması, depresyon, bel-boyun fıtığı, otizm, felç, migren, hormonal problemler, romatizmal hastalıklar, regl ağrıları, yüksek tansiyon, gastrointestinal (sindirim) sistemi problemleri, uykusuzluk, bronşit, astım, uyku kalitesi, iştahın dengelenmesi, kas ağrıları, şişkinlik, bağırsak şikayetleri, gaz, allerjiler, mod düşüklüğü, kemoterapi sürecindeki ağrılar, aşırı yorgunluk, doğum ağrılarının azaltılması olarak sıralanıyor.

 

4.2--Refleksoloji’nin temelinde, rahatsızlıkların enerjinin belli bir yerde bloke olmasından kaynaklandığı tezi yatıyor. Dr. Nasrallah’a göre bu ilaçsız terapi, beden fonksiyonlarını normalleştirerek vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını harekete geçiriyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-27.08-02.10.2023




Makalenin İzlenme Sayısı : 11

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.