MAKALELER / Uzun Yaşam-Yaşlanma Sürecinde Mikrobiyomdaki Değişim





Uzun Yaşam-Yaşlanma Sürecinde Mikrobiyomdaki Değişim:

 

1--Yaşlandıkça kişinin bağırsaklarındaki mikropların dengesi değişir. Enflamasyona karşı etkili olan anti-enflamatuvar Faecalibactetium gibi yararlı bakterilerde bir azalma olurken, kalp hastalıkları, kanser ve bilişsel becerilerde çöküş gibi durumlara yol açabilen enflamasyonu körükleyici bakteri türlerinde bir artış olur.

 

2--University College Cork araştırmacılarından John Cryan ve arkadaşları tarafından fareler üzerinde yapılan şaşırtıcı bir çalışmada, genç hayvanların bağırsak mikrobiyotasının yaşlı farelere aktarılmasının beyin işlevlerinde yaşlanmaya bağlı bozuklukları ters yöne çevirerek bir iyileşme sağladığına tanık olundu

 

3--Tüm bunlar bağırsak mikrobiyomumuza iyi bakmamız ve onu elden geldiğince yararlı kılmamız gerektiğinin önemini vurguluyor

 

4--Bağırsak sağlığının en yaygın ölçütlerinden biri mikrobiyal çeşitliliktir ve çeşitlilik ne denli çoksa mikrobiyomun o denli sağlıklı olduğuna inanılır. Gelgelelim, bu da yüzde yüz doğru bir ölçüt değildir. Sorun çok sayıda sağlıksız bakteriye sahip olmanın bile mikrobiyomu daha çeşitli kılması ve bu yüzden çeşitliliğin her zaman sağlık anlamına gelmemesinden kaynaklanıyor.

 

4.1--Veganların da aralarında yer aldığı kimi insanlar genelde bitkisel ağırlıklı beslenip çok sayıda yararlı bakteriye sahip olsalar da, mikrobiyom çeşitlilikleri düşük olabiliyor.

 

5—Yorum:Yaşlı insanlarda daha sağlıklı olabilmek hemde demans hastalında tedavi amaçlı bir doktor yardımıyla dışkı nakli yapılması faydalı olabilir.

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan




Makalenin İzlenme Sayısı : 9

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.