MAKALELER / Ağaçlandırma-Şehirleri-Sorunlar





Ağaçlandırma-Şehirleri-Sorunlar:

 

1--Kentlerdeki ağaçlar, betonlarda tutulan güneş ışınımının miktarını sınırlayarak ve çevredeki havayı soğutarak kentsel ısı adası etkisinin azaltılmasına yardımcı oluyor.

 

1.1--Ağaçlar yağmurların da yoğunluğunu engelleyerek yüzey akışını ve buna bağlı su baskınlarını azaltıyor. Aynı zamanda hava ve sudaki kirliliği de temizliyor. Kentlerdeki yaban hayatı için de yaşam alanı görevi görüyor ve karbon depoluyorlar. Peki ama ağaçlar, dikildikten hemen sonra mı bunu yapabiliyor?

 

2--Boston Üniversitesi’nden Jennifer Bhatnagar, “Ağaçların insanlara fayda sağlaması için gerçekten büyümesi gerekiyor,” diyor.

 

2.1--Bir fidanın dikilmesinden sonra toprağa yerleşmesi ve serinletici bir gölgelik oluşturması için yaklaşık 10 yıl geçmesi gerektiğini ekliyor.

 

2.1.1--Kente ve türe bağlı olarak, bir ağacın karbon emisyonlarını dengelemeye başlaması için ise 20 veya 30 yıl hayatta kalması gerekiyor.

 

2.2--Yani yeni dikilmiş fidanlardan oluşan bir şehir, uzun ömürlü bir şehir ormanının ye¬rini tutamıyor. Kentlerdeki ağaçların yaşadığı erken ölümlerin bu kadar endişe verici olmasının nedeni de bu olarak gösteriliyor

 

3--ABD’den.. Onlarca yıldır Boston ve New York’taki yerel ağaçları inceleyen araştırmacılar, Boston’daki fidanların yaklaşık %40’ının dikildikten sonraki 7 yıl içinde öldüğünü ve New York’ta dikilen ağaçların ise dörtte birinden fazlasının 9 yıl içinde kuruduğunu saptadılar.

 

3.1--Bu da söz konusu faydaların sağlanamaması anlamına geliyor. Dikim çalışmalarına rağmen ülke genelinde kentsel ağaç örtüsünün 2009’dan 2014’e yılda yaklaşık 36 milyon ağaç azaldığını bulan araştırmacılar, bunun nedenini bulmak için araştırma yapıyor.

 

4--Şehirdeki ağaçların köklerinde ve içinde yaşayan mikroplarla ilgili sorunun büyüklüğüne işaret eden mikrobiyal ekolog Bhatnagar ve arkadaşları, ağaçların yerli mantarlar ve diğer mikroplarla aşılanmasının, büyümeyi ve sağlığı iyileştirebileceğini öne sürüyor.


4.1--Örneğin Funga isimli Teksas merkezli bir şirket, çam plantasyonlarındaki ağaçların daha büyük ve daha hızlı büyümesini sağlamak için en iyi sonuçları üreten mikropları kullanıyor.

 

4.2--Wİsconsin-Madison Üniversitesi’nden Anne Pringle da Kolombiya, Bogota’da birtakım aşılama deneyleri yapıyor; yerel toprak ve gübreyle işlenen ağaçların ise en iyi şekilde büyüdüğünü söylüyor. Ancak bu yöntemle ilgili en büyük zorluklardan birisinin, henüz yetiştirilemeyen ve bunun yerine bozulmamış ormanlardan toplanması gereken yerli toprağa erişim olduğunu ekliyor.

 

5—Yorum:Ağaç dikerken iyi ve sağlıklı yetişmiş ağaçların bulunduğu yerden getirilen toprağı ve yerel gübreyi kullanarak ağaç dikimi yapılması onları sağlıklı kılabilir.

 

Kaynak:HBT-Batuhan Sarıcan




Makalenin İzlenme Sayısı : 17

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.