MAKALELER / Mimarlık Sohbetleri-1





Mimarlık Sohbetleri-1:


Yaşar Marulyalı ile Sohbet:


1—Mimarlık Eğitimi:


1.1—Genç mimarların yaptıkları projeler biraz resim gibi oluyor Çünkü mimar çizer; çizdiğini de yapar Bu düşünce tarzında yetişmeleri lazım. Biz de biraz korkak yetiştik. Çünkü o zaman bize projede 'Her attığınız çizgi onun yapımı sırasında bir yapım elemanını ifade edecek' dediler Bu bizim yaratıcılığımız biraz sınırlıyordu, Şimdi bilgisayar çizim teknikleriyle yaratıcılığı destekleyen programlar var Ama eksik olan bunun nasıl uygulanabileceği.


1.2-- Çünkü sonuçta mimar çizecek ve yapacak, ama yaparken detaylandırma çok önemli. MiesVan der Rohe'nin bir lafı var'Detay tanrıdır (Detail is god)'.Tanrı bir şeyi yaratırken detayı ne kadar güzel çözen değil mi?


1.3--Mimar da eğer binanın sonuçlandırılmasına kadar tüm detaylarıyla işi çözerse, yaptığı eser o zaman eser olur


1.4--Eğitim sisteminin öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirecek şekilde düzenlenmesi önemli. Teknoloji gençlerin tasarım yeteneklerini, çizgilerini sınırlıyor. Bizim işimizde hayat boyu öğreneceksin. Ben de hala akşam eve kitap götürüyorum, bakıyorum yeni neler yapılmış, hangi konseptlervar, inceliyorum. Bunun sonu yok.Teknoloji değişiyor, mimarlık da değişiyor Ben mimarlığın serbest ortamda gelişmesinden yanayım.


2--Betonarme yapılar:


2.1-- Betonarme yapılar Türkiye'de düzgün yapılmadı, düzgün yapılan betonarme binalara depremde bir şey olmadı. Şimdi Türkiye'de bir beton- çelik çekişmesi var ama Türkiye'de beton lobisi çok kuvvetli ve Türkiye'de çelik yapılar tüm yapıların 5'te birini bile bulmuyor ve çoğu da endüstri yapıları.Yapı kalitesi çok düşük


3—Proje Fiyatları:


3.1--2001'den bugüne kadar çok az şey değişti. İş almada büyük zorluklar var fiyat kırma yarışı var İnanılmaz düşük rakamlarla ofisler iş kapmaya çalışıyor Normal bir işin yapımı özenli bir çalışma ister Ama bunlar düşünülmeden bazı bürolar sizin verdiğiniz minimum fiyatları yarıya kadar indirerek işleri alıyorlar Artık nasıl yapıyorlar bilmiyorum. Şu anda da bu sıkıntılar devam ediyor, bunları aşmış değiliz, inşaatta büyüme oldu ama rekabet arttı.


3.2--Bizim gibi tecrübesi ve birikimi olan bazı bürolar ise, sıkıntı içindeler .


4—Su ve Isı-Ses Yalıtımı:


4.1--Su ve ısı yalıtımında ; Su köprüler arar kendisine. Bir boşluk bulup oradan gitmeye çalışır Su da, o boşluğu bulup engellersiniz su gelmez bulamazsanız o su size gelmeye devam eder. Isı yalıtımında ısı yolunu kesersiniz veya Isı yalıtım köprüsü yollarını uzatırsınız ya da ısı köprüsü yaratmazsınız sorun çözülür


4.2—Ses Yalıtımı:Büyük projelerde genellikle az önce bahsettiğimiz darbe sesi dediğimiz; döşemeye, şap altına yapılan darbeleri engellemeye yönelik malzemeler sık kullanılır.


4.3-- Hava ile iletilen sesleri kesmek için ev içi çözümler çok uygulanmıyor Şimdi özellikle villa içi ya da site iç müstakil yaşamlarda, istenilen özel çözümler olabiliyor Ya da çok özellikli olarak meraklı biri evinin altına poligon yapıyor ve burada mutlaka ses yalıtımı yaptırmak zorundasınız tabii. 


4.3.1--Keza cep sinemaları çok yaygınlaşmaya başladı. Bu cep sinemaları tam bir ses yalıtımı is-tiyor tabii. Ses yalıtımı da süratle gelişiyor ve güze tarafı, hakikaten doğru malzemeler var Hakikaten bu işe yönelik güzel çözümler var Ama şu mutlaka bilinmeli ki, her bir mekan ses yalıtımı açısından ayrıca değerlendirilip   projelendirilmeli.  


4.3.2--Hap   çözümler  çok doğru olmayabilir Bizim yaptığımız hap çözümlere gelince; stüdyolar için değil ev veya daha desibel oranı çok yüksek ses üretmeyen mekânlar için uygulanan çözümlerdir de


5—Kentsel Dönüşüm:


5.1--Kentsel dönüşüm projeleri için de ,Toplu Konut İdaresi'nin, belediyelerin birkaç projesi var ama bunlar yeterli değil. Düşük gelir grubunun satın alma şartlarına da çok uymuyorlar Bu biraz daha devam eder ama morgage ve faizler düzgün bir şekilde yerine oturursa, konut yapılaşması gerçek ihtiyaç sahiplerinin de kendi evlerinde oturmasına imkân verebilir Avantajlan da var dezavantajları da. O bölgelerde yerleşmiş bir yaşam tarzı var O öncesindeki yaşam o insanların alışık olduğu bir yaşam tarzı.Onlar kentli değil esasında. Kentlileştirmek doğru mu? Bilmiyorum, tartışılır Kişisel fikrim bu projeler yapılmasından yana.


8.2--Kente ;gelen biri kentli de olmalı. Köydeki ortamı burada sürdürmek mümkün değil. Kentsel dönüşüm projeleri güzel ama o insanlar buna uygun mu değil mi bilemiyorum? Doğru bir kültürel, sosyoojik çalışma da beraberinde yürütülmeli diye düşünüyorum






Makalenin İzlenme Sayısı : 363

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.