MAKALELER / Solucanlar Tahıl Hasadının %6.5 una Katkıda Bulunuyor





Solucanlar Tahıl Hasadının %6.5 una Katkıda Bulunuyor:

 

1--Toprak solucanları yeraltında dolaşırken organik maddeleri parçalayıp toprağı havalandırarak verimi artırıyor ve besinleri daha küçük organizmalar için kullanılabilir hale getiriyor. Ayrıca toprağın suyu yakalamasına ve tutmasına da yardımcı oluyor.Bu haliyle solucanlar, dünyadaki tahıl hasadının %6,5’ine kadar katkıda bulunuyor.

 

2--Nature Communications’da yayımlanan araştırmaya göre bu miktar, Rusya’nın tahıl hasadına katkısıyla eşleşiyor. Öyle ki 2022’de 150 milyon ton tahıl üreten Rusya’nın bu yıl 120 milyon ton üretmesi bekleniyor.

 

2.1--Solucanların küresel güney bölgelerindeki üretime daha fazla katkıda bulunduğunu söyleyen araştırmacılar, Sahra altı Afrika’daki tahıl veriminin %10’unun, Latin Amerika ve Karayipler’dekinin ise %8’inin solucanlardan kaynaklandığını söylüyor.Bunun nedeni de muhtemelen bu bölgedeki çiftçilerin daha az kimyasal gübre ve böcek ilacı kullanma eğiliminde olmaları, organik gübre ve çürüyen organik maddelere daha çok güvenmeleri olarak karşımıza çıkıyor ki bu da solucan bolluğunun artmasına yardımcı oluyor.

 

3--Baklagillerdeki pay daha düşük-Tahıl mahsulleri arasında pirinç, mısır, buğday ve arpa bulunurken, solucanların soya fasulyesi, bezelye, nohut ve mercimeğin de aralarında bulunduğu baklagillerin %2,3’ünün yetiştirilmesine de katkıda bulunduğu belirtiliyor.

 

3.1--Araştırmacılar tahıla göre gözlenen bu oran düşüklüğünü, baklagillerin kendi nitrojenini ayarlayabilmesine bağlıyor.

 

Kaynak:HBT-- Hazırlayan: Batuhan Sarıcan-https://www.theguardian.com/environment/2023/




Makalenin İzlenme Sayısı : 16

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.