MAKALELER / Otonom Traktörlere Doğru mu- TarımdaYönelim





Otonom Traktörlere Doğru mu- TarımdaYönelim:

 

1--New Scientist Live’da sunulan araştırmaya göre otonom tarım makineleri, çiftçilerin bitki etkileşimlerinin faydalarını artırmasına olanak sağlayabilir. GPS tarafından yönlendirilen otonom tarım robotları, birden fazla ürünü yakın mesafede ekebiliyor ve hasat edebiliyor. Böylece farklı bitkiler arasında faydalı etkileşimler sağlanıyor ve potansiyel olarak biyolojik çeşitlilik artıyor.

 

2--Tarlaların, farklı bitkileri içeren “şerit ekim” yöntemi ise yaygın bir tarım uygulaması olarak biliniyor. Günümüzde robot teknolojisi, mahsullerin her zamankinden daha yakın aralıklarla yerleştirilmesini mümkün kılıyor.

3--Birleşik Krallık’taki Harper Adams Üniversitesi’nden Kit Franklin’e göre bu yaklaşım, bahçıvanların “çeşitli ekim” yaklaşımını benimsiyor ve bu yöntemi otonom makinelerle büyük ölçüde genişletiyor. Franklin, farklı bitki etkileşimleri sayesinde çiftliklerdeki biyo çeşitliliğinin artırılabileceğini düşünüyor.

 

4--“Geleneksel tarım makineleri ve geleneksel operasyonel uygulamalarla bunu yapmak çok zor.” diyen Franklin, şöyle devam ediyor: “Ancak bu küçük, çok hassas otonom makineler sayesinde artık tarlalarımızı farklı şekilde bölebilir ve farklı bir geometride çiftçiliğe başlayabiliriz.

 

4.1--Bu da mahsul verimliliğinin yanında daha geniş biyolojik çeşitlilik, karbon yakalama ve benzeri şeyler için yararlı olabilir. Çünkü mahsullerin birbirleri ve çevre üzerinde faydalı etkileri var. Biri potansiyel olarak diğerini besliyor.”

 

4.2--Bitkileri bu doğal yolla beslemek, yapay gübre püskürtme ihtiyacını azaltarak, potansiyel olarak karbon ayak izini ve tarımsal üretimdeki karmaşıklığı azaltma potansiyeli taşıyor.

 

5--Gelecek yıl Franklin ve meslektaşları, bu yıl denedikleri fasulye, buğday ve arpa gibi bahar mahsullerinin yanı sıra kış mahsullerini de ekmeyi planlıyor. Bu sayede aynı tarladan daha geniş bir bitki yelpazesinde ürün elde etmeyi ve bölgenin çeşitliliği ile verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyorlar.

 

Kaynak: HBT-Batuhan Sarıcan--https://www.newscientist.com/article/2392564-robots-could-make-farms-more-biodiver-se-with-Drecision-croo-Dİantina-




Makalenin İzlenme Sayısı : 12

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.