MAKALELER / Uzay Seyahatlarinde Yönelim Yeniden Kullanılabilir-Sürdürülebilir Roketlere Doğru mu





Uzay Seyahatlarinde Yönelim Yeniden Kullanılabilir-Sürdürülebilir Roketlere Doğru mu:

 

1--Kullanılabilir bir roketi başarıyla fırlatan PLD Space isimli özel bir İspanyol şirket, Avrupa’nın yörüngeye uydu gönderme çabaları sürerken, bunun “sadece bir başlangıç” olduğunu söyledi.

 

1.1--İspanyol şirket,Miura-1 isimli roketini, geçtiğimiz günlerde Ispanya’nın güneybatısındaki bir bölgeden fırlatarak Avrupa’nın ilk tamamen özel roket fırlatmasını da gerçekleştirmiş oldu ve Avrupa’nın durma noktasındaki uzay hedefleri için de umut verdi.

 

2--İsmini, dövüşçü bir boğa türünden alan Miura-1 roketi, üç katlı bir bina yüksekliğinde ve 100 kg kargo kapasitesine sahip. Şirket, fırlatmanın test amaçlı bir yük taşıdığını ancak içeriğinin yayınlanmayacağını bildirdi.

 

2.1--Bilindiği üzere söz konusu roketin, mayıs ve haziran aylarında fırlatılması beklenirken ilki hava muhalefeti, ikinci deneme ise teknik aksaklık nedeniyle iptal edilmişti.

 

2.2--Üçüncü denemedeki başarılı fırlatmadan kısa bir süre sonra görev kontrol odasında tezahüratlar yükselirken, PLD Space’in Genel Müdürü Raul Torres, “Bu kadar bağırıştan sonra sesim kısıldı,” dedi ve ekledi: “Tüm roket sistemleri ‘mükemmel’ çalıştı. Şirketimiz artık iş gücünü üç katına çıkarmaya odaklanacak.”

 

2.3--İspanyol şirketin ardından bu tip “küçük” yükleri fırlatma yarışına katılmak üzere sırada bekleyen yarışmacılar arasında iskoçya, İsveç ve Almanya’daki şirketler yer alıyor.

 

Kaynak:https://www.theQuardian.com/science/2023/pct/07/spani: ket-in-breakthrouah-for-european-SDace-ambitions  

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 13

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.