MAKALELER / Ay ın Güney Kutbu Araştırmaları Niçin Bu Kadar Cazip





Ay'ın Güney Kutbu Araştırmaları Niçin Bu Kadar Cazip:

 

1--Hindistan’ın başarılı bir şekilde Ay’ın Güney Kutbu’na inmesinden sonra, ABD ve Çin de uydumuzun bu bölgesine inmeyi planlıyorlar. Ay’ın bu bölgesine inmek daha zor çünkü arazi kraterlerle kaplı. Peki insanları bu bölgeye çeken ne?

 

1.1--Hindistan bu zorlu bölgeye iniş yapabilen ilk ve tek ülke oldu. Chandrayaan-3 uzay sondası 23 Ağustosla Ay’a yerleşti. Sondanın üzerinde güneş enerjisiyle çalışan “Pragyan” aracı var ve iniş yerinin etrafındaki bölgeyi araştırıyor.

 

1.2--Ay’ın Güney Kutbuna inme rekabetine katılan Çin, “Chang’e 6” Mayıs 2024’te Ay’a inmeyi planlıyor, iki metre kadar derinlikten örnek toplayacak olan Chang’e 6’dan sonra ise “Chang’e 7” 2026’da bir Ay aracı ve özel bir uçuş aracı götürecek.

 

1.2.1--Böylece Chang’e 7, uçarak veya zıplayarak kraterler hakkında bilgi toplayacak. Çünkü Çin Güney Kutbunda (insanlı) bir istasyon kurmak istiyor.

 

1.3--Elbette ABD’de tüm bu gelişmelere seyirci kalacak değildi. ABD 2024 yılının sonun¬da Ay’ın Güney Kutbuna ”Viper” isimli otomatik bir araç gönderecek Ve elli yıl aradan sonra ilk insanlı misyon “Artermiş 3” de Ay’ın Güney Kutbuna doğru ilerliyor. Ve bunun arkası gelecek.

 

2--Bu kadar kötü bir arazi yapısına sahip bir bölgeyi çekici kılan ne? Kraterler. Çünkü bazı büyük kraterlerin içinde sonsuz bir karanlık hüküm sürüyor, milyarlarca yıldır buralara güneş ışığı girmemiş. Ve buralarda sıcaklık hep sıfırın altında ki burada çok değerli bir şeyin varlığı tahmin ediliyor o da donmuş su.

 

2.1--Ay’daki suyun varlığı bilimsel açıdan heyecan verici.Tahminlere göre uzun süre önce kuyruklu yıldızlar ve asteroitler tarafından getirilmişti. Bu nedenle Dünya’daki okyanusların kökeni hakkında da bilgi verebilir. Hatta Ay’ın Güney Kutbu’nda çok bol miktarda su varsa, bu Ay’da uzun vadeli insanlı istasyonlar için yararlı olabilir

 

2.2--Su hem astronotların içme suyunu karşılayabilir hem de bitki ekiminde kullanılabilir. Hatta su habitatların ve aletlerin soğutulmasında da işe yarayabilir. Dahası elektrikle, suyu, hidrojen ve oksijen olarak da ayrıştırılabilir ki bu da astronotlar için soluma havası, roketler için de yakıt görevini görür. Bu da insanların Ay’ı ara istasyon olarak kullanarak, buradan uzayın derinliklerine örneğin Mars’a uçabilecekleri anlamına gelir.

 

2.3--Güney Kutbu’nda diğer bir özellik daha var: Shackleton kraterinin kenarı neredeyse her zaman güneş alıyor. Buraya güneş panelleri yerleştirilerek, 24 saat elektrik enerjisi üretilebilir. Bu enerji kaynağı ise insanlı misyonların ve kalıcı istasyonların enerjisini karşılayabilir. Bilindiği kadarıyla sadece Ay’da su yok.

 

2.4--Su tüm güneş sisteminde dağılmış durumda. Örneğin Jüpiter’in uydusu Europa’da Dünya’daki  okyanuslardan çok daha fazla suyun bulunduğu tahmin edilmekte

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 19

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.