MAKALELER / Kaya Petrolü-Kaya Gazı Rezervleri-Dünya-2014





Kaya Petrolü-Kaya Gazı Rezervleri-Dünya-2014:

 

1—Kaya petrolü rezervleri-milyar varil:

Rusya…………..75

ABD……………48

Çin……………..32

Arjantin…….….27

Libya…..……….26

Avustralya…….18

Venezuela……..13

Meksika……….13

Pakistan………..9

Kanada………...9

Diğerleri………65

Topl…………..335

 

2—Kaya gazı rezervleri-trilyon cf:

 

ABD…………1161

Çin…………..1115

Arjantin………802

Cezayir……….707

Kanada……….573

Meksika………545

Avustralya……437

G.Afrika………390

Rusya………….285

Brezilya……….245

Diğerleri………1535

Topl………….....7795

 

3-- Türkiye bir taraftan kendi kaya gazı ve kaya petrolünü çıkarmak için çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan ABD’deki kaya gazı üretim çalışmalarını da yakından izliyor. Aslında sadece Türkiye değil, tüm dünya teknolojideki gelişmeleri ve ABD’deki deneyimi ilgiyle ve merakla izliyor.

 

3.1--Bunun nedeni, ABD’nin Çin ile birlikte dünyanın en büyük doğalgaz ve petrol tüketicisi olması. ABD’nin ihtiyacının azalması dünyada petrol ve doğalgazda arz fazlasının ortaya çıkması anlamına gelecek. Bu durumun olumlu etkilerinin ne zaman ortaya çıkacağı da merakla bekleniyor.

 

3.2--ABD’nin arama ve üretim çalışmalarını yakından takip eden kuruluşlardan biri de “Center for Energy Economics (CEE)”. Teksas merkezli kurumun araştırma bölümünün başında ise bir Türk uzman var. CEE kıdemli enerji ekonomisti Gürcan Gülen, 25 yıldır ABD’de yaşıyor. Görevi masa başında oturmak değil, bizzat sahalardan sondaj çalışmalarından elde ettiği güncel verileri rapor haline getiriyor ve gelecek projeksiyonları oluşturuyor.

 

3.3--Gürcan Gülen, ABD’de sadece kaya gazının değil, kaya petrolünün olumlu etkisiyle petrol üretiminin de arttığına dikkat çekiyor. Gülen’e göre, artan üretim ABD’nin ithalat bağımlılığını %e 60’dan 40’a düşürdü. ABD’deki sahalardan önümüzdeki dönemde ne kadar üretim yapılacağı ise şimdilik belirsiz.

 

3.4--Yapılan projeksiyonlara göre, üretim artışı bu hızda sürerse 2025 yılma gelindiğinde ABD birkaç yıl boyunca petrol ve doğalgazda kendine tam olarak yetebilecek. Ancak bu durum sürdürülebilir olmayacak. Çünkü ülkenin kaya gazı ve petrolü sahalarındaki kaynak, sürdürülebilir nitelikte değil. “Teknik olarak üretilebilirlik önemli” diyen Gülen, istikrarlı üretim için sürekli kuyu açılması gerektiğini belirtiyor.

 

4--Kaya gazı ya da petrolü için bir kuyu sondajının maliyetinin ise normalin iki katı olduğunu ve 10 milyon doları aştığına dikkat çekiyor. Gülen, ABD’nin kaya gazı ihracatı konusunda ise henüz ciddi bir miktarın söz konusu olmadığını söylüyor. Kaya gazının dünyaya LNG olarak arz edilmesi gerekiyor. Oysa ülkedeki LNG dönüşüm tesisleri ve terminalleri yeterli değil.

 

4.1--Şimdilik Meksika ve Kanada ile boru hatları üzerinden ihracat yapılıyor. LNG olarak ihracatın ancak 2016 yılında başlayabileceğini ifade eden Gülen, bu konuda henüz net bilgilerin ortaya çıkmadığını söylüyor. ABD’nin ne kadar LNG ihraç edebileceğiyle ilişkin çeşitli tahminler yapılsa da bu konuda net rakam vermenin mümkün olmadığını belirten Gülen, ayrıca ihraç fiyatının da henüz netleşmediğini vurguluyor.

 

Kaynak.Para Dergisi-26.01-01.02.2014




Makalenin İzlenme Sayısı : 12

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.