MAKALELER / Astım Hastalığının Ekonomiye Faturası 9 Milyar TL'ye Dayandı





Astım Hastalığının Ekonomiye Faturası 9 Milyar TL'ye Dayandı:

 

1--Astım konusunda bilinç eksikliğinin her yıl ülke ekonomisine etkisi 9 milyar TL'yi buluyor. Hasta eğitimi ve bilinç söz konusu faturanın % 25 azalmasını sağlayabilir.

 

1.1--Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Türktaş, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Şekerel, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Bavbek ve Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten MalhanTn gerçekleştirdiği araştırmaya göre, hastalarda nefes darlığına, öksürüğe, göğüste sıkışma hissine ve soluma sırasında ıslık benzeri ses çıkmasına neden olan astım, dünya çapında yaklaşık 334 milyon kişiyi etkiliyor ve yılda 345 bin insanın da hayatını kaybetmesine yol açıyor.

 

2--2025 itibariyle 100 milyon kişiyi daha etkilemesi beklenen astım hastalığını, erken teşhisle kontrol altına almak mümkün. Kontrol edilemezse hem hastaların yaşam kalitesi bozuluyor hem de hastalığın ekonomik yükü artıyor

 

3--İlaç ve aşı firması GlaxoSmithKline’ın (GSK) desteği ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, hastalığın maliyeti kontrol düzeyi ile yakından ilintili. Kontrol altında olmayan kişilerde astım hastalığının maliyeti, kontrol altında olanların maliyetinin iki katından daha fazla.

 

3.1--Araştırmada, kontrol altındaki erişkin astım hastalarının hasta başı yıllık maliyeti bin 764 TL iken, kontrol altında olmayanlar özelinde bu maliyet iki katını geçiyor

 

3.2--Pediatrik astımda ise hasta başı yıllık maliyet, kontrol altında olan hastalar için bin 596 TL iken kontrol altında olmayanlar için 3 bin 661 TL’yi buluyor. Yıllık toplam maliyet ise erişkin astımda 6 milyar 432 milyon TL, pediatrik astımda 3 milyar 185 milyon TL’yi aşıyor. Böylece astım hastalığının sosyal güvenlik sistemine toplam maliyeti 9 milyar TL'yi aşıyor.

 

4--Türkiye’de 2.3 milyon astım hastası var ve bunun 1 milyondan fazlası kontrol edilemeyen astım kategorisinde bulunuyor. Hasta eğitimi, doğru tedavilerin seçimi, sigarayı bırakma stratejilerinin astım hastalığının kontrolünde önemli bir rol oynaması, bunun da hastalığın ekonomik yükünü hafifletmesi öngörülüyor.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 12

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.