MAKALELER / Yeşil Çözümler-Kentlerde





Yeşil Çözümler-Kentlerde:

 

1—Şimdilerde kent sakinleri, eskiye oranla % 25 daha az enerji kullanıyorlar.Yeşil çözümlerin çoğu oldukça basit.

 

1.1--ABD’nin Chicago kentinde yaklaşık 350 binanın yeşil çatısı var. Bu, 1.5 milyon metrekarelik bir yeşil alan demek. Çatıyı yeşillikle kaplamak, binanın ısısını yazın 6- 10 derece düşürüyor. Bu da klima kullanım masrafını % 70 oranında azaltıyor.

 

1.1.1--Çatılar, bir kentin yüzölçümünün beşte birini oluşturur. Bu, az bir rakam değildir. Çatılarda, özellikle de teraslarda bitki yetiştirmek, kent sakinlerinin doğa ile az da olsa haşır neşir olma isteğinden kaynaklandı. Faydalarını ise yeni yeni öğrenmeye başladılar. Binanın tepesini yeşilliklerle kaplamak, harika bir doğal izolasyondur. Binayı yazın serin, kışın sıcak tutar. Yeşillik, havadaki kirli partikülleri filtre eder, havanın temizlenmesine yardımcı olur. Yağmur suyunu tutarak, atık su borularına aşırı yük binmesini engeller.

 

 

1.2--Nevada eyaleti, mikro rüzgar türbinleriyle dolu. Bunların kurulumu hem kolay hem ucuz. Üstelik fazla yer de kaplamıyorlar. Gürültüleri ve titreşimleri daha az oluyor.

 

1.2.1—Lokal elektrik üretiminde çözüm, silindi-rik biçimli mikro rüzgar türbinleri. Bunlar, binaların çatılarına kolaylıkla monte edilebiliyor ve insanları da rahatsız etmiyor. Her biri 1-3 kilowat gücünde. Evde, birkaç tasarruflu lamba yanıyor, buzdolabı çalışıyorsa, bilgisayarınız ve televizyonunuz açıksa yarım kilovat bile enerji kullanmıyorsunuz demektir.

 

1.3--Londra’nın banliyölerinde çöp kutuları vakumlu. Çöpler, emilerek belli merkezlerde işlenmek üzere toplanıyor. Böylece çöp toplama maliyeti % 90 oranında azalıyor.

 

1.4--Berlin’de yeni yapılan apartmanların güneş gören cepheleri, güneş panelleriyle kaplanıyor. Bu paneller, apartmanın enerji ihtiyacının % 40’mı karşılayabiliyor.

 

2--ABD’nin pek çok kentinde, onlarca kez çevrimden geçirilmiş şehir suyu kullanılıyor. Enerji etkin LED aydınlatmalar, Avrupa’da oldukça yaygın. Sokak aydınlatmasında LED lambaları kullanmak, % 80 enerji tasarrufu sağlıyor.

 

3--Güney Kore’de “eko-kent” uygulaması yapılan yerleşim birimlerine hükümetin verdiği destek sayesinde, oldukça kalabalık olan kentlerin, ağır faturaları şimdiden hafifledi.

 

4--New York gibi kalabalık bir metropolde bile belediye, bisiklet yolları açılması için büyük mücadele veriyor.

 

5--Yeşil kent planlamacılarının yeni hedefi, cazip yaya ve bisiklet yolları açmak. Kaldırımlar genişletiliyor, ağaç ve çiçeklerle süsleniyor, vitrinlerin daha çekici olmasına çalışılıyor. İnsanlarm 15 dakikalık yürüme mesafesinde, ihtiyaç duyacakları bütün mağazaları bulabilmeleri için düzenlemeler yapılıyor.

 

6--Princeton Üniversitesi Çevre Enstitüsü’nün araştırmalarına göre bugün küresel ölçekte nüfusun en zengin % 7’lik kısmı toplam karbondioksit emisyonunun % 50 sinden sorumluyken, en fakir % 50’lik kısım sadece % 7 sinden sorumlu.Zengin nüfusun kentlerde yaşadığı düşünüldüğünde kentlerde yapılan yeşil uygulamalar ciddi anlamda önemli.

 

Kaynak:Para Dergisi-28.10-5.11.2012




Makalenin İzlenme Sayısı : 8

Eklenme Tarihi : 01.02.2024

Önceki sayfaya geri dön.