MAKALELER / Mimari Tasarım İçin Genel Bilgiler-Öneriler






Mimari Tasarım İçin Öneriler-Detaylar:



4.1--Kat da çift daire varsa bu dairelerin WC veya Banyoların havalandırma bacaları ortada ortak olmak yerine iki dış tarafa atılacak şekilde her dairenin ayrı olmalı.



4.2--Banyo-WC Havalandırma bacaları en alt bodrum  kat tavanında açık olacak biçimde inmeli ( ki bodrum kat daki havayı vakum gibi çatıdan 24 saat atmosfere atsın.)



4.3--Banyo ve WC ve Mutfaklar kat planlarında aynı yere gelecek biçimde aynı düşeyde tasarlanmalı-aksi halde üst kattaki WC nin pis su borusu odanın içinden geçmek zorunda kalabilir.Benzer şekilde kat planlarında kolonlar da aynı yerden geçmeli.



4.4--Merdiven kovası havalandırması için en iyi çözümler 



1-yerden 1.6 m yukarıda 60x40 cm vasistaslı pencere  



2-çatı ışıklığını 5 cmaçıklık oluşturacak biçimde  havaya kaldırmak 



3-Çatı havalandırma kapağı için 5 cm havalandırma açıklığı (üzeri sarı şeffaf ondulin) oluşturmak 



4-300 mm pimaş yağmur almayacak şekilde dışarı çıkarmak ağzına menfez takmak.



4.4.1--Binaların bodrum katlarında ,bir kanserojen gaz olan radon gazının bina temelinden bodrum kat daki odalara geçmeye çalışacağı ve orada yaşayan insanlarda kansere neden olabileceği esas alınırak risi en aza indirmek için :



1-Bodrum katlarda havalandırmayı artırmak için oda pencerelerini mümkün mertebe büyük seçmek ve vasistaslı yapmak gerekir.



2-Topraktan gelen sızıntıya karşı döşemenin şapını en az 5 cm ve duvar sıvalarını kaba sıva ve alçı sıvayı kalın sıva yapmak şarttır.



4.5--Bina girişlerini ısı yalıtım açısından çift kapılı yapmak.



4.6--İşyeri çatılarını çelik çatı olarak yapmak ve 80x120 cm 4-5 adet motorlu yarım açılabilir velüks pencere yapmak.



4.7--Kazan dairelerini 2BK da rampaya yakın yapmak.Yine Su deposu ve Jeneratör Odalarını 2BK tasarlamak.Sığınakları 1BK da tasarlamak.



4.8--İşyerlerinde bina su depolarını en ucuz malzeme olan betondan bina temellerinden dilatasyonla ayrı olarak bir köşede dökmek yada temel döküldükten sonra temelin  üzerine su yalıtım membranı serilip depo taban ve duvarlarını sikalı betondan 25 cm donatılı perde olarak dökmek ve en az 100x100 cm depo kapağı bırakmak.



4.9--Temel bohçalaması yapmak-Islak zeminlerde temel ve perdeleri sikalı betondan dökmek.



4.10--Masraf gerektiren yapılması tercihe bağlı ise asansör ve yeraltı oto parkı yapmaktan uzak durmak ( mümkünse otopark harcı ödeyerek otopark yapmaktan uzak durmak).



4.11--Konutlarda kesin yapılacak yeraltı otoparklarını ramplı yapmak.Mümkün olduğunca Araç asansörü yapmaktan kaçınmak.



4.13--Mimari projede vaziyet planında bina önüne dikilecek ağaçların yerleri ve ağaçların çapı ve isimleri yazılmalı.Yan bahçe kapısı-arka bahçe düzeni vaziyet planında belirtilmeli.



4.13.1--İstanbul İmar Yönetmeliğine göre binalarda oturum alanı dışında kalan alanın her 25m2 için bir ağaç dikilmesi gerekir.Buna göre vaziyet planında projesi yapılan bina için ağaç hesabı yapılması gerekir.



4.14--Oda ölçülendirmede altın orana a/b=1.6 oranına uymaya çalışmak ve tefrişte yatak odalarında yatak yönünü kuzey-güney ekseninde seçmek.Pencereleri mahal alanının % 8-13 ü arasında seçmek ve uine pencerelerde altın orana uymaya çalışmak.



4.15--Tasarımda Kuzey-soğuk cephelere genellikle merdiven,banyo,wc yerleştirilmesi, mutfak-oturma odalarının güneye-yol cephesi-sıcak cepheye yerleştirilmesi uygun olacaktır.Konut tasarımında en önemli yer mutfakdır.Mutfak salondan daha önemlidir.



4.16-- Eski binalarda(yeni deprem yönetmeliği öncesi yada 1999 depremi öncesi binaların)  yanında yeni bina kurulacaksa, yada zemini gevşek(zemin emniyet gerilmesi değeri 1.25-1,30 kg/cm2 değerini altında olan zeminlerde) Bitişik nizam binalarda yan binaların kayma ve çökme deformasyonuna karşı kuyu temel kurulalabilir.Bu suretle yan binaların kaymasına karşı en iyi risk azatlımı sağlanabilir.Bina maliyeti hesaplanırken zemin gevşek ise kazık temel gerekebilir bu ise ciddi maliyet getirebilir.



4.17--Bina temelinin su almasına karşı en iyi şey suyun toplandığı yerde ve/veya köşelerde temelden 1,5-2 m daha derinde 80 cm çapında kuyu kurmak ve bunları grobeton seviyesinde 20 cm delikli borularla birbirine bağlamak. ve üzerleri geotekstil keçe ile sarılır ve etrafı iri çakıl ile kapatılır. 3 Kuyunun üstü kapatılıp,geride kalan tek kuyuya dalgıç koyup,dalgıç ın çıkışını üstten çatalla pimaşa bağlamak olacaktır.Ayrıca temel ve perdelerin sikalı betondan yapılması ve  bohçalama yapılması gerekir.



4.18--İşyerlerinde teraslar için yeşil teras-peyzaj projesi yapılabilir.Yeşil çatı ,kesitte  çatı seramiğinin üzerine delikli plastik dükap+membran+perlitli toprak+peyzaj olarak çizilebilir.



4.19--İşyerleri klima yapacaksa paket soğutma üniteleri ya bahçede ya da terasta yeşil alan yanında ve üstünden 150 cm daha yukarıda  galvaniz sac ile kapatılarak yerleştirilebilir.



4.20--Daha Ferah evler için kat yüksekliği 2.85 m yerine 3-3.2 m de alınabilmelidir.Bu ise yönetmelikte izin verilecek kat adedin-kat yüksekliği ile değil kat adedi ile belirtilmesi ile aşılabilir.



4.21--Pencerelerin ısı cam 16 mm lik çift camlı -vasistaslı pencere olarak seçilmesi uygun olacaktır.



4.22--Toplu konut tasarımında Üç bloktan ibaret bir site 3 ayrı blok olarak yapılırsa her bloğa ayrı asansör,kazan sistemi,su deposu,otopark havalandırması gerekeceği açıktır.Ancak bu üç blok eşkenar üçgenin kenarlarına kare olarak yerleştirilir ve eşkenar üçgen ise çekirdek olarak tasarlanırsa bina imalat maliyetinden  ve yerden oldukça tasarruf sağlanabilir.



4.23--Jeneratör odaları –Kazan dairelerinde ses yalıtımı için en alt kat bodrum katta yerleştirilmeli -duvarları 19 cm lik blok BİMS veya ytong ile örülmeli ve duvarlarına adepan levha ile kaplayıp üstüne perlitli sıva yapılmalıdır.Cihazlar kauçuk levhalar üzerine oturtulmalıdır.



4.24--Ergonomik merdiven basamağı ölçüsü olarak 17x27 cm alınabilir.Böyle bir merdiven için En tepeden yukarıdan aşağıya doğru…27-17-27-17 sırasıyla gidecek aşağıda ne kalırsa hesabı yapılabilir.



4.25-- Asmolen köpük yasaklandığı için  Dükkan tavanları-1NK döşemesi ısı yalıtıma da uygun olarak kalıpta BİMS-Ytong-İzotuğla asmolen ile döşenebilir.Tavan sıvası perlitli yapıldıktan sora alçı sıva yapılmalıdır.



4.26-- ZK  tavan kirişi ,dükkanlar için 25x50 cm olmalı ki kepenk  motoru kutusu için(50 cm)  yer oluşsun ve ZK da dükkanı olan binaların su basmanı giriş kolay olsun diye  10-15-20 cm fazla olmamalıdır.



5--Konutlar İçin Yeşil Çevre Uygulamaları:


1--Bahçede ağaç ve çalılar için damlama sulama sistemi kurulması uygun olup  ve uygun yeşil alanlarda kurakçıl peyzaj uygulaması da yapılması gerekir.-


2--Çimlerin sulanması için çarpma spreyler kullanılması daha uygun olup  , bunların sulanması pilli selenoid vana ve hidrofor kullanmak suretiyle otomatik sulama  olarak yapılması uygun olacaktır.


3--Sulama hidroforlarında kullanılan  motorlarda frekans inverterli olma şartı aranmalıdır


4--Site yönetimi çatı kiremitlerini ,içinde kuşların  yuva yapması sağlamak için çatı üstünün kiremiti olarak  alaturka kiremit döşenmesi uygun olacaktır.Bu suretle diğer kiremitlerle sağlanamayan kuşlara yuva yapma imkanı ancak alaturka kiremit ile sağlanabilir.


5--Site yönetimi aynı zamanda uygun yerlerde ağaç tepelerine yada yüksek yerlerde   kuş  yuvaları yapmaları uygun olacaktır.


6--Ayrıca  yeşil  alanlar içine  ve bina önlerine meyve ağacı dikilmesi mutlaka  sağlanmalı  ve de  erişkinlerin çocukların ağaçta meyve-dal  koparmasını  doğal karşılamalıdırlar.


7--Şehirde yaşayan kuşların besin kaynaklarından biriside bu meyve ağaçları olmalıdır.Kuşlar ağaçlarda tozlaşmayı sağlayan en önemli ekolojik canlı bileşenlerdir.


8--Site sakinleri ve site yönetimince  uygun yerlere sığ  küçük renkli plastik saksıların toprağa gömülmeleri  sağlanmalı ve bunlara düzenli su takviyesi imkanı oluşturulmalıdır.


8.1--Bu suretle kuşların vs şehirde yaşayan sokak hayvanlarının  sağlıklı su içme imkanları sağlanmış olur.


9--Uygun yerlere Osmanlı sokak çeşmesi gibi az miktarda sürekli su  akıtan sokak çeşmeleri yapılması uygun olacaktır.


10-- Site yönetimi sarı vs renkli yol boyamada kullandıkları ,yer altı sularını zehirleyen çinko oksit boyalar yerine daha başka çevre dostu boyalar kullanabilir.


11--Yönetim,tasarımda bina önlerine beton dökmek yerine buraları toprak olarak bırakabilir yada zemin altına suyu geçiren ışıkların vs. zemin kaplama tuğlalarını kullanabilir.


12--Teraslarda  damlama sulamalı yeşil çatı uygulaması  yapmak uygun olacaktır.






Makalenin İzlenme Sayısı : 338

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.