MAKALELER / Mantolama mı-Sandaviç Duvar mı-Isı Yalıtım






Mantolama mı-Sandaviç Duvar mı-Isı Yalıtım:

 

1-Mantolamanın dez avanatajları:

 

1.1—Mantolu evlerde mantoyu aşarak gelen güneş ışınımı evde beton-tuğla kütle tarafından depolanmakta ve gün içinde  ışınım ile yayınıma uğraraken(soğurken) mantonun geçirgenliğinin düşük olması nedeniyle içeride tutulmakta.Bu nedenle kışın içerideki ısıyı tutan manto,yazında ısıyı içeride tutarak ev içinin daha sıcak olmasına neden olmakta.Kısaca mantolu evler kışın sıcak yazında sıcak denilebilir.Eğer eviniz klimalı değilse,evi mantolamanın doğru olmayacağı düşünülebilir.

 

1.2—Mantolu evlerde,manto her nekadar sıva ile kaplansada,manto malzemesi olan strafor petrol türevi olup yanabilmektedir.Tıpkı Polat işmerkezinde olduğu gibi.

 

1.3—Manto ömrü her nekadar yapılan imalatın kalitesine bağlı olsada,bina ömrü kadar değildir(örneğin 60 yıl).Öte yandan mantolu evlerde 5-10 yıl içinde yapılan mantolar dökülmeye başlarsa şaşırmamak gerekir.

 

1.4—Bina  mantolanırken, Mantonun korunması için sıvası zırh gibi olmalı.Bunun için birer gün arayla sıva çatlamasına karşı olacak biçimde2 kat kalekim+2 kat mineral sıva yapmak bunu sağlayabilir yada zemin katta yerden 1.70 m kadar olan yerde mantoyu bitirmek buradan yere kadar olan duvar kısmını üzerine üzerine kertik açılmış 1,5 cm mavi strafor kaplayıp üzerine seramik yapılması halinde,darbelere karşı çözüm üretilmiş olur.

 

1.5—Mantolu evlerde,yazın sıcaklığın içeride tutulması nedeniyle,pencereler mutlaka yarım açılır olmalıdır.

 

1.6—Yangın yönetmeliğine göre 6NK yüksek-21.50 m yüksek binalarda bina dış kaplaması A1 sınıfı(taşyünü,seramik,alüminyum dışı metal kaplama) kaplama olması,yüksek olmayan binalarda ise B1 sınıfı(karbonlu strafor) olması gerekir.

 

2—Sandaviç Duvarın Avantajları:

 

2.1—Sandaviç duvar ,2 adet 8,5 cm tuğla ile arasına İstanbul da 3-4 cm sert(20-24 dans) karbonlu  strafor(EPS)  konularak örülebilir.Duvar örülürken kirişe,yaklaşırken araya 2-3 adet tahta kama çakılıp-araya marangoz köpüğü sıkılıp vede çift taraflı file yapılırsa depremede duvarın patlaması diye bir sorun olmaz.

 

Not: mavi straforlar(XPS) su buharını geçirmediği-küfe neden olduğu için uygun değil.Ayrıca dış duvar kaplaması btb,iç duvar yağlı boya,strafor xps-mavi olursa iç ortamda oluşan su buharı duvar gözeneklerinden dışarı kaçamadığı için iç yüzeyde yoğuşur ve bunun üzerine havada serbest halde dolaşan küf sporları yerleşir yani duvar siyah-yeşil renkte küflenmeye başlar.

 

2.2—Sandaviç duvarda,içte ve dıştaki tuğlalar tıpkı bir amortisör gibi ısı depolaması yaparak, duvardan gelen ısının binanın içine geçişini dengeleyemek suretiyle  ısıl konfor sağlarlar.Bu anlamda sandaviç duvar,mantolu duvara göre  ısıl konfor sağlaması nedeniyle daha iyi bir çözümdür.

 

2.3—Güneşten gelen ısı ışınımı gün içinde dalgalı bir seyir izler.Bina tıpkı,bir otomobil gibi bu dalgalı seyir izleyen yolda gün içinde ilerler.Bina dış duvarlarını ,otomobilin tekeri gibi kabul edersek:

2.3.1—Mantolu evlerde,dış duvar- teker şaseye sadece yay(manto-strafor+tek tuğla) ile bağlıdır.Oysa sandaviç duvarda çift duvar ,kütlesine bağlı olarak ısı depolanmakta yani dış duvar amortisör+yay+amortisör gibi davranarak,gelen ışınımın bina girişinde yarattığı dalgalanmayı en aza indirerek ısıl konfor sağlar.


2.3.2--Yukarıdaki model mekanik titreşimler açısından incelendiğinde ekstrem bir durum olarak,gelen ışınımın frekansı,duvarın(amortisör+yay+amortisör) frekansına yakınlaşırsa sistem rezonasa yakınlaşabilir bu durumda bina içinde anormal sıcaklık oluşabilir.

 

2.4—Dış duvarların yalıtımında ,petrol esaslı strafor yerine perlitli sıvalar(straforların ısıl geçirgenliği,0,040  --perlitli sıvaların ise ona yakın 0,060 civarındadır) kullanılabilir.

 

2.4.1--Dış duvar 13,5 cm tuğla yatık(19 cm) olarak örülür ve içten-dıştan 2 katx1 cm perlitli sıva çekilerek yalıtım kalınlığı 4 cm e yakınlaşılır.İçten yapılmış perlitli sıvaya içten alçı sıva,dıştan yapılmış perlitli sıva üzerinede kaba sıva yapılır ve boyanır.

2.4.2—Perlitli sıvalar, su yalıtımı-ısı yalıtımı-yangın yalıtımı-ses yalıtımı yapma özelliklerine sahiptir.Bu anlamda oldukça iyi malzemeler olarak kabul edilebilirler.

 

3—Dış duvar açık renk(güneşi yansıttığı için)-su bazlı(çevreci)-kendini temizleyen(dyo vs nanomat) boyalarla boyanabilir.

 

4—Çatı Yalıtımı:

 

4.1--Çatıların yalıtılmasında 1-Petrol esaslı Onduline levhalar(straforlu-straforsuz),2-Şıngıl ,3-Kumlu membran , 4-Kiremit kullanılabilmekte.

 

4.2—Yangın yönetmeliğine göre çatılarda E sını yancı malzeme kullanılamaz ve B roof sınıfı malzemeler kullanılmalıdır.Aynı zamanda bu malezemelerin yanma hızı hızlı olduğu için tahta ile karşılatırılamaz ve yandıkları zaman zehirli gaz salarak ortamdaki insanların zehirlenmesine neden olabilirler.


4.2.1--Piyasa şartlarında bu şartları Petrol türevi ondulineli olulu levhalar-strafaorlu levhalar-kumlu membranlar-avrupa olmayan şıngıllar karşılamadığı için bunların uygun olmadığı kabul edilebilir.

 

4.3--Bu durumda işyeri çatılarında çelik çatı üzerine alüminyum olmayan(alüminyum çıra gibi yanar-erime derecesi 600 C) metal açık renk panel sandaviç levha-konutlarda tahta çatı üzerine çift kat membranlı taşyünü(taş yünü 600 C-cam yünü 250 C ye dayanır) yatlım üzerine  kiremit düşünülebilir.

 

4.4--Kiremit aynı zamanda gelen ışınımın % 95 ini aşağı geçirmediği halde diğerleri %50 sini aşağı iletirler.Bu durumda ısı yalıtım açısından kiremit dışı anılan malzemeler uygun malzemeler değildir.

 

4.5—Aynı zamanda Isı yalıtımını sağlamak için mertek altına 8-10 cm taş yünü şilteler (yanmaz) ve onunda altı  alçıpan yapılarak çatı altı kapatılabilir.

 

4.6—Beton çatılarda,beton çatı en üst kat kolonları dikey çıkılır ve beton çatı yapılır.Beton çatı döşemesi üzerine-membranlı su yalıtımı+3-4 cm üzerine kertik açılmış mavi strfaor üzerine sikalı+perlitli 4-5 cm şap yada direkt 4-5 cm siklaı+perlitli şap üzerine +likit su yalıtımı+silikonlu harç+ açık renk(krem) seramik.Açık renk gelen güneşi yansıtır.

 

4.6.1—Bu çatı üzerine seramik üzeri zift+su yalıtım membranı+toprak+çim yapılabilir.

 

4.6.2—Bütüm çatılar,açık renk yada yeşil kaplanırsa gelen güneş ışınımı geri uzaya yansıyacağı için(albedo etkisi) küresel sıcaklık artışı azalacak-ısınma giderleri düşecektir.Aynı zamanda bir sonuç  olarak buzulların eridiği alan kadar alan kadar bir alan için çatılar mutlaka beyaza  kaplanmalıdır.Bunun için çatılarda açık renk kiremit-açık renk seramik-açık renk TPO lu membran-açık renk metal panel sandaviç kullanılabilir.

 

5—Teras Yalıtımı:

 

5.1--Dubleks teraslarının yalıtımında ise betonarme döşeme üzerine eğim şapı-su yalıtım membranı+2-3 cm üzerinde kertikler açılmış mavi strafor üzerine 4-5 cm sikalı(su yalıtım)-perlitli (ısı yalıtımı) şap +su yalıtımı+ silikonlu harç+seramik.

 

5.2—İşyeri-konut teraslarında ,yukarıda anlatıldığı gibi ısı ve su yalıtımı yapılıp,kat bahçesi kurmak amacıyla seramik üzerine istenirse zift+plastik dükap+ yarı geçirgen su yalıtım örtüsü+su tutan pomza taşlı toprak tabakası ve onunda üzerine çim+bitki örtüsü yapılabilir yada konutlarda seramik üzerine zift ve onun üzerine delikli plastik+yarı geçirgen örtü+su tutan pomzalı toprak.

 

6—Bitişik nizamlarda tam kapalı duvarda 13,5 cm yatık(19 cm) duvar+perlitli sıva+kalın alçı sıva yada yarı açık duvarlarda 3-4 cm sert karbonlu eps 24 dans straforlu sandaviç duvar+kaba sıva+alçı sıva uygulaması yapılabilir.

 

7—Katlar arası ses-ısı yalıtımı için şap altına 1,5 cm üzerine kertik açılmış mavi strafor üzerine bütün-boydan boya kalın naylon çekilip bunun üzerine  4-5 cm sikalı-perlitli şap yada direkt perlitli şap yapılabilir.

 

8—Bodrum kat ısı yalıtımında yine şap altına 2-3 cm üzerine kertik açılmış mavi strafor üzerine kalın bütün naylon döşeyip onunda üzerine 4-5 cm sikalı-perlitli şap+likit su yalıtımı+silikonlu harç+seramik yapılabilir.Bodrumlarda ortak alan çocuk oyun odası olarak düzenlenebilir.Kapısı sac-zerinde çocuk oyun odası yazılı levha-içeride halı üzerinde çocuk oyun grubu.

 

9—Sonuç:Yalıtımlı binalar ile petrole-doğalgaza bağlı ısıtma giderlerinde hane ve ülke olarak  % 50 tasarruf sağlanabilir.Yalıtım yaptırmak için Bankalardan (Şekerbank vs) düşük faizli yalıtım kredisi alınabilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 2472

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.