MAKALELER / Katodik Koruma—Yapılarda-Donatının






Katodik Koruma—Yapılarda:

 

1--Yapı katodik olarak korunduğunda korunan yapının potansiyeli kendisini çevreleyen ortama göre farklılık arz eder.

 

2--Koruma seviyesi korunan yapı ile çevresine yerleştirilen referans elektrodu arasındaki potansiyel farkı ölçülerek belirlenir.

 

3--Yapı toprağa gömülü ise ölçülecek potansiyel yapı ile toprak arasındaki potansiyel ,su içinde ise yapı ile su arasındaki potansiyeldir.

 

4--Ölçü yüksek dirence haiz voltmetrenin negatif ucuna referans elektrodu ,pozitif ucuna test edilecek çelik yapı kablolar vasıtasıyla bağlanarak ve referans elektrodu elektrolit(toprak veya su) temas ettirilerek alınır.

 

5--Toprakta ve tatlı suda bakır sulfat referans elektrodu ,tuzlu su veya deniz suyunda gümüş klorid referans elektrodu kullanılır.

 

6--Yanlış okumalardan sakınmak için kullanılan voltmetre normal şartlarda 10 milyon ohm giriş direncine , kayalık ve çok kuru ortam şartları altında 200 milyon ohm değerine

kadar giriş direncine haiz olmalıdır.

 

7--Toprağa gömülü çelik yapının katodik olarak korunması için gerekli potansiyel bakır sulfat referans elektroduna göre -0,85 Volt veya daha negatif, Deniz suyu içerisindeki çelik yapılarda ise gümüş klorid referans elektroduna göre -0,80 veya daha negatif olması gerekir.

 

8--Eğer bir yapı katodik olarak korunuyorsa korunan yapı ile toprak arasında bakır sülfat

referans elektrodu ile ölçülen yapı-toprak potansiyelinin değeri en az -0,85V olmalıdır ,yani başka bir deyimle yapı üzerinde ölçülen potansiyeller en az bu değerde ise yapının tamamı katodik olarak korunmaktadır.

 

9--Ölçme Hatalarına karşı Ani OFF potansiyel ölçümü ile yani katodik koruma Tranformator/Redresör ünitesinin enerjisinin kesilmesinden hemen sonra yapılan potansiyel ölçümünün yapılması ile bu ölçme hataları ortadan kaldırılabilir.

 

10--Galvanik katodik koruma sistemi düşük toprak özgül direncine haiz -2000 ohm/cm den yüksek özgül toprak özgül direncine haiz yerlerde bu katodik koruma sistemi etkili değildir.

 

11- 0,85 Volt-OFF krıterine göre test çok nadir durumlar haricinde galvanik katodik koruma sisteminde gerçekleştirilemez. Bu nedenle 100 miliVolt polarizasyon kayması kriteri ve -0,85 Volt-ON krıterine göre test yapılmalıdır.

 

12--Pompa istasyonlarında uygulanan dağıtılmış anod yataklı dış akım kaynaklı katodik koruma sistemlerinde -0,85 Volt-OFF VE 100 milVolt polarizasyon kayma krıteri kullanılmalıdır.

 

13- -0,85Volt-ON krıteri kullanılmamalıdır. Kaplamasının dielektrik dayanımı yüksek olan yapılarda ; elektrolit özgül direncine anodladan uzaklığa veya katodik koruma sistemi devre direncine bakılmaksızın -0,85 Volt-OFF krıteri rahatlıkla uygulanır.

 

13.1--Bununla birlikte 100 miliVolt polarizasyon kayması krıteri uygulanır.

 

Kaynakça:-Turgut ODABAŞI-Elektrik Mühendisi 





Makalenin İzlenme Sayısı : 379

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.