MAKALELER / Kalıp Uygulamaları-İnşaat Uygulamaları-4






İnşaat Uygulamaları-Kalıp Uygulamaları-4:

 

1—KullanılanMalzemeler:Kalıp planı, Kereste,İnşaat Teli ,metre, Keser, Testere, Çivi ,Su Terazisi


2--Uygulama:Keresteler betonarme elemanın projesinden alınan ölçülere göre kesilir. Ve markalanır.Ardından Kesimi yapılan parçaların montajına geçilir.


3--Genel Bilgiler:


1--Betonarme kalıpları projesine uygun olarak, içindeki donatıya dökülen betona istenilen şekli vermek, beton prizini alıncaya kadar onu taşımak üzere geçici olarak yapılır.


2--Kalıp tahtaları kullanılmadan önce mutlaka kullanılmış kalın yağlarla yağlanmalıdır.


3--Bir kalıp sistemi iskele ve kaplamadan meydana gelir.


4--Kalıp yapımında kullanılacak kerestenin sağlam, budaksız ve kuru olması gerekir.


5--Kalıp tahtalarının kalınlığı en az 2,5-3 cm, genişliği de en az 15 cm olmalıdır.


6--Kalıp planları yapının büyüklüğüne göre 1/50 veya 1/100 ölçekli olup Bu plan kolon, kiriş, döşeme yerlerini, isimlerini, aksları ve boşlukları gösterir


7-- Kalıp tahtaları beton dökülmeden önce yağlanmalı ve beton dökümünden hemen önce önce sulanmalıdır.


8--Kiriş ve kolon kalıp tahtaları ve bağlantıları vibratör etkisine dayanacak kalınlıkta olmalıdır.


9--Büyük açıklıklı yapı elemanlarında kontrol mühendisine danışarak yeterli ters sehim verilmelidir.


10--Beton dökülmeden önce döşeme ve kiriş içleri temizlenmelidir.


11--Yüksek kirişlerde temizleme delikleri bırakılmalıdır.


12--Döşeme ve kirişlerde tesisat geçirme yerleri, beton dökümünden önce kontrol mühendisi tarafından işaretlenmelidir.Aksi takdirde,Rasgele döşenen yoğun elektrik boruları ile mekanik tesisat borularına bağlı olarak kırılma yapılması gerekir.


13--Kolon ve döşemenin birlikte dökülmesi en ideal seçimdir. Ancak betonun, sürekli dökümü nedeniyle kolonda sıkıştırmaya yeterli süre ayrılmaması, kiriş mesnet şapolarının sıklığı da eklenince uygulamalarda zamanla ayrışmış agregaya ve boşluklu kolon betonlarına neden olacaktır.Bunun için vibratör , önceden ayarlanmalı ve kullanılmalıdır.


14--Yan kalıp tahtalarına beton pompasının basınçlı beton dökmesi sırasında deforme olmaması için yeterli takviye yapılmalıdır.

15--Ahşap betonarme kalıplarda döşeme dikmelerinin iki tanesinden biri, kirişlerde ise üç dikmeden biri ekli olabilir. Ancak hiç ek olmaması tercih edilmelidir.


15.1--Boru dikmeler ek sorunu olmaması nedeniyle daha uygundur.


16--Döşeme kalıp tahtalarının altına 50 cm aralıklarla 5/10 ızgara çakılır. Bu ızgaralar 150 cm ara ile yapılan aşıklara oturur. Aşıklar 10/14- 10/18 ebadında olmalı gerekir.Uygulamalarda bu ölçü yerine 5/10 kullanılmakta ve bu durum döşemenin sehim yapmasına, bazen de kalıp çökmesine neden olmaktadır.


17--Kiriş tabanları atılmadan, taban ölçüleri tüm kolonlarda su terazisi ile alınmalıdır.


18--Fazla dökülen kolon betonları tıraşlanmalıdır.


19--Kalıp yapımında çivi kalitesi de önemlidir. Başı küçük olan çivi yerine başı büyük çivi kullanılmalıdır.


20--Kalıplar kullanıldığı süre içinde etki yapacak bütün kuvvetlerin, güvenilir şekilde zemine aktarılmasını sağlamalıdır


4--Kalıpçılıkta Kullanılan Aletlerin Bazı Özellikleri:


1--Keser kullanılırken çivi çakmak-sökmek dışında ayrıca ağzıyla yalnızca ahşap yontulur. Kerpeten ile Ahşap üzerindeki çivilerin sökülmesi ve tel kesme işlemi yapılabilir.


2--Pala Testere ile En kesme ve boy biçme işlemlerinde kullanılır.Ayrıca Dişlerin düzgünlüğü sık sık kontrol edilerek eğelenmelidir.


3--Çekiç ,Çivi çakma işlerinde kullanılır.


4--Su TerazisiYapılan imlatın,üzerine konularak düşey ve yataylığının kontrol edilmesi için kullanılır. 5--Şakül ise Kolonların, perdelerin ve köşelerin düşeyliğinin kontrol edilmesinde kullanılan çelikten yapılmış armut-topaç biçiminde ipli alettir.


5--Ahşap Kalıp İskelesinin Yapımı:


1--Yeni dökülen betonun kalıp kaplamasına yaptığı basınç ve yükleri taşıyan kalıp iskelesidir.


2—Kalıp iskelesi sağlam zemine monte edilmeli gerekirse altına takoz konmalıdır.


3--Kalıp iskelesinde birden fazla ek yapılmamalıdır.


4--Kalıp iskelesi ahşap karkas, dikme kiriş, çapraz kuşaklar ve ayarlı boru dikmelerle yapılır.


5--İskele ayakları çapraz veya yatay olarak bağlarla bağlanmalıdır.


6--Kolon Kalıplarında Dikkat Edilecek Hususlar:


1--Destekler kalıbı saran çerçeveler şeklinde yapılır. Bu çerçeveler belli aralıklarla kolon kalıbını saracak şekilde sarılır.


2--Bu kalıp yüzeyleri tek tek hazırlanır, daha sonra bir kenar açık kalacak şekilde kuşaklar yardımıyla birbirine çakılır. Kolon altlarında temizlik için kapak bırakılmalıdır.Bu kapak

içerisinin demir donatısı döşendikten sonra , oraya getirilen kompresörden basılacak hava ile temizlendikten sonra kapatılır.


3--Kat kolonlarında kolon yüksekliği bir kolonda işaretlenip diğer kolonlara su terazisi alınarak beton bitim seviyeleri işaretlenmelidir.


4--Kolon kalıplarında yeterli paspayı oluşması için demir ile kalıp arasına ahşap veya plastik takozlar konmalıdır.


5--Eğik kolon kalıplarında kaymaya karşı emniyet tedbirleri alınmalıdır.


6--Kolon ve döşemenin birlikte beton döküleceği yapılarda kolon kalıpları çok iyi sabitlenmeli, ara kuşaklar atılmalı, kalıpta oluşan titreşim nedeniyle kolon kalıpları şakülden kaçmamalıdır.


7--Kolon kalıplarında kancadan daha çok özel yapılmış vidalı gergi demirleri kullanılması, kalıbın açılmaması açısından daha uygundur. Betonun basınç ve vibratör etkisiyle şiştiğine sıkça rastlanmaktadır.


7--Dikmelerde Dikkat Edilecek Hususlar:


1--Dikmelerin oturduğu zemin yeterli sağlamlıkta olmalıdır. Toprak zemine oturan kısımlarda batmasını önleyecek şekilde emniyet tedbirleri (dikme altına altına uygun büyüklükte sağlam ahşap takozlar konmalı taş, tuğla gibi malzemeler konulmadan) alınmalıdır.


2--Dikme altlarına konan ağaçlar sert olmalı ve kama şeklinde düzenlenmelidir. Yumuşak ağaçtan yapılan kamalar ezilmekte yada yerinden çıkarak döşeme ve kirişlerde sehim oluşmasına neden olmaktadır.


3-- Kalıp dikmeleri ilgili standartlara uygun olmalı 2. ve 3. sınıf kereste kullanılmalıdır.


4--Direklerde birden fazla ek kesinlikle yapılmamalıdır.


5--Ekler 1/3 kısmında, kare ve dikdörtgen direklerde dört tarafından, yuvarlak ağaçlarda üç tarafından en az 70 cm uzunluğunda saplamalar ile eklenmelidir.


6--Açıklığı 3 m yi geçen döşemelerde en az bir adet yedek dikme kullanılmalıdır. Dikme arası 6 m yi geçmesi durumunda iki dikme kullanılmalıdır.


7--Dikme araları kiriş yükü dikkate alınarak tayin edilmelidir. Genellikle 80-140 cm arasında yapılır.


8--Direkler çapraz veya yatay olarak 3/8 veya 5/10 ağaçlar ile birbirine bağlanmalıdır.


8--Kiriş, Hatıl Ve Lento Kalıpları:


1--Döşeme kalıbıyla birlikte inşa edilirler.


2--Kolon kalıbıyla beraber yapılan kiriş taban kalıbının yanlarına kiriş kanatları çakılır ve döşeme sehpası bunların üzerine oturtulur.


3--Kiriş yan kalıpları başlığa oturan dikmelerle takviye edilir.


4--Dikmelerin üzerine boy kirişi atılır. Her ikisi de başlığa desteklenir.


5--Hatıl yüksekliği genellikle 20 cm olduğundan, tek veya klapa ile birbirine bağlanmış iki kalıp tahtasıyla yan yüzeyleri hazırlanır. Bunlara kanat tahtaları denir.


6--Kanat tahtalarını desteklemek üzere 100-150 cm ara ile duvara yandan takozlar çakılır, veya duvarın kalınlığı kadar uzunlukta kesilmiş ve 100-150 cm aralıklarla duvar üzerine konulmuş 2*4 cm kesitli çıtalar yandan çakılır.


7--Kalıbın alt yandan açılmasını önlemek üzere 80-120 cm aralıklarla gergi telleri konur.


8--Hatılın çelik donatımı yerleştirildikten sonra kanatların üstüne aynı aralıklarla gergi çıtaları çakılır.


9--Kapı ve pencere boşluklarında lentoların yüksekliklerine ve şekillerine göre hatıl yapılır ve betonarme çelik donatımı yerleştirilir.


10--Ayrı hazırlandığında, hatıl çelikleri en az 50 cm uzunlukta lento çeliği içine uzatılır.


11--Hatıl ve lento kalıpları hazırlandıktan sonra normal kıvamda hazırlanan betonarme betonu dökülür.


12--Yan kanatlar havanın ve yapının durumuna göre bir veya üç gün sonra sökülür.


9--Merdiven Kalıpları:Merdivenin biçimine ve taşıyıcı sistemine bağlı olarak inşa edilir. Yatay konulan kalıp tahtaları ise boy kirişleriyle desteklenir.Bu kirişlerde dikmelerin üzerine oturtulur.


10--Döşeme Kalıpları: Döşeme Kalıpları, başlıklar üzerine yerleştirilir motaj yapılır.Bu başlıklarda dikmelerin üzerine yerleştirilir.Pratik uygulamalarda, döşeme kalıpları- döşeme tahtaları, panolar halinde evvelden hazırlanan bu enlemler üzerine konularak yapılır.


11--Kalıp Sökümü:

1--Kontrol mühendisinin onayı alınmadan kalıp ve dikmeler sökülmemelidir.


2--Kalıp sökümünden sonra yedek dikmeler, kontrol mühendisinin tayin edeceği süre sonuna kadar sökülmemelidir.


3--Normal şartlarda kiriş yan kalıpları ve kolon kalıpları üç gün, döşeme kalıpları sekiz gün, kiriş ve büyük döşemeler 21 gün sonra sökülmelidir.


4--Kalıplar, sökülürken betonda tahribat yapmayacak şekilde çıkarılmalıdır. Demir levyeler betonda tahribat bırakıyorsa kullanılmamalı ve ahşap levye tercih edilmelidir.


5--Döşeme ve kolonlar beraber dökülmüş ise, sökme işine öncelikle kolonlardan başlanmalıdır. Kolonların bağ kuşakları ve çapraz kuşakları çıkarılarak kanatlar serbest hale getirilir.


6--Döşemelerde ise bütün yükler ve elemanlar dikmelere bağlı olduğu için, dikmelerin altındaki kamalar (yastıklar) çıkartılarak dikmeler alınır.


7--Dikmelerden sonra aşık ve ızgaralar beraberinde sökülür. Kanat tahtaları gergi telleri ile beraber olduklarından, gergi telleri yan kanat tahtasındaki klepelerden kesilir ve kanat tahtaları çıkarılır.

8--Bütün kalıplar söküldükten sonra, üzerindeki çivi ve betonlar temizlenir, uygun bir yere istif edilir.

9--Kalıp sökülürken mutlaka baret kullanılmalıdır.


12--Ahşap Bağlayıcılar:

Ahşapların bağlanma şekilleri çok çeşitlidir. Eklenmeyi sağlamlaştırmak için bağlayıcı olarak ağaç çiviler, demir lamalar, kancalar, cıvatalı bulonlar kullanılır. Çekmeye maruz kalan kirişlerin eklemlerinde mutlaka demir lamalar ve cıvatalı bulonlar takviye edilmelidir.


13--Düz Bindirme Ek Yapılması:

1--Daimi surette inşaatlarda çatı makasları altında yastık ağaçlarının eklenmesinde ve köprülerin baskı kirişlerinde kullanılır.Bu işte ek yeri uzunluğu kiriş yüksekliğinin iki katına eşit alınmalıdır.İşlem için Her iki parçanın başları iki kiriş yüksekliğine eşit boyda geriye doğru işaretlenerek yarıya kadar kesilip daha sonra yan parçaları kesilir.ardında parçalar Üst üste bindirilikten sonra birbirine sert ağaçtan yapılmış çivi kavela ile çakılır.


14--Düz Bindirme Ek:Eklenecek kirişlerin başları yan yüzeylere dikey olarak kesilir ve alın alına yapıştırılır.Ardından Başların birbirinden ayrılmaması için tam dövme demir ile yapılmış kancalarla tutturulur.Kanca boyu kiriş yüksekliğinin iki katı, küçüklerinki de 2,5-3 cm alınması uygun olur.Kiriş çekmeye maruz ise lama cıvatalı bulonlar kullanılması uygun olur.


15--Eğri Ek:Kirişlerin tabanına başları ile 60 derecelik açı yapacak şekilde ve yan yüzeylere dikey olarak kesilerek uygulanır.


16--Betonarme Demirlerinin İmalatı:Yapılacak uygulama için donatı planı ve detayları ve malzeme hazır olmalıdır.


16.1—İşlem Sırası:

1—Uygulamada ; Projedeki demir boy ve çaplarına bakılarak demirler kesilir.Projedeki şekline göre demirler tezgahta bükülükten sonra hazırlanan donatılar kalıp içerisindeki yerlerine konularak inşaat teli ile birbirlerine bağlanır.


16.2-Detaylar:


1--Demirin betonarmeden sıyrılmaması için demirlere yarım daire veya dik şekilde kanca yapılması gerekir.


2--Demirin kesilmesi ve kıvrılması için bükmeler kesinlikle demir ısıtılmadan yapılmalıdır.


3--Etriyeler kendi çapının en az iki katı kalınlığında bir çubuk etrafına sarılmak suretiyle bükülmelidir.


4--Diğer betonarme demirleri kendi çaplarının iki buçuk katı kalınlıkta bir çubuk etrafında kıvrılmalıdır.


5--Betonarme demirlerin eklenmesinde bindirme ek ; demir çapının 40 katı kadar iki demir birbirinin üzerine bindirilir, bağlama telli ile iyice bağlanır.


6--Manşonlu ek; 26 mm den büyük çaplı demirlerin eklenmesinde kullanılır.


7--Pafta ve manşona uyacak şekilde delikler açılır ve bu dişlere geçirilmiş manşon çevrilerek birleşme sağlanır.


8--Kaynaklı ek; 26 mm den daha büyük demirlerin uçları birbirine değdirilerek kaynak yapılır.


9--Pilyeler ; Sistemin çekme ve basınç bölgelerinin yer değiştirdiği yerlerde kullanılır.Piyel çubukları 45 ve 60 derecelik açılarla kırılırlar.


10--Etriyeler; Betonarme kiriş, lento ve kolonlarda demir iskeletinin bozulmaması ve kayma gerilmelerini karşılaması için, iskeletin etrafına sarılan ve genellikle 6,8,10’luk demirlerden oluşur. Demir iskeletinin şekline göre birçok çeşidi uygulanmaktadır.

16.3-- Betonarme Demirleri; Yarım,Tam ,Yarım çapraz ,Tam çapraz ,Köşede atkılı tam olarak bağlanabilir


16.4—Aletlerin Özellikleri Açısından Detaylar:


1— 6--12 mm lik demirlerin kesilmesinde ince demir makası kullanılır.


2--Kalın demir makası ise genellikle 20 mm lik demirlerin kesilmesinde kullanılır.


3--Bu makasın bağlandığı zemin kalası çok sağlam olmalıdır.


4--Makaslar kullanımdan sonra mutlaka yağlanmalıdır.


5--Betonarme demirlerinin şekillendirilmesinde Tekil ve çiftli demir bükme anahtarları kullanılmakta olup çiftli olanların dişleri değişik çaptaki demirleri bükebilecek şekilde yapılmalıdır.


6--Kanca bükmelerinde bükme anahtarları yerine kol gücüyle çalışan bükme makinelerinden yararlanılır.


7--Betonarme demirciliğinde bağlama tellerinin kesilip demirlerin birbirlerine bağlanmalarında küçük 6 lik demirlerin düzeltilmesinde de büyük olmak üzere iki tip kerpeten kullanılır.


8--Demir bükme alet tablası , tezgaha sabitleştirilikten sonra bu alet ;bükme kolu vasıtası ile 16 lik demirlerin ucuna kanca ve etriye yapmada kullanılır.


16.5--Temel Donatısı Bağlanmasında Dikkat Edilecek Kriterler:


1--Temeller, yapının yüklerini ve aynı zamanda deprem yüklerini taşıyan ve bunları zemine ileten, yapıdır.


2--Temel planı, yapının büyüklüğüne göre 1/50 veya 1/100 ölçeğinde olup, bu planda temel yükseklikleri, kotları, varsa perde duvarlar, zelzele hatılları ve duvar altı hatılları, ebat ve eksen ölçülerini gösterir.


3--Bu planlarda; Temel Aplikasyon Planı (1/100) , Münferit Temel Kesiti detayı , Temel Donatı Detayı, Radye Temel Planı gibi planlar bulunur.


17--Duvar Altı Temelleri:


1--Duvar altı temelleri, üzerindeki duvar yükünü zemine emniyetli bir şekilde aktaran yapı elemanıdır.


2--Duvar Altı Temeli oluştururken ,Temele başlamadan kitle kazıkları yapı kontrolü tarafından kontrol edilmeli, dış ölçüler ve açıları, tasdikli projesi ile karşılaştırılmalıdır. Farklılık durumunda yerine uygun temel ve kolon aplikasyon planı hazırlanmalıdır.


3--Toprak ile temas eden temellerde pas payı minimum 5 cm olmalıdır.


4--Temel kirişlerinde alt, üst ve pilye donatıları projesine uygun gönyeli olmalıdır.


18--Temel Kiriş Donatısı:Kolon etriyeleri temel kirişi içinde kolon dar kenarının iki katı mesafede devam etmelidir. Etriye arası 10 cm olmalıdır.


18.1--Temel Kiriş Etriyesi:


1--Örneğin Kolon dar kenarı minimum d = 30 cm olduğuna göre 30x2 =60 cm, yani 6 adet 10 cm ara ile etriye düzenlenmelidir.


2--Temel kirişlerindeki etriyelerin uçları basınç bölgesine ankre edilmelidir.Hatıl donatıları temel dış yüzüne kadar devam etmeli ve gönyeli olmalıdır.


3--Nemli toprak ile devamlı temasta olan temellerde donatılar korozyona maruz kalırlar ve donatı işlevini yitirir.Bu nedenle Temel Hatıl Donatıları atılırken Yer altı su seviyesi yüksek zeminlerde temellere su izolasyonu yapılmalıdır.


4--Tam tuğla duvarların altına duvar altı hatılları Subasman seviyesinde yapılmalıdır.


5--Binada oturma nedeni ile ; blokaj üzerine oturan duvarlarda kiriş ve döşeme altında boşluk oluşabilir ve duvar çatlamaya maruz kalabilir.


6--Temel donatıları ve kolon filizleri montajı yapılırken mutlaka ip iskelesi kurulmalı, kolon ve temel aksları tahmini ölçüm ile yapılmamalıdır.


7--Uzun kenarı dar kenarın yedi katına eşit veya daha büyük yapı elemanı olan kolonlara perde kolon denir. Kolon aplikasyonundan ebat ve donatılar, çiroz adetleri, perde uç bölgesi tespit edilir. Perde etriye açılımından etriye çap ve kesim boyları alınır. Etriyeler bu ölçülere bağlı kalınarak hazırlanır.


8--Kolon ve perdelerde sıklaştırma mesafeleri ve boyuna donatı eklerinin yeri kolon ve perde boy kesitlerinden alınır. Hangi kolonun donatı hazırlıkları yapılıyorsa, detaylardan o kolonun numarası ile boy kesitine bakılır. Etriye aralıkları ve kolon boyuna donatı ek yerleri ölçüleri bu kesitten alınır.


19--Kolon Donatısı Bağlanırken;


1--Kolonlarda ve perdelerde deprem etriye ve çirozları kullanılması şarttır.


2--Deprem etriyelerinin iki ucunda mutlaka 135 derece kıvrımlı kancalar yapılmasıı gerekir.Kolonlarda etriye çapı x 25 aralığını geçmeyen çirozlar etriye ve kolon boy donatılarını saracak şekilde yapılmalıdır.


3--Betonarme yapılarda kolon ve perde etriyelerinin kiriş içinde devam etmesi zorunludur.


4--Kolon donatıları eklerinin kat ortasında yapılması tercih edilmelidir.


5--Kolon ve perdelerde pas payı 2 cm den az olmamalıdır.


6--Katlar arası kolon ebatlarının azalması durumunda boyuna donatı düzenlerine yine boy detaylarından bakılır.


7--Kolonların temel seviyesinde doğru bir aks sistemi içinde montajı yapılmalıdır.


8--Aplikasyonu iyi yapılmayan kolonlar, temel betonu döküldükten sonra hataları ortaya çıkmaktadır. Bu esnada doğru akslara getirmek için bu demirlerin kırılması deprem için çok zayıf bir bölge yaratmaktadır.


20--Temel Kolon Birleşimi yapılırken:


1--Temel aşamasında kolonların temel ve kat seviyelerinde mi yoksa kat ortasında mı ekleneceği projeden bakılıp karar verilmelidir. Tahmini bırakılan kolon filizleri daha yapının ilk aşamasında önemli bir detayın hatalı yapılmasına neden olur. Kolon filizlerine kanca yapılmamalıdır.


2--Kat kirişlerinde kolon eklemesi yapılmamalıdır. Depremde yıkılan yapıların en önemli nedenlerinden biride bu tür uygulanan filizlerdir.


3--Kolon ve kirişlerde kesinlikle deprem etriye ve çirozları uygulanmalıdır. Çirozlar etriye ve kolon boy demirini sarmalıdır. Deprem etriyelerinin iki ucunda 135 derece kıvrımlı çapı etriye çapının 6 (nervürlü)-8(düz) katı kadar çaplı kancalar bulunmalıdır.


4--Deprem Etriyesi ve Çirozları bağlanırken


4.1--Kolon ve perdelerde çirozlar mutlaka yapılmalıdır.


4.2--Kolon etriyeleri kiriş içinde devam etmelidir.


22--Kiriş Donatısı Bağlanırken:


1--Kiriş detayları 1/20 – 1/25 ölçeğinde olup, K100, K200 vs. bulundukları kata göre isim alırlar. Örneğin birinci kat kalıbı yapılıyorsa K100 ile başlayan kiriş detaylarına bakılır.


2--Kiriş donatıları arasına beton girecek şekilde imal edilmeli, kontrol mühendisliğinden veya şantiye şefinden donatı yerleştirme detayı istenmelidir.


3--Donatıların farklı çaplarda olması durumunda büyük çaplı donatılar köşelere getirilmelidir.


4--Kirişlerde etriye yapımında pas payı kriterlerine dikkat edilmelidir.


5--Kiriş etriyelerinin uçları her zaman basınç bölgesine ankre edilmelidir.


6--Kirişlerde Etriye Bağlantısı yapılırken ;


1--Kirişlerde ilk etriye kolon yüzünden 5 cm ileride başlamalıdır.


2--Kirişlerde iki sıra düzeninde donatılar üst üste gelmelidir.


3--Kirişlerde pilye büküm yerleri projesine uygun olmalıdır. Tahmini yerinde kırılan pilyeler istenen görevi yapamazlar            


4--Kiriş Pilye Yerleşimi yapılırken a>20q-nervürlü ; a>40q-düz kuralına uyulması uygun olacaktır.


5--Köşelerde ve mesnetlerde donatılar arasında beton girecek şekilde düzenlenmelidir.


23--Mesnetlerde Donatı Birleşimi yapılırken;


1--Kirişlerde düz demirlerde ve pilyelerde gönye mutlaka projeye uygun yapılmalıdır.


2--Kirişlerde donatı ekleri mutlaka projeye uygun yapılmalıdır.


3--Kirişlerde etriye sıklaştırma şartlarına kesinlikle uyulmalıdır. Kirişler deprem etriyeleriyle sarılmalı ve dört noktadan bağlanmalıdır. Sadece montaj demirlerine bağlanması durumunda, hazır beton, pompa ve vibratör etkileri ile etriyelerin kiriş altında aralıkları bozulmaktadır.


4--Kirişlerde Etriye Sıklaştırılması yapılırken kiriş yüksekliğinin iki katı kadar olan etriye sıkılaştırmasında a/2 yapılırken,2H ötesinde a kadar sıklıkla sıkılaştırma yapılmalıdır.

5--Konsol kirişlerde 20 cm yerine 10 cm aralıklarla sık deprem etriyesi sıkılaştırılması yapılmalıdır.


24-- Döşeme Donatısı Bağlanırken :


1--Kalıp donatı planlarında döşemelerin X ve Y yönündeki donatı çap ve aralıklarını, mesnet şapolarını ve balkon ilave donatılarını gösterir. Döşeme çelik cinsi paftanın sağ alt köşesinden okunur. Döşeme donatıları üzerinden adet, kıvrım ölçüleri, donatı aralığı ve toplam boyuna göre hazırlıklar yapılır.


2--Döşemelerde öncelikli ana donatı yerleştirilmelidir.


3--Döşemelerde projesinde özel detay verilmemişse, kalorifer ve yoğun büyük çaplı elektrik borularının geçirilmesine veya kırılmasına izin verilmemelidir.


25--Döşeme Betonuna Tesisat Yerleştirilmesinde;


1--Döşeme kaplaması mimari projeden alınmalı, proje harici uygulama yapılmamalıdır.


2--Döşemelerde pas payına dikkat edilmeli, özellikle balkonlarda yapılan hatalar balkonların sehim yapmasına neden olmaktadır.


4.15--Büyük açıklıklı döşemelerde ters sehim verilmelidir.


26--Asmolen Döşemeler:


1--Plak döşemeli kalıp planlarından farkı, döşemenin nervür kirişlerden teşekkül etmesidir.


2--Bu nervür donatıları adlarına bakılarak kiriş açınımlarından alınır.


3--.Nervür aralarına tuğla blok, gazbeton, beton blok gibi malzemeler doldurulur.


4--Nervür araları en fazla 70 cm. dir. Tabla kalınlığı 1. derece deprem bölgelerinde 7 cm, asmolen kalınlığı 25 cm. den az yapılmamaktadır. Nervür kiriş genişliği en az 10 cm. dir.


5--Nervür kirişlerin uzunluğu 4 m. den fazla ise aynı boyutta enine diş düzeni vardır. 7 m. nin üzerinde ise bu diş sayısı 2 ye çıkar.






Makalenin İzlenme Sayısı : 17709

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.