MAKALELER / İş Emniyet Tedbirleri-İnşaat Uygulamaları-1






İnşaat Uygulamaları--İş Emniyet Tedbirleri-1:


1--İş kazalarının asıl nedeni kişilerin çalışma alanlarında alınan emniyet tedbirlerine yeterince alınmaması ve/veya yeterince uyulmamasıdır.


2—Sorumlulara düşen görevise çalışanların alınan bu emniyet tedbirlerine uymalarını sağlamaktır.


3--İş Kazalarının Önlenmesine Yönelik Risklerin Azaltılması Yöntemleri


1-Yöntemler:1--Tehlikelerin Ortadan Kaldırılması ,2--Tehlikeli Madde Yerine Tehlikesiz veya Daha Az Tehlikeli Olanı Kullanmak, 3--Tehlikeyi Kontrol Etmek 4--Tehlikenin izolasyonu, 5--Tehlikenin ayrılması, 6--İş değiştirme ,7--Çalışma Disiplini, Kurallara Uyma, 8--Kişisel Koruyucu Kullanımı


4--İş Kazalarında Yaralanmaların İnsan Vücudunda Dağılımı:

a)—Baş……….% 15,  

b)—Yüz………..%   8,

c)—El…………% 15,

d)—Kol………....% 3,  

e)—Göğüs….....% 10                  

f)-Bacak……….% 15     ,

g)-Ayak………….% 34


5--Kişisel koruyucuların sınıflandırılması:


1--Genel Sıralama:

a )-Baş Koruyucuları , b)-Kulak Koruyucuları ,c)-Göz ve Yüz Koruyucuları , d)-Solunum Sistemi koruyucuları e)-Gövde ve Karın Bölgesi Koruyucuları ,f)-El ve Kol Koruyucuları   g)-Ayak ve Bacak Koruyucuları ,h)-Cilt Koruyucuları   ,k)-Vücut Koruyucuları


2)-Baş koruyucuları:Baretler-Endüstride (madenler, inşaat sahaları ve diğer endüstriyel alanlarda) kullanılan koruyucu baretler.,Saçlı derinin korunması--Kepler, boneler, saç fileleri.,   Koruyucu başlık--Normal kumaş veya geçirimsiz kumaştan yapılmış boneler, kepler, gemici başlıkları ve benzeri.


2.1--Baretlerin Yapım ve Kullanım Özellikleri:


1--Baretler, kolon ve bantları çıkarılarak kullanılmamalıdır.


2--Plastik baretler, 600 Volt; elektrik işlerinde kullanılan, yüksek düzeyde yalıtkan plastik baretler, 30.000 Volt'a kadar bozulmadan koruyucu özelliğini göstermelidir.


3--Baretler sık sık kontrol ve testten geçirilerek, kullanma ve eskime sonucunda, koruyucu özelliklerini yitirip yitirmedikleri belirlenmelidir.


4--Baretler, sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli, kullanılmadığı zamanlarda havadar bir yerde ambalajı içinde saklanmalıdır.


2.2-Kulak koruyucuları:


1--Çevremizde oluşan rahatsız edici her türlü ses gürültüdür. Bu istenmeyen durum, sesin (gürültünün) şiddet ve frekansına bağlıdır.


2--Ses şiddeti birimi olarak kullanılan desibel kısaca "dB" olarak gösterilir ve logaritmik özellik taşır.


3--Her 3 dB'lik bir artış, ses şiddetinin iki misli artmasına yol açar.


4--Bir çalışma günü (8 saat) için kişisel gürültü dozu 85 dB(A)'yı aşmamalıdır.


5--Yapılan istatistikler, çalışanların yaklaşık yüzde 25'inin işitme kaybı ile karşılaştığım göstermektedir.


6--Gürültü maruziyeti, en düşük maruziyet etkin değeri olan 80 dB (A) aştığında, işveren kulak koruyucuları sağlayarak işçilerin kullanımına hazır halde bulunduracaktır.


7--Gürültü maruziyeti en yüksek maruziyet etkin değeri olan 85 dB (A) ulaştığında ya da bu değerleri aştığında, kulak koruyucuları kullanılacaktır.


8--Gürültünün Olumsuz Etkileri:


1--Gürültülü bir ortamda yaşayan veya çalışan bir insanda görülebilecek olumsuzluklar:Dikkat dağılır, verim düşer.


2--Yorgunluk ve baş ağrısı şikayetleri görülür.,Yüksek sesle konuşma alışkanlıkları edinilir.Sinirsel ve ruhsal rahatsızlıklar ortaya çıkar.İşitme kayıpları belirir.


3--Çalışma ortamında kaza ihtimali artar.


9--Kulak koruyucuları:

Kulak tıkaçları ve benzeri cihazlar--Tam akustik baretler--Endüstriyel baretlere uyan kulaklıklar--Kapalı devre haberleşme alıcısı olan kulak koruyucuları--İç haberleşme donanımlı kulak koruyucular

10--Göz ve Yüz Koruyucuları:


1--Göz ve yüze zarar vermesi muhtemel tehlikeler şunlardır:Kimyasalların sıçraması,Toz, Duman, Buhar / Gaz--Kaynak işleri, Taşlama, çapak alma ,Lazer / Optik radyasyon


2--Göz ve yüz koruyucuları:Gözlükler, Baretli (miğferli) siperler, El ve Yüz siperleri


11--Solunum sistemi koruyucuları:


1--İş yeri havasında bulunan zararlı maddeler; metal tozlan, çözücüler (solventler) çeşitli zehirlenmelere sebep olurlar.


2--Silis, amyant, kömür tozlan gibi zararlılar pnömokonyoz olarak adlandırılan akciğer hastalığına neden olurlar.


3--Bu ve benzer zararlıların, maksimum konsantrasyon değerlerini geçmeleri durumunda, uygun aspirasyon sistemleri kullanılmalıdır.


4--Ancak bu sistemlerin kurulamadığı veya yetersiz kaldığı durumlarda, solunum sistemi koruyucularının kullanılması gerekmektedir.


5--Solunum sistemi koruyucuları:

Gaz, toz ve radyoaktif toz filtreli maskeler,   Hava beslemeli solunum cihazları , Takılıp çıkarılabilen kaynak maskesi bulunduran solunum cihazlar, Dalgıç donanımı, Dalgıç elbisesi, Hava temizleyici maskeler, Hava beslemeli maskeler , Temiz havası kendinden olan solunum cihazları (Oksijen Beslemeli)


6--Hava Temizleyici Maskeler:


1--Mekanik Filtre Tipi (Partikül Tutucu) Maskeler:

Metal ve silis tozlarına karşı kullanılır,Ortamda asılı duran toz partikülleri solunum esnasında filtre tarafından tutulur,Kısa sürede toz ile dolar, bu nedenle sık değiştirilmelidir,Filtre renginin koyulaşması, koruma özelliğini kaybettiğini gösterir.


2--Kimyasal Filtre Tipi Maskeler:

Havada bulunan toz, gaz, duman ve toksik partiküllere karşı kullanılır, Zararlı gazlar ve partiküller, aktif granül kömür tarafından emilerek reaksiyona sokulur.


1--Toz Maskeleri:

Genellikle, selülozik elyaftan yapılmış basit maskelerdir, 0,2-5 mikron arasındaki tozlara karşı kullanılır, Kullanma süresi çok kısadır, sadece ağız ve burun bölgesini kapatır.


2--Filtre Kutulu Gaz Maskeleri:         


2.1--Tüm olarak yüzü kaplayan, filtre kutusuna bağlı olan ve organik buhar, asit gazları, NH3, CO veya bunların farklı bileşimlerinden oluşan zararlılara karşı kullanılır.


2.2--Gaz yoğunluğunun düşük olduğu, geniş alanlarda kullanılır.Kısa süreli, acil durumlarda kullanılır, sürekli kullanılmaz.Oksijen yetersizliği durumunda yararlı olmaz.


3--Hava Beslemeli Maskeler:

İş yeri havasında bulunan zararlı etkilerden korunmak üzere, hortum vasıtasıyla dışarıdan hava verilir.Tehlikeli konsantrasyonlardaki toz, sis, buhar veya gaz içeren tanklar, kuyular, galeriler vb. yerlerde kullanılırlar.


4--Temiz Havası Kendinden Olan Solunum Cihazları:

Zararlı gazların yüksek konsantrasyonlarında ve oksijen yokluğunda, tam bir solunum sağlarlar.


5--Çeşitli tipleri vardır, sırtta taşınanları her yerde kullanılabilir; ancak ağır olması bir dezavantaj dır.


6--Kimyasal kartuşların belirli kullanma süreleri vardır, son kullanma tarihi dolan kartuşlar değiştirilmelidir.


7--Filtreler, neme ve mekanik zararlara karşı korunmalıdır.


7--Filtrelerin etki alanları ve renk kodları:


a )--Organik Gaz ve Buharlar (Aseton, Alkoller, Benzen) -Kahverengi


b )--Bütan, Eton, Etil Alkol, Hegzan - Kahverengi


c )--İnorganik Gaz ve Zehirli Dumanlar - Gri


d )--Kükürtdioksit, Asit Gazlan -Sarı


e )--Amonyak, Hidrazin - Yeşil


3--Karbonmonoksit (CO),nitrojenoksitleri, ozon (NO) yangında zehirli dumanlara karşı oksijen beslemeli maskeler kullanılmalıdır.


8--Toz maskeleri: 

a)--Pl: Zararsız (İnert) Tozlar, 

b)--P 2: Zararlı, Tahriş Edici Tozlar, 

c)-P 3: Zehirli Tozlar: Zirai mücadele ilaçlan (İnsektisitler), radyoaktivite yayıcı ve çıkancı gazlar


9--Havasız ve zehirli ortam:Basınçlı Hava Hortumu,Basınçlı Hava Tüplü Maske,Tahlisiye Cihazı kullanılabilir.


10--El koruma:

Başlıca tehlikeler:Kimyasallar,Keskin kenarlar / kıymıklar, Yüksek sıcaklık ,Biyolojik etmenler, Elektrik telleri / ekipmanları ,Keskin alet / makina kısımları


1--El ve kol koruyucuları:Eldivenler,Parmak Koruyucuları,Bilek Koruyucuları,Kolluklar


2--Ayak koruma:Çalışma hayatında işçinin ayakları tehdit eden riskler; yanma, donma, ezilme, batma ve bazı cilt hastalıklarıdır. Her yıl yaklaşık binlerce çalışan ayaklarından yaralanmaktadır ve bu kazaların büyük bir kısmı iş ayakkabısı/botu giyilmemesinden veya kullanılan ayakkabı/botun sağlam, işe uygun olmamasından kaynaklanmaktadır.


2.1--Ayaklara zarar verecek muhtemel tehlikeler şunlardır:Çalışanların ağır malzemeleri kaldırdıklan durumlar, Keskin kenar veya köşeler ,Aşınmış elektrik telleri , Kaygan zeminler ,Islak ortamlar, Kimyasallar ,İnşaatlar / Yıkma çalışmaları


11--Ayak ve bacak koruyucuları:   Koruyucu Ayakkabı,Botlar,Çizmeler


12--Gövde koruyucuları:Ceket Pantolon, Tulum ,İş Önlüğü ,Yansıtıcı Giysi-Yelek ,Emniyet Kemeri


13—Kişisel Koruyucu Donanımın Önemi:


1--İş kazalarının %20' si kişisel koruyucu donanım kullanmamaktan meydana gelmektedir.


2--Sonradan ortaya çıkan meslek hastalıklarının büyük çoğunluğu maske, gözlük, kulaklık/kulak tıkacı, eldiven gibi kişisel koruyucu donanımların kullanamamasından kaynaklanmaktadır.

 

14--Çalışma Alanında Alınacak Önemli İş Emniyet Tedbirleri:


1-İşçileri oluşabilecek iş kazaları ve etkileri hakkında bilinçlendirilmeleri ve yapılacak eğitim çalışmaları.


2--Çalışma alanında iş güvenliği ile ilgili araç ve gereçlerin yerinde bulundurulması


3--Malzeme veya araçları kaldırabilecekleri yüke dayanacak sağlamlıkta seçilmeleri.


4--Çalışanlara emniyet kemeri, omuz kayışı, baret, gözlük, çizme, su geçirmez elbise, eldiven ve benzeri uygun koruyucu araçların çalışanlara verilmesi.


5--Şantiyede, çalışanlara emniyet kemeri, omuz kayışı, baret, gözlük, çizme, su geçirmez elbise, eldiven ve benzeri uygun koruyucu donanım ,çalışanların fiziki yapılarına uygun olacak şekilde temin edilmelidir.


6—İş iskeleleri vs düşme ve kayma tehlikesi olan yerlerde çalışanlara emniyet kemeri verilmeli ve işçilerin bunları takması sağlanmalıdır.


7--Çatı ve eğimli yüzeylerde yapılan işlerde kullanılan yapı iskeleleri uygun korkuluklarla donatmak.


8--Kolon betonlarında vibratör kullanılırken doğabilecek kalıp patlamalarına karşı gerekli önlemler alınması ve çalışanlar kalıplardan uzak tutulması.


9--Rögarlar veya fosseptik çukurlarına girilmesi durumunda, içinde zehirli gazların bulunmaması için önceden içerisi havalandırılması ve/veya gerekirse buralara gaz maskeli olarak girişin sağlanması.


10--Gözlüksüz taş ve spiral kullanılmamalıdır.


11--Mavi gözlüksüz oksijen kaynağı kullanılmaması


12--Çalışma alanının düzenli ve temiz tutulması, kullanılan aletlerin toplu olarak belirli yerlerde bulundurulması. İş sonunda kullanılan aletler temizlenip bakımı yapıldıktan sonra yerine bırakılması.


13—Oksijen ve Asetilen tüpleri gibi yanıcı cihaz ve aletler için gerekli tedbirlerin alınması.


14--Testere, vs bazı aletler sac muhafazalarıyla kullanılmalıdır.


15--Zımpara taşı ve spiral gözlüksüz olarak kullanılmamalıdır.


16--Oksijen kaynağı yaparken mavi gözlük,kaynak yaparken kaynak maskesi kullanılmalıdır.


17--Rögarlar veya fosseptik çukurlarına girilmesi gerekirse, içinde bulunabilecek zehirli gazlara karşı bunlar önceden havalandırıldıktan sonra çalışma izni verilmelidir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 397

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.