MAKALELER / Isı Yalıtımda Aerojelin İnşaat Endüstrisinde Kullanılması






Isı Yalıtımda Aerojelin İnşaat Endüstrisinde Kullanılması:


1.1—Aeorojel nanosilika%%0.2) ve havadan (%99.8) oluşan bir yapıya sahiptir.


1.2-- Aerojellerin milyonlarca ufak delikten oluşan yüzeyi, süngeri andırır. %99,8'i havadan oluşmaktadır ve çok iyi yalıtkandır. En gelişmiş fiberglas yalıtım malzemesinden 39 kat daha fazla yalıtım kabiliyetine sahiptir.


1.3--Çok dayanıklı bir yapısı vardır. Duman gibi görüntü verdikleri için "Donmuş duman" veya "mavi duman" diye de adlandırılırlar.


1.4--Aerojeller, bir başka silika (kum) esaslı madde olan camla kıyaslandığında 1000 kat daha az yoğunluğa ve delikli bir yapıya sahiptir. Büyüklüğü milimetrenin milyarda biri kadar olan delikler, bir ağ gibi malzemenin içini kuşatır. Deliklerin etrafı başka bir malzeme ile kaplıdır.


1.5--Aerojel, bilinen köpüklerden ve diğer yalıtım maddelerinden çok daha üstün özelliklere sahiptir. Öyle ki, oksijen kaynağıyla doğrudan verilen ateşi bile yalıtabilmektedir.


1.6--2,5 kilogramlık bir tuğlayı taşıyan 2 gram ağırlığındaki aerojel parçası ile bir çok basma-taşıma esaslı işlerde kullanılabilir.


1.7-- Bu katı kırılgan malzeme, kumaşlara uygulanabilir hale getirildiğinde Nasa çalışanlarına göre 6 mm malzeme ile -130 santigrat derecede bile insanı koruyabiliyor. Mars görevine gidecek personel için tasarlanan elbiseler büyük ihtimalle aerojel içerecek.


1.8--Kumaşlara uygulanabildiğinden beri, Aerojel tekstil sektöründe yavaş yavaş kendine bir yer edinmeye başladı. Bir firma aerojel içeren ceketler üretmiş. Ancak müşterilerden gelen aşırı sıcak tuttuğu yönündeki şikâyetler sebebiyle ceketler piyasadan toplatılmış.


1.9-- 2,5 kilogramlık taş kütleyi havada duruyormuş gibi gösteren şeffaf madde Aerojel, diğer adıyla "donmuş duman", sadece 2 gram ağırlığında. Dünyanın en düşük yoğunluklu katısı silis aerojel 1 mg/cm3, havanın yoğunluğu ise 1,2 mg/cm3.


1.10—Aspen aerogel firması, nano teknoloji ile yapılarda yalıtım için aerojeli kullanan ve aerojel battaniyeleri üreten ilk firmalardan biri.


1.10.1-- Aspen Aeorgel firması ürettikleri Spaceloft battaniyeleri için diğer yalıtım malzemelerinden, fiberglas ve köpükten 3-4 kat daha iyi yalıtım sağladığını iddia ediyor. Uygulaması basit, su buharı geçirgenliği var ve yangına dayanıklı.


1.11-- Çok yeni bir teknoloji ve şu an için pahalı bir uygulama. Hafif, yalıtımı yüksek ve şeffaf olması, çatılar gibi yük taşıyan ve ışığın girmesi istenen yerlerde devrim yaratabilecek bir malzeme.


1.12—Isıl iletkenliği 0.004-0.003 W/Mk olup,yalıtımda kullanılan Strafor-Cam yününün ısıl iletkenlik değeri olan 0.040 W/m.K den 10 kat daha düşüktür.


1.13—Ülkemizde Aerojeli pencere,aerojelli ceket ,aerojelli ısı yalıtım örtüsü vs üretimine başlanması gerekir.Öncelikle çift camlı pencerede iki çift cam arası boşlukta kullanılabilir ki öncelikle plastik pencere üreticileri tarafından ülkemizde de bu işe başlanması gerekir.


Kaynakça

1-CBT-1322/13-20.07.2012 , 

2-- http://tirmanis.org  

3--tr.wikipedia.org/wiki/Aerojel  

4-- www.cihanozdemir.com/






Makalenin İzlenme Sayısı : 531

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.