MAKALELER / Fotokatalitik Beton ve Boyalar






Fotokatalitik Beton ve Boyalar:

 

1—Nanoboyutlarda üretilen titanyumdioksit(TiO2),Çinko oksit(ZnO),demiroksit (Fe2O3)güneş ışınlarının etkisi altında beton yüzeyinde biriken ve kirlenmeye neden olan organik moleküllerin parçalanarak yüzeyden uzaklaşmasını sağlayan fotokatalitik malzemelerdir.


2—Titanyumdioksit fotokatalitik özelliği sayesinde beton yüzeyindeki kirlenme önlenirken,taşıtlardan-fabrika bacalarından havaya karışan azot oksitler(NOx),karbonmonoksit(CO),klorofenoller gibi hava kirletici gazlar kolayca oksitlenerek yada küçük moleküllere ayrışarak toksit özelliğini kaybeder.


3—2003 yılında Italcementi firması Milan’da 7.000 m2 beton yol yüzeyini fotokatalitik çimento ile kaplamıstır. Degerlendirmeler sonucu nitrojen oksit seviyesinin yaklasık %60 oranında azaldıgı görülmüstür.


3.1--Fransa’da yapılan buna benzer bir arastırmada normal çimento kullanılan duvar sıvasında %80 olan nitrojen oksit seviyesinin fotokatalitik çimento kullanıldıgında %20’ye indigi görülmüstür.


4—Yüzeyini temizleyen betonlarda Fotokatalitik özelliğe sahip titanyumdioksit beton karışımına katılmakta ve betonun estetik özelliklerini kaybetmeden, kullanım ömrü boyunca, üzerine gelen kirleticilerin ayrışarak, betonun aynı renk ve dokuda kalması sağlanmaktadır.


4.1--Kendi kendini temizleyen betonlar denilen bu beton teknolojisinde fotokatalitik reaksiyonlar yüzeyde nitrojen oksit vb. içeren kirletici maddelerin yüzeye kalıcı olarak yapışmasını engelleyip, ayrıştırmaktadır.


5-- En aktif fotokatalitik madde TiO2’dir, ZnO ardından gelir.TiO2’nin saflığı, diğer faktörler arasından, katalitik aktivite üzerinde başlıca etkiye sahip olan kristal boyutu ve boşluk oranını kapsar


6--TiO2 tozu beyaz pigment olarak antik dönemlerden beri yaygın olarak kullanılmaktadır.Bir yarıiletken olan TiO2, UV (ultraviyole) ışığına maruz bırakıldığı zaman fotokatalitik aktivite özelliği göstererek organik grupları parçalar. TiO2, günlük hayatımızda yer alan en önemli malzemelerden biri olup, boyalarda, kozmetikte ve gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.


7--Çok pahalı olmaması, termal stabilitesinin iyi olması, kimyasal ve biyolojik olarak inert olması, zehirli olmaması ve mikroorganizmaların inaktivasyonluğu da dahil olmak üzere, organik bileşenlerin oksidasyonuna teşvik edebilmesi sebebiyle, titanyum dioksit yaygın olarak kullanılan bir fotokatalitik maddedir.


8-- İç mekan hava kalitesini arttırmak için hava temizleyici TiO2 esaslı malzemeler geliştirilmiştir.Bu malzemeler geleneksel yapı malzemelerine TiO2 eklenerek üretilmektedirler. Bu malzemelerin, TiO2-cam, TiO2-fayans, TiO2-boya.TiO2-duvar kağıdı ve TiO2-beton gibi, birçok çeşidi, son yıllarda ticari olarak bulunmaktadır.


9--Hava temizleyen TiO2 esaslı malzemeler aynı zamanda dış mekan hava kirliliğinin kontrolünde de kullanılmıştır.Dış mekandaki ışığın aydınlatma şiddeti iç mekandan daha yüksek, bu yüzden TiO2 esaslı malzemeler daha iyi bir performansa sahip olacaklardır.


9.1--Dış mekan hava temizleyici TiO2 esaslı malzemeler, TiO2 esaslı beton matrisler, boyalar ve kaplamaları içerir. Bu malzemeler çoğunlukla dış cephe yapısı, yol yapısı ya da dekorasyon için kullanılırlar.


10-- Araştırılmış olan özel alanlardan birisi, Escherichia coli üzerinde bakterisidal etkisi ve E.coli endotoksinin detoksifikasyonudur. TiO2 kaplı cam tabakların dikkate değer bakterisidal ve detoksifikasyon etkinlik sergilediği bulunmuştur.


11--Farklı uygulama alanları araştırmak için TiO2’nin pamuklu kumaşta uygulanması denenmiştir. Şarap, kahve, makyaj ve ter lekeleri ile deneyler yapılmıştır. Özellikle şarap ve kahve lekesi için olumlu sonuçlar alınmıştır.


12-- TiO2’nin çok yönlü fonksiyonu, dış cephe inşaat malzemesi ve iç mekan mobilya malzemesi olarak mesela çimento harcı, dış cephe fayansları, kaldırım taşları, cam ya da PVC kumaşları gibi, uygulamalarını kolaylaştırmıştır.


13-- TiO2 esaslı, kendi kendini temizleyen dış cephe ürünleri, fayanslar, cam, çadırlar dahil olmak üzere, Japonya’da yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Bu ürünler, TiO2’nin fotokatalitik ve süperhidrofilik özelliklerine dayanarak, günışığı ve yağmur suyunun etkisiyle temiz kalabilmektedirler.


13.1--TiO2’nin süperhidrofilik özelliği sayesinde, organik kirletici ve tozlar yağmur suyu ile yıkanabilirken, giderek adsorbe olan organik kir mesela yağ, TiO2’nin fotokatalitik özellikleriyle ayrışmaktadır. TiO2 tarafından parçalanan kirlilik yaratan bileşiklerin su ile mekanik olarak yada yağmurla beton yüzeyinden atılması gerektiği bilinmelidir.


14-- TiO2esaslı fotokatalitik fayans,beton vs malzemeler olarak 


Dış cephe seramikleri, mutfak ve banyo bileşenleri, 


iç mekan mobilyaları, plastik yüzeyler, 


alüminyum dış cephe kaplamaları, 


yapı da kullanılan taşlar ve perdeler, 


kağıt pencere güneşlikleri. 


Otoyollar, karayolları ve yürüyüş yolları için beton, 


tünel duvarları, ses geçirmeyen duvarlar, ve yapı duvarları.


Ameliyat odalarını kaplayan seramikler, 


tıbbi sondalar için silikon kauçuklar, hastane giysileri ve üniformalar, 


Umumi tuvaletler, banyolar ve fare yetiştirme odaları ,


Su arıtılmasını sağlamak için Nehir suyu, yer altı suyu, göller ve su deposu tankları - Balık besleme tankları, 


drenaj suyu ve endüstriyel atık sular da kullanılabilir.


15-- Fotokatalitik çimento ile yapılan beton ürünleri yaklasık %30-40 daha pahalıdır ve Ancak uzun dönemde getirisine bakıldıgında “kendiliginden temizlenen” maddeler daha cazip görünmektedir. 


16—Fotokatalitik İç Mekan Boyaları:


1--Kalia İpek Mat-(Kalekim)Fotokatalitik, İpek Mat, Su Bazlı İç Cephe Boyası


16.1--Ürün Tanımı:Akrilik emülsiyon esaslı, fotokatalitik (ışıkla kendi kendini temizleyen), silikon katkılı, mükemmel silinebilme ve kolay temizlenebilme özelliğine sahip, küf ve yosuna karşı dirençli, ipek mat dokuda, dekoratif son kat iç cephe boyasıdır.


16.2--Uygulama Alanları: İç cephede, uygun bir şekilde hazırlanmış kara sıva, beton, çimento levha, alçı panel gibi mineral yeni yüzeylere, eski boyalı yüzeylere, cam tekstili, macun ve duvar kağıdı üzerine uygulanır.


16.3—Özellikleri:İçerisindeki fotokatalizörler sayesinde ışıkla aktivite olarak hava ile duvar yüzeyine taşınan sigara dumanı, kalorifer isi gibi zararlı madde ve kokuları parçalayarak yok eder. Böylelikle oda havasını temizler, duvarların uzun süre temiz kalmasını sağlar.


1--Küf ve mantar oluşumuna direnç göstererek özellikle astımlılar için rahatlama sağlar.


2-- Silikon katkılı olup mükemmel silinebilme özelliği ile kolaylıkla temizlenir, leke tutmaz.


3--Üstün örtme gücüne sahiptir.


4--İçeride oluşan nemi, dışarıya atma kabiliyetiyle binaların nefes almasını sağlar.


5--İpeksi dokusu, duvarlara ipeğin pürüzsüz, ışığı mükemmel dağıtan özel parlaklığını verir.


6--Solvent içermediği ve su ile seyreltildiği için kokmaz, insan ve çevre sağlığına zarar vermez.


17-- DYO’nun nanoteknolojik boyalarının, mikropları yok etme, havayı temizleme gibi özellikleri bulunuyor.


17.1--Nano teknolojik iç ve dış cepheduvar boya ve astarlar.Nanomat ,Nanoipekmat, Nanotex , Nanosön , Nanoteknolojik, Yangın Geciktirici Astar Boya, Nanotex Dolgulu Astar Dolgulu Astar


3--AmphiSilan, Silikon Esaslı Kaplama bu anlamda kullanılabilir.


Kaynakça1-CBT-1322/13-20.07.2012 , 2-- http://www.thbb.org/






Makalenin İzlenme Sayısı : 1432

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.